🇫🇮🇬🇧Suomalainen ensihoitaja Dimitri Lisitsyn kiertää maailmaa, tapaa ensihoidon ihmisiä ja kirjoittaa kokemuksistaan People of EMS -blogia. Tällä kertaa Dimitri kertoo Indonesian ensihoitojärjestelmästä.

Finnish paramedic Dimitri Lisitsyn travels around the world, meeting people working in EMS in different countries. The blog is published on Asema, a finnish webzine focused on EMS and rescue. This time Dimitri tells us about Indonesian EMS. English version of the article can be read below the finnish article.

 

IMG_7010

Blue island clinic on aina valmiina hoitamaan potilaita!

Selviydyttyäni Kuala Lumpurin kiireisistä kaduista oli loistavaa päästä ulos kaupungista ja lähteä kohti Indonesian saarielämää. Sukellusharrastukseni vuoksi kiersin useita Indonesian saaria, kunnes päädyin erittäin pienelle ja rauhalliselle saarelle nimeltään Gili Meno. Gili Menolla on vaikea kuvitella kenenkään sairastuvan tai loukkaavan itseään, sillä kyseessä on postikorttimaisen idyllinen esimerkki täydellisestä paratiisista. Valkoiset hiekkarannat, trooppinen elämä ja Pina Coladat poistavat arjen huolet pian kenen tahansa ajatuksista.

Mutta entä jos jotakin menee sitten vikaan? Onneksi lisääntyvän turismin myötä uusia yksityisiä ja julkisia klinikoita ja sairaaloita avataan yhä kiihtyvään tahtiin. 500 asukkaan Gili Menolla on tällä hetkellä kaksi klinikkaa turisteja ja paikallisia asukkaita varten – yksi valtiollinen (Pharmacy) ja yksi yksityinen (Blue Island Clinic). Sain tilaisuuden tavata Blue Island Clinicin työntekijöitä ja haastatella vuorossa olevaa lääkäriä, Dr. Rian Hidayatullahia.

20180413_144511

Kiireellisemmät potilaat kuljetetaan tarvittaessa helikopterilla.

Blue Island Clinic (BIC)

Blue Island Clinic on perustettu vuonna 2011. Se on eräs ensimmäisiä yksityisiä sairaankuljetusyrityksiä, joka toimii niin maalla, merellä kuin ilmassakin. BIC tarjoaa myös klinikkapalveluita, joita on tarjolla myös Senggigissä ja Kuta Lombokissa. BIC:in pyrkimyksenä on parantaa elämänlaatua ja tuottaa tarpeellinen lääkinnällinen hoito sen tarvitsijoille 24/7, erityisesti kaukaisemmilla turistialueilla. BIC:illä on tällä hetkellä viisi klinikkaa ympäri Indonesiaa ja yksityinen ambulanssi, veneambulanssi, ja ilmayksiköitä kuten pelastushelikopteri.

Vuonna 2018 BIC on aloittanut tähän asti suurimman sairaalansa rakentamisen Gili Trawanganille, joka on Gilin saarista suurin. Sairaalasta tulee yrityksen pääasiallinen toimipiste potilaiden tutkimisen ja hoidon suhteen. Sairaalaan tulee tutkimusvälineistöä ja oma apteekki.

Gili Menon klinikalla työskentelevät jokaisessa vuorossa lääkäri, sairaanhoitaja ja yksi hallinnollinen työntekijä. Klinikalla on kolme potilaspaikkaa, varasto ja majoitustilat henkilöstölle. Henkilöstö on jatkuvasti vuorossa, eli aina potilaan tullessa hoito aloitetaan välittömästi. Klinikalla työskennellään vuorossa jopa kuusi päivää peräkkäin.

FB_IMG_1521698063184

Saarille pääsee veneillä eli potilaat joudutaan usein kuljettamaan venelansseilla suurempaan sairaalaan toiselle saarelle.

Jopa 80% klinikoiden potilasta on turisteja, mutta viime aikoina myös monet paikalliset ovat löytäneet palvelun ääreen ja alkaneet käyttää niitä hyväkseen. Potilasmäärät vaihtelevat kausittain paljonkin, Kiireisin sesonki sijoittuu kesä-elokuun välille, mutta silloin tällöin sesonki voi venyä jopa helmikuuhun asti. Sesongin aikana Gili Menon väkiluku jopa kolminkertaistuu, jolloin klinikoilla hoidetaan keskimäärin 20 potilasta päivässä. Näistä potilasta jopa 3-4 ovat vaikeampia sairastapauksia, jotka tarvitsevat usein siirtokuljetus suurempaan sairaalaan esimerkiksi Lombokiin tai Balille. Sinne pääseminen vaatii usein venekuljetusta veneambulanssilla, joka lähtee Lombokista tai Gili Trawanginilta. Matka kestää noin 10-20 minuuttia. Veneambulanssin henkilöstöön kuuluu lääkäri, hoitaja ja kuljettava. Sesongin ulkopuolella klinikoilla hoidetaan noin viisi potilasta päivässä.

Yleisimmät vaivat ovat erilaiset vatsavaivat, jota kutsutaan paikallisten keskuudessa ”Bali Bellyksi”. Myös Denguekuume-tapaukset ovat yleisiä. Pienempiä traumoja hoidetaan myös paljon, esimerkiksi merisiiliin astumisia, liukastumisia tai kaatumisia. Kyseessä ovat tällöin usein pienemmät haavat tai murtumat. Vaikka Indonesia on sukeltajan paratiisi, BIC Menolla ei ole ollut moniakaan sukeltajantautitapauksia. Erilaisia paineenvaihteluista johtuvia ”barotrauma”-tapauksia kuitenkin esiintyy. Tämä johtuu pääosin siitä että sukelluspalveluiden tarjoajat ovat usein hyvin koulutettuja ja pitävät sukellustoimintansa turvallisena.

Miksi valitsit juuri lääketieteen, Dr. Rian?

”Varmaankin se klassinen syy: Auttaakseni ihmisiä. Se oli paras tapa auttaa perhettäni. Työtä myös arvostetaan ja palkka on hyvä. Hintansa silläkin kuitenkin on: Pitkät työpäivät, paljon potilaita, paljon stressiä. Mutta luulenpa että se on vain osa työtä”, hän nauraa.  

IMG_7020

Gili Airin klinikasta löytyy 3 potilaspaikkaa. Ilmastointi on trooppisissa olosuhteissa must have -tuote.

Voitko kertoa minulle hieman Mataramin valtiollisesta sairaalasta?

”Ensiapu jossa työskentelen hoitaa noin 7000 potilasta kuussa. Kyseessä on Indonesian toisiksi kiireisin sairaala. Ensiapu hoitaa pääosin paikallisia ihmisiä, koska kyseessä on julkinen sairaala. Hoidamme vain noin 1-2 turistia päivässä. Lääkärit ja hoitajat tekevät 12 tunnin vuoroja. Blue Island Clinicillä tekemieni vuorojen lisäksi teen noin 15 vuoroa kuukaudessa Mataramin sairaalan ensiavussa.”, Rian kertoo.

Mataramin sairaala tunnetaan Indonesiassa erityisen hyvin siitä, että heillä on oma ensihoitopalvelu. Mataramin asukkaat voivat soittaa hätänumeroon 119 ja sairaala lähettää paikalle ambulanssin. Ambulanssit on usein miehitetty lääkärillä, hoitajalla ja kuljettajalla. Saatavilla on myös moottoripyörällä liikkuva yksikkö, joka pystyy voittamaan ruuhkaisen liikenteen ja toimimaan siten ensivasteyksikkönä. Moottoripyöräyksiköissä työskentelee yleensä hoitajia.

”Näemme yhtä enemmän kroonisia sairauksia kuten munuaisongelmia, diabetestä ja sydänvaivoja. Se on minusta huolestuttavaa, sillä useimmat potilaat tulevat sairaalaan vasta aivan sairauden myöhäisessä vaiheessa. Toivoisin näkeväni myös meillä enemmän seulontaa, jotta saisimme nämä sairaudet kiinni aikaisemmassa vaiheessa”, Rian kertoo.

Millaisia tulevaisuuden suunnitelmia sinulla on, Dr. Rian?

“Teen tällä hetkellä paljon töitä, sillä säästän rahaa jotta voisin jatkaa opintojani. Suunnittelen erikoistumista anestesiaan, mutta tämä tarkoittaa sitä että joudun luultavasti muuttamaan suuremmalle saarelle lisäopintoja varten”, Rian kertoo.

IMG_7024

Toisinaan lääkärit saavat puheluita potilaita eri saarilla sijaitsevista kodeista ja hotelleista. Jos potilas ei pääse klinikalle, lääkärit tekevät kotikäyntejä tälläisillä hevoskärryillä. Potilas voidaan myös tarvittaessa kuljettaa kärryillä klinikalle.

Millaisia ohjeita antaisit tuleville lääketieteen tai hoitotyön ammattilaisille?

“Jos haluat olla lääkäri, sinun on opiskeltava todella lujasti aivan alusta lähtien. Se palkitsee lopussa, sillä opit nopeammin, saat parempia arvosanoja ja olet paremmin valmistautunut tulevaisuuteen. Joissakin tapauksissa, kuten omassa yliopistossani, jos opiskelet tuloksekkaasti, voit saada stipendin etkä joudu maksamaan opinnoistasi. Ohjeeni on siis: Opiskele lujasti ja varaudu pahimpaan”, Rian toteaa.

 

 

 

 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 


And remember... Enjoy the ride!

And remember… Enjoy the ride!

Text Dimitri Lisitsyn
Photos Dimitri Lisitsyn

 

 

 

 

 

 

 


🇬🇧 People of EMS: Indonesia

IMG_7010

Blue island clinic is always ready to treat patients!

After surviving the busy streets of Kuala Lumpur it was wonderful to get out of the city and experience the island life of Indonesia. I hopped around different islands in Indonesia, due to my scuba diving enthusiasm, and landed on a very small and peaceful island called, Gili Meno. On Gili Meno, it’s hard to imagine anyone getting sick or hurt, as it’s a post card picture of perfect paradise. White sandy beaches, tropical living and Pina Coladas will quickly remove the worries of normal day life.

But what happens if something goes wrong? Luckily, due to the rising levels of tourism on the Gili islands, new private and governmental clinics and hospitals are opening up. In Gili Meno ( with a population of about 500 residents), there is currently two clinics servicing the tourist and local population- one government (Pharmacy) and one private (Blue Island Clinic). I had the chance to meet the workforce of Blue Island Clinic, Gili Meno and interview their doctor on call who introduced himself as Dr Rian Hidayatullah.

20180413_144511

More critical patients can be also transported by helicopters.

Blue Island Clinic (BIC)

Blue Island Clinic, established in 2011, is one of the first private medical transportation (land, air and water) and clinic service providers on Gili Islands. They also have clinics in Senggigi and Kuta Lombok. Their mission is to improve the quality of life and provide the necessary medical care 24/7, especially in the remote tourist areas. Currently BIC has five clinics around Indonesia and they also have their private ambulance, boat ambulance, helicopter emergency transport and air ambulance.

In 2018, they have started building the biggest medical centre in Gili Trawangan, which is the biggest of the Gili Islands. This will be their main centre to give medical treatment, allowing for patients to be admitted and undergo further observations. Diagnostic facilities will also be available as well as an on-site pharmacy.

BIC clinic in Gili Meno is staffed by one doctor, one registered nurse and one administrative personnel per shift. The clinic has three patient beds, an equipment storage room and staff living facilities which includes two beds, a microwave and a fridge. Medical staff is always on call, meaning that if a patient walks in during any time of the day, they will receive treatment by the staff. On call doctors and nurses who come to work at the island clinics, can do up to six day shifts where they will stay inside the clinic during the shift.

FB_IMG_1521698063184

Gili islands are accessable by boats, so patients sometimes have to be transported to the bigger hospital in the bigger islands. This is done by boat ambulance.

Usually 80% of patients in BIC clinics are tourists, but recently many locals on the island are also discovering the services and making use of them. The patient flow depends on the season a lot, the high tourist season lasts from June-August, with the occasional spike that may extend this to as far as February. During high season, the population of Gili Meno will triple in size, which means doctors and nurses will see on average about 20 patients per day. From these 20 patients, 3-4 are usually critical who will require a transportation to the bigger hospitals in Lombok or Bali. To get to the bigger hospitals, it will require the use of the operational boat ambulance as transport, which will be dispatched from Lombok or Gili Trawangan which will take about 10-20 minutes to arrive in Gili Meno. The boat ambulance is staffed by a doctor, nurse and a driver with an oxygen bag and a med bag. During low season, clinics receive about five patients a day.

The most common illnesses are stomach and intestinal problems, which is called “Bali Belly” by the locals, and Dengue fever. There is also a fair share of minor trauma cases due to someone stepping on a sea urchin or slipping and falling on a rock, which mostly result in minor cuts or fractures. Even though Indonesia is a scuba diving paradise, BIC Meno haven’t had many cases of decompression sickness, but have been known to deal with barotrauma cases. This means that the dive centres are usually well trained and stay within recreational scuba diving limits.

Why did you, Dr Rian, choose medicine as your profession?

“It’s probably the classic reason; to help people. It was the best way to help my family. It’s also a respectful job and the pay is good. But of course it takes its toll, with long working days, many patients, a lot of stress. It’s part of the job I guess.” Chuckles Dr Rian.

 

IMG_7020

Gili Air clinic has three patient beds. A/C in tropical environment is a must have accessory.

Can you tell me a little bit about the Mataram government hospital?

“The emergency department (ED) where I work sees around 7000 patients a month. It’s the second busiest hospital in Indonesia. My ED sees mainly local patients as it is a city hospital, and we only get 1-2 tourists per day. In the ED, nurses and doctors do 12 hour shifts, but on top of the shifts I do in Blue Island Clinic, I also work around 15 shifts a month at the Mataram hospital’s ED.

The hospital itself is quite famous in Indonesia due to the fact that they have their own EMS-service. People in Mataram can call the 119 – dispatch number for a medical emergency, and the hospital will send an ambulance to help them and bring them to the ED. Our ambulances are usually staffed with a doctor, nurse and a driver. We also have a motorbike ambulance that is able to beat the traffic and respond as a first aider in critical cases. It’s usually the nurses who work on these rapid response motorbikes.

We see more and more development and increase in chronic diseases like renal failures, diabetes and heart failure. This is very worrying to me as the patients usually come to the hospital once they are in the end stage of the disease. I would hope to see more screenings for chronic diseases in the future to catch them in the earlier stages.’’ Dr Rian explains.

What does the future hold for Dr Rian?

“I’m currently working quite hard to save up some money to continue my education. I’m planning on specializing in anaesthesia soon, but this means that I probably have to move to the bigger island to do it.” Dr Rian smiles.

IMG_7024

Sometimes on call doctors get patient calls from hotels and homes around the islands. If the patient cannot come to the clinic, doctors will do house calls with these horse carriages transporting the patient on them if needed.

What advice would you give aspiring young emergency care professionals?

“If you want to be a medical doctor, you have to study hard from your first class onwards. It will definitely pay off in the end, as you will learn faster, get better grades, and be more prepared for the future. In some cases, like my university, if you study well you might get a scholarship and won’t have to pay for your studies. So my advice for anyone whose interested in medicine, is to study hard and be prepared for the worst.”, says Dr Rian.

 

 

 

 

 

 


And remember... Enjoy the ride!

And remember… Enjoy the ride!

Text Dimitri Lisitsyn
Photos Dimitri Lisitsyn