Vuoden ensihoitajana palkittu Miika Hokkanen auttoi pakolaisia Välimerellä. ”Merivartiohenki oli se, joka sai minut työskentelemään pitkään aluksella. Siellä apua ei tarvinnut pyytää, vaan sitä tultiin aina tarjoamaan. Sen asenteen haluaisin tuoda suomalaiseen ensihoitoonkin”

HUS Porvoon ensihoidon kenttäjohtaja Miika Hokkanen saa Vuoden ensihoitaja 2019 -tunnustuksen perjantaina 12.4.2019.

Sipoossa asuva Hokkanen on tehnyt reilun 15 vuoden aikana poikkeuksellisen viranomaisyhteistyöuran Rajavartiolaitoksen kanssa. Vuosina 2016 – 2018 Hokkanen palveli sairaanhoitajana Euroopan raja- ja
merivartioviraston, Frontexin, Poseidon-operatiossa. Siinä Suomen Rajavartiolaitos lähetti Välimerelle Merikarhu-aluksen, joka tehtävänä oli estää laitonta maahantuloa Kreikan aluevesillä.

Hokkanen liittyi sairaanhoitajaksi monikansalliseen miehistöön, joka otti kiinni pakolaisveneitä ja saattoi ne viranomaisten haltuun. Matkalla ammattitaito punnittiin moneen otteeseen, kun merihätään joutuneita pakolaisia autettiin ja vakavasti sairastuneille pakolaisille annettiin ensihoitoa. Hokkasen tehtävänä oli myös huolehtia Merikarhun monikansallisen miehistön terveydestä.

Ennen Poseidon-operaatiota Hokkanen on kouluttanut vuosittain merivartijoille ensiapua ja kehitti heidän evy-koulutukseen rungon.

Vuoden ensihoitaja 2019 -tunnustus annetaan Hokkaselle Mikkelissä pidettävillä Suomen Ensihoitoalan liiton opintopäivillä perjantaina 12.4.2019.

Hokkanen on 9. Vuoden ensihoitajaksi valittu henkilö. Valinnan tekee raati, johon kuuluvat: Ensihoidon opettajat, Suomen Anestesiologiyhdistyksen ensihoidon alajaos (ensihoitolääkärit), Suomen Ensihoitoalan liitto, ensihoidon erikoislehti Systole-lehti ja Tehy.

 

Kuva Joni Hyyryläinen