🇫🇮️🇬🇧️ Suomalainen ensihoitaja Dimitri Lisitsyn kiertää maailmaa, tapaa ensihoidon ihmisiä ja kirjoittaa kokemuksistaan People of EMS -blogia. Tällä kertaa vuorossa on Malesia, jossa Dimitri tutustui paikalliseen ensihoitojärjestelmään.

Finnish paramedic Dimitri Lisitsyn travels around the world, meeting people working in EMS in different countries. The blog is published on Asema, a finnish webzine focused on EMS and rescue. This time it’s Malaysia’s turn, where Dimitri introduced himself to the local EMS system.

 

IMG_8974Matkustaessani Kaakkois-Aasiassa oli selvää, että tulisin käymään myös Malesiassa ennemmin tai myöhemmin. Kuala Lumpur on eräs keskeisimmistä Aasian matkailun keskittymistä, jossa halpoja lentoja on tarjolla joka puolelle maailmaa. Käydessäni 1,8 miljoonan asukakan Kuala Lumpurissa sain mahdollisuuden tutustua heidän ensihoitojärjestelmäänsä niin asiaan vihkiytyneessä museossa kuin myös St. Johns Ambulancen päämajassa, joka on ollut toiminnassa noin 110 vuotta. Tämän kokemuksen tekivät mahdolliseksi Mr. Hoo We Tak, Dr. Dato ja viehättävä rouva Grace Rani. Grace ajoi minua ympäriinsä kertoen Kuala Lumpurista ja Klangista, jotta saisin hyvän käsityksen heidän ensihoitopalvelustaan. Kiitokset kaikesta vaivannäöstä, kokemus oli kerrassaan loistava!

 

St. John’s Ambulancen historiaa

St. John’s Ambulance Malaysia (SJAM) on voittoa tavoittelematon hyväntekeväisyysjärjestö. Se syntyi Iso-Britanniassa vuonna 1877 kuningatar Victorian määräyksellä. St. Johns Ambulance levitti toimintansa Malesiaan maan ollessa Britannian vallan alla, jolloin brittiarmeija käynnisti toiminnan auttaakseen sekä sotilaitaan että paikallista väestöä.

Vuonna 1937 ensimmäiset St. John’s Ambulancen prikaatit luotiin suuriin kaupunkeihin. Niiden jäsenet palkattiin aluksi paarinkantajiksi. Vuonna 1947 SJAM levisi muihin Malesian osavaltioihin. Vuonna 1972 toiminnan tärkeys vuosien varrella tunnustettiin myös valtiollisten vaikuttajien puolesta. Samana vuonna lakiin lisättiin artikla numero 74, joka teki SJAM:ista erään keskeisistä toimijoista Malesiassa, tuottaen ensihoitopalveluita maanlaajuisesti. Tällöin järjestöön perustettiin myös selkeä komentojärjestys. Viimeisen 25 vuoden aikana, SJAM on laajentunut tarjoamaan myös ei-kiireellisiä kuljetuspalveluita, yksityistä ja julkista ensiapukoulutusta, kotihoidon palveluita, dialyysipalveluita sekä ensihoidon koulutusohjelmia.

Tällä hetkellä SJAM:illa on maanlaajuisesti:

 • 19 hemodialyysikeskusta
 • Yli 120 ensihoidon yksikköä (suurin yksityinen kalusto Malesiassa), joista 20 on 24 tunnin valmiudessa
 • Ensiapukoulutusta jopa yli 10000 ihmiselle vuosittain ja 60000 tuntia ensiaputyötä
 • Yli 60000 cadetia
 • Yli 10000 rekisteröitynyttä vapaaehtoistyöntekijää

Viime vuosina Malesian valtiolliset sairaalat ovat alkaneet tuottaa kehittyneitä ensihoidon palveluja kansalaisille. Valtio on alkanut tehdä yhteistyötä St. Johns Ambulancen kanssa tietyillä alueilla, sijoittaen heidän ambulanssejaan nimetyille alueille – ”hot spoteille”. Projektin tarkoituksena on paikata valtiollisten ambulanssien puutteen jättämää tyhjiötä ja parantaa vasteaikoja erityisesti ruuhkaisilla alueilla kuten Kuala Lumpurissa.

SJAM on vastuussa myös ensihoidon palveluiden tarjoamisesta suurien Malesialaisten juhlien aikaan. Tälläisiä ovat esimerkiksi kiinalainen uusi vuosi sekä Hari Raya. Tällöin ambulansseja sijoitetaan päivystämään myös suurien valtateiden varrelle ja yli 1200 työntekijää (ammattilaisia ja vapaaehtoisia) työskentelee 8 tunnin vuoroissa juhlien ajan.

 

malesiaKlang – St. Johnin ambulanssiasema

SJAM:in ambulansseissa työskentelee yleensä kaksi BLS (perustaso) tai ALS (hoitotaso) -tason terveydenhuollon ammattilaista. Kolmantena miehistössä on usein vapaaehtoinen. Työskennelläkseen ambulanssissa, vapaaehtoistyöntekijöiden pitää olla vähintään 18-vuotiaita ja heillä pitää olla ensiapukoulutus. Työvuorot vaihtelevat 7 tunnista jopa 72 tuntiin riippuen asemapaikasta.

Klang sijaitsee 30 kilometriä lounaaseen Kuala Lumpurista. Sinne on sijoitettuna seitsemän ambulanssia, jotka päivystävät aamuyhdeksästä iltapäivän kello viiteen. Lisäksi asemalla on ”hotspot”-yksiköitä, jotka sijoitetaan ruuhkatilanteen mukaan eri paikkoihin 72 tunniksi kerrallaan. Valtio tarjoaa työntekijöille sosiaalitilat, mutta olot ovat usein hyvin askeettiset. Esimerkiksi tilapäisillä ”hotspot”-asemilla tarjolla on usein vain sänky ja sähkö.

Klangin aseman ambulanssit hoitavat keskimäärin 10-12 tehtävää päivässä. Noin 60% tehtävistä liittyy sairaskohtauksiin, 25% erilaisiin traumoihin ja onnettomuuksiin ja 15% ovat siirtotehtäviä. Hoito on potilaalle ilmaista, mutta kuljetus maksaa noin 200 Malesian Ringgitiä (50 USD). Useimmat potilaat kuljetetaan sairaalaan.

Kaikki ambulanssit on varustettu perustason varustein. Osassa on paremmat varusteet, mutta lääkkeiden käyttö on vähäistä. Useimmiten terveydenhuollon ammattilaiset eivät saa käyttää IV-lääkitystä ja osa lääkkeistä on käytettävissä vain konsultaation kautta. Tästä syystä ensihoidon yksiköissä tehdään pääosin ei-invasiivisia toimenpiteitä.

Suurin osa ajoneuvoista on saatu lahjoituksena paikallisilta ja kansainvälisiltä yrityksiltä, kansalaisilta tai valtiollisilta toimijoilta. Lahjoittajien nimet on kirjoitettu ambulanssien kylkeen. Tämä on eräs keskeisimmistä syistä, miksi St John’s Ambulance pystyy edelleen olemaan voittoa tuottamaton organisaatio.

 

 

IMG_4396SJAM:in tulevaisuus

SJAM:in ambulanssit saavat tehtävänsä valtakunnallisen 999-hätäkeskuksen kautta. SJAM on rakentamassa Klangin asemalle myös omaa tilannekeskusta ei-kiireellisten tehtävien ja siirtokuljetusten välittämistä varten. Uusi keskus toisi SJAM:ille käyttöön aivan uusia teknologioita, kuten reaaliaikaisen yksiköiden seurannan, pääsyn sähköisiin potilastietoihin sekä pääsyn kuulemaan numeroon 999 tulevia hätäpuheluita.

Keskuksen on tarkoitus toimia maanlaajuisesti, aluksi päiväsaikaan kahden päivystäjän voimin. Kommunikaatio keskuksen ja yksiköiden välillä hoidetaan radioteitse.

Viime vuosina SJAM otti käyttöön myös Malesian ja koko Kaakkois-Aasian ensimmäisen bariatrisen ambulanssin. Nyt näitä ambulansseja on jo kaksi ja ne on sijoitettu Klangin asemalle. Yksiköiden hinta on noin miljoona Malesian Ringgitiä (n. 250000 USD). Bariatriset yksiköt lähetetään tehtäville joko varsinaisena tai tukiyksikkönä, kun tiedetään potilaan olevan erityisen suurikokoinen. Tilanteesta riippuen miehistöön kuuluu 2-3 henkilöä. Yksikössä on myös erityisvälineistöä suurikokoisten potilaiden siirtämiseen, kuten erityinen kantotuoli, nostovälineitä sekä sähköiset paarit. Yksiköt ajavat noin 10 tehtävää vuodessa, mutta määrän uskotaan nousevan lähitulevaisuudessa.

Uusin lisäys SJAM:in monipuoliseen välineistöön on liikkuva klinikka. Se lähetetään useimmiten maaseudulle, erilaisiin juhliin ja festivaaleille sekä muihin suuriin ihmiskeskittymiin, kuten pakolaisleireille. Klinikkaa voidaan käyttää esimerkiksi lääkärin vastaanottona tai ensiapupisteenä. Tilanteen mukaan klinikka miehitetään lääkäreillä, hoitajilla tai vapaaehtoisilla. Klinikka on tehtävällä yleensä noin kerran kuukaudessa, hoitaen enimmillään jopa 120 potilasta yhdessä tehtävällä.

 

IMG_4454Hafizul Khan B. Hamza Khan

Eräs henkilöistä joka on pitkälti vastuussa Malesian ensihoidon kehityksestä on Hafizul Khan B. Hamza Khan. Hänen tittelinsä Klangin asemalla on nykyisin ”operation officer”, mutta ura alkoi ambulanssinkuljettajana jo vuonna 2001. Tutustuttuani Klangin asemaan, sain mahdollisuuden haastatella häntä.

Miten päädyit ensihoitotyöhön?

”Työskentelin teknikkona paikallisella tehtaalla. Vuonna 2001 tehdas kuitenkin yllättäen suljettiin ja jouduin hakemaan muuta työtä. Tähän aikaan ystäväni tarjosi minulle töitä ambulanssin kuljettajana. Työ kuulosti mielenkiintoiselta, joten otin sen vastaan. Tuolloin työ rohkaisi minua oppimaan lisää ihmisten auttamisesta ja toimimisesta hätätilanteissa. Kyseessä oli tietyllä tavalla myös seikkailu, sillä työ oli erittäin haastavaa. Ensihoidossa sinun on osattava työsi ja samaan aikaan myös varmistettava toiminnan turvallisuus”, Khan kertoo.

Miksi valitsit St. Johns Ambulance Servicen ja miten työpaikkasi on muuttunut 17 vuoden aikana?

”Valitsin St. Johnin koska siihen aikaan kyseessä oli ainoa tunnettu ja luotettava ensihoitopalveluiden tarjoaja. St. Johnin ideologia myös vetosi minuun, sillä tarkoituksena on auttaa ihmisiä”, Khan kertoo.

”Paljon on muuttunut vuodesta 2001. Meillä ei ollut siihen aikaan paljoakaan välineistöä. Pääasiallinen taktiikkamme oli napata potilas kyytiin – load and go, kaikille potilaille”, Khan muistelee. “Nyt mukaan ovat tulleet monitorit ja Autopulsen kaltaiset laitteet, joten voimme varmistaa että palvelumme ovat turvallisia, tehokkaita ja miellyttäviä potilaille”, Khan naurahtaa.

IMG_4440Mitä haluaisit nähdä SJAM:issa tulevaisuudessa?

”Kävin hiljattain Australiassa kouluttautumassa. Heidän ensihoitonsa on huomattavasti kehittyneempää kuin meillä, mutta yritämme seurata perässä ja hyödyntää heidän tietämystään, paikalliset tarpeet ja kustannustekijät huomioiden. Yksi esimerkki on uusi tilannekeskus, jota rakennamme Klangiin. Sovellamme ajatusta omiin tarpeisiimme”, Khan kertoo. ”Eräs merkittävä asia on kliinisen lääketieteen osaamisen parantaminen paremman välineistön avulla. Siten voisimme paremmin vastata kansalaisten tarpeisiin.”

Mitä neuvoja antaisit uraansa aloittelevalle ensihoidon työntekijälle?

”Tämä on työ joka voi tuoda eteesi aivan mitä tahansa, joten sinun täytyy olla siihen valmis. Sinun on oltava tarpeeksi rohkea kohdataksesi kuolemaa, joten työ ei ole heikkosydämisille ihmisille. Et voi pelätä työskennellessäsi ambulanssissa”, Khan vastaa.

”On kuitenkin niin, että tieto jota tässä työssä itsellesi saat, on hyödyllistä myös työn ulkopuolella. Voit auttaa myös perhettäsi, naapuriasi tai jopa itseäsi. Saat taitoja, joita useimmilla ihmisillä ei ole. Mitä enemmät opit, sitä enemmän sinulla on taitoja. Oppiminen ei lakkaa edes 17 vuoden jälkeen”, Khan toteaa.

 

DJI_0034


And remember... Enjoy the ride!

And remember… Enjoy the ride!

Teksti Dimitri Lisitsyn
Kuvat Dimitri Lisitsyn

 

 

 

 

 

 

 

 


People of EMS: Episode 5 – Malaysia

 

Case: Hafizul Khan B. Hamza Khan
Location: Klang, Malaysia
Occupation: Operation Officer, St. John Ambulance of Malaysia
Practising: 17 years

IMG_8974During my travels around South East Asia, I was bound to visit Malaysia sooner or later. Kuala Lumpur is one of the biggest Asian travelling hubs, where cheap flights all around the world are available. Visiting Kuala Lumpur (with a population of 1.8 million people), I had the chance to learn about the history of the Malayan EMS at their museum in the St. John;s Ambulance Malaysia Headquarters, which has been operational for approximately 110 years. This visit was made possible thanks to Mr. Hoo We Tak, Dr. Dato and lovely lady named Grace Rani. Grace drove me around and told me all about Kuala Lumpur and Klang, so I would get an in depth view regarding their Ambulance Service. Thank you all for all your effort, it was a wonderful experience!

 

History of St. John’s Ambulance Malaysia

St. John’s Ambulance Malaysia (SJAM) is a non-profit charity institution. St. John’s Ambulance was born in Great Britain in 1877 and founded by Queen Victoria and the Royal Charter. St. John’s Ambulance spread to Malaysia under British rule with the help of the British Army in 1908, providing first aid to the public and the military servicemen. Around 1937, the first St. John’s Ambulance Brigade was formed in major towns. The Brigade members were first recruited as stretcher-bearers. In 1947, SJAM was revived in the Kuala Lumpur and spread out to other Malayan states. In 1972, the importance of SJAM over the years was recognized by the Malaysian key national figures. In the same year, Act No. 74 got passed by the Malaysian Parliament making SJAM one of the key figures, providing emergency services nationwide and the organization installed a Commander-in-Chief hierarchy. In the past 25 years, SJAM expanded to offer non-emergency medical transfer services, public and private first aid training, home nursing, a dialysis centre, an EMT-course and their Cadet program.

Today SJAM nationwide has;

 • 19 haemodialysis centres,
 • > 120 ambulance vehicles (the largest private fleet in Malaysia),
  • out of which 20 are on 24 hour stand by,
 • training over 10 000 people in first aid yearly,
  • clocking more than 60 000 hours on first aid duties yearly,
 • having over 60 000 cadets,
 • over 10 000 registered volunteer workers.

In recent years, Malaysian government hospitals have started providing advanced level ambulance services to the public. The Government partnered St. John ambulances in certain geographical areas, stationing St. John ambulances in designated areas called “hotspots”. The project is intended to complement the shortage of government ambulances and improve the response time, specifically in the dense traffic areas such as Kuala Lumpur.

SJAM is also responsible for providing emergency medical care during major Malaysian festivities such as the Chinese New Year and Hari Raya, stationing ambulances on the side of major highways, and rotating more than 1200 members (volunteers and professionals) on an eight-hour shift roster during the festival period.

 

malesiaKlang – St. John’s ambulance station

SJAM ambulances are usually staffed by two BLS or ALS emergency medical professionals. They often have a volunteer worker as a third man on the ambulance. In order to work on the ambulances, the volunteers must be over the age of 18 and have at least a first aid level certificate. Professionals work on the ambulances anywhere from 7-72 hour shifts, depending on the stations and area they are assigned to. Klang – St. John’s Ambulance station (30km southwest of Kuala Lumpur) has seven ambulances on call daily from 9am until 5pm and three hotspot vehicles (72hours). In these hotspots, squads are stationed in the middle of high demand areas for 72 hours. Government has provided some facilities for the first responders, but usually it is very basic. Often at the “hotspot” stations there are only beds and an A/C for the first responders on call.

On average SJAM’s Klang ambulance receive 10-12 calls per day. From these calls about 60% are medical calls, 25% trauma calls and 15% transfer calls. Treatment for the patients are free, but the transportation will cost the patient around 200 Malayan Ringgit (approximately 50 USD). Most of the patients are transported to the hospital.

All ambulances are stocked with BLS level equipment, whilst others may have more, but the administration of medicine is very limited. Most of the times professionals are not allowed to administer any I.V. medications and some medications can only be administered via consultation and the approval from an on call physician. Because of this, professionals working at St. John provide mainly non-invasive treatment

Most of the vehicles that are in use are donated by local and international companies, public members or government officials. The donors name are written on the side of the SJAM ambulances. This is one of the biggest reasons why St. John’s is still fully non profit organization.

 

IMG_4396New and the future of SJAM

SJAM ambulances are sent out through the national 999-emergency dispatch centre. In Klang, SJAM is building its own dispatch centre for transfer and non-urgent calls. This has been tested over the last year with positive feedback from the population. This would bring new technologies to SJAM like live vehicle location tracking, electronic patient record access via a tablet or computer, as well as a live feed of 999 – emergency calls that are received by St. John’s ambulances. St. John’s dispatch centre would work nationwide, starting with working during dayshifts 9am till 5pm. Dispatch would employ two dispatchers during the first phase. Communications between dispatchers and squads would be via radio communication.

In the recent years SJAM also introduced its first bariatric ambulance to Malaysia, making it the first bariatric ambulance in South East Asia. Today they have two donated fully equipped bariatric ambulances stationed at the Klang station. The cost of these ambulances is estimated to be around 1 000 000 Malaysian Ringgit (almost 250 000 USD) per ambulance. These bariatric ambulances are sent out to calls as primary responders or as a backup ambulance if the patient is known to be obese. Depending on the weight of the patient, the ambulance will be staffed by 2-3 medical professionals. They are also supplied with special equipment specifically for obese patients, like a carry chair (max. weight 160kg), 4 – level hower jack, blowable transport cloth and Stryker electric stretcher. These bariatric ambulances respond to 10 calls a year, but the amount of the calls are expected to be higher in the near future.

The newest introduction to the SJAM’s diverse equipment is a mobile clinic vehicle. This vehicle is sent out to rural areas, festival occasions and special densely populated areas like refugee camps. It can be used as a GP clinic for walk in patients, first aid station at a concert or patient check-up facilities in specialized areas. Mobile clinics can be staffed with doctors, nurses or volunteers with different level equipment depending on the need. It is currently sent out on “calls” once a month, and has been known to service up to 120 patients on a call.

 

 

IMG_4454Hafizul Khan B. Hamza Khan

One of the personnel responsible for pushing these developments forward is Hafizul Khan B. Hamza Khan. He is currently working as the operation officer in Klang station, but his first job at SJAM was as an ambulance driver in 2001. After the tour of Klang office and the station, I got a chance to sit down with him for an interview.

How did you, Khan, end up working as a first responder?

“At first I was a technician working at the local factory. In 2001, all of a sudden my factory was shut down and I had to look for another job. During that time a friend of mine offered me a job as an ambulance driver, it sounded interesting so I took it. This job encouraged me to learn more about how to help other people and how to respond to emergency situations. It was also kind of an adventure job, it had a lot of challenges in it. As a first responder, you have to know all the basics, you have to ensure that you, your patient and your partner are all safe during the call. It gave me a sense of great responsibility.”, says Hamza Khan.

 

Why did you choose St. John’s Ambulance service and how it has changed in the past 17 years?

“I chose St. John because during that time in 2001, it was the only company that provided reliable and well known ambulance services in this area. The ideology of St. John also helped me, as it’s main objective is to help people.” , states Hamza Khan.

“A lot has changed since 2001. We didn’t have much equipment to use back then. Our main strategy was basically to grab and scoop and load and go on every patient. With the introduction of new advanced high tech equipment, like patient monitors and AutoPulse cardiac support machines, we can ensure that our services are safe, efficient and pleasant for the patients.”, laughs Hamza Khan.

 

IMG_4440What would you like to see in the future for SJAM?

“I went to Australia for about two weeks for educational purposes. Their emergency medicine is too advanced for us, we are far behind, but we try to follow them using their knowledge as much as we can with our needs in mind and our cost limits. One example, is the new call centre we are building here in Klang. We leverage the idea, but we modified it to fit our own needs.

One thing I really hope is that we upgrade our clinical medicine to a higher level with more advanced equipment so we could fulfil the need of the public.”, says Hamza Khan.

 

What advice would you give for aspiring young first responder?

“This is a kind of a job that will swing anything at you, so you have to be ready for anything. You have to be brave enough to face death, it’s not a job for soft hearted people. You cannot be afraid when you work on the ambulance. But the knowledge you gain working and studying to become a first responder, can also be used outside of the work environment. I mean, if needed, you can help your family, your neighbour or even yourself. You will receive a special set of skills that many people don’t have. The more knowledge you seek out, the bigger your set of skills become. So don’t stop learning, even after 17 years.”, states Hamza Khan.

 

DJI_0034

 

 

 


And remember... Enjoy the ride!

And remember… Enjoy the ride!

Text Dimitri Lisitsyn
Photos Dimitri Lisitsyn