Palomies Saku Paavola palasi neljän vuoden jälkeen saappaanheittopaikalle. Tulos oli hurja 66,18. Paavolan jalkine putosi mittaan, jolla hän kirjautti itsensä maailman rankingykköseksi. Yhtä pitkää kaarta ei saappaanheitossa ole nähty neljän vuoteen.

Palomies Saku Paavola lopetti saappaanheiton neljä vuotta sitten, hän oli juuri sijoittunut Ruotsissa 2014 pidetyissä MM-kisoissa hopealle. Sitä ennen Paavola oli voittanut maailmanmestaruudet Puolassa 2010 ja Saksassa 2013 sekä ottanut MM-hopeaa Virossa 2011. Paavolan nimissä on myös sisäratojen maailmanennätys 59,03.

Paavola surffasi Facebookissa ja huomasi kaverinsa päivityksen. Kaveri kirjoitti seinällään aikovansa osallistua Riihimäellä pidettäviin saappaanheittokilpailuihin. Koska kilpailupaikka oli lähellä Paavolan kotia, hän päätti lähteä verestämään muistojaan ja kokeilemaan mihin asti saapas nykykunnolla lentäisi.
”Ajattelin, että jos 55 metriä saisin heitettyä, niin hyvä olisi.”

Paavolan lämmittely sujui normaalisti, eikä saapas siinä mitenkään erityisesti totellut. Kun kilpailu alkoi, oli pelin henki erilainen. Jalkine tuntui sopivan käteen ja vauhti onnistui kuin luonnostaan.
”Ensimmäisessä heitossa saapas lähti pystyyn, jolloin se ei lennä parhaalla mahdollisella tavalla. Katsoin kuitenkin, että yllättävän pitkälle se kuitenkin menee”, Paavola kertoo 59,38 metrin avausheitostaan. Se olisi riittänyt jo kilpailun voittoon. Itse asiassa tuloksella olisi saanut kultamitalin myös tämän vuoden MM-kisoissa Kinnulassa. Paavola innostui heitostaan, sillä hän tiesi, että jos hän saisi saappaan lentämään oikeassa asennossa, olisi mittaa luvassa paljon lisää.

SakuSaapas

Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksella työskentelevä palomies Saku Paavola kiskaisi Riihimäellä pidetyssä saappaanheittokilpailussa sellaisen kaaren, mitä ei olla nähty neljään vuoteen koko maailmassa.

Toisella heitollaan Paavola kiskaisi 63,31-metrisen kaaren. Mutta neljäs heitto kantoi vieläkin pitemmälle, saapas lensi hyvässä asennossa ja se tippui hurjaan mittaan: 66,18. Paavola paransi omaa ennätystään liki metrillä ja kirjautti tämän vuoden maailman kärkituloksen uusiksi. Paavolan Riihimäellä kiskaisema 66,18 uupuu maailmanennätyksestä vain 1,85 metriä.

Vaikka Paavola ei ole heittänyt saapasta neljään vuoteen saapasta, hän ei ole unohtanut treenaamista missään vaiheessa.
”Muiden lajien treenit palvelevat varmasti myös saappaanheittoa, joten ei tulos mitenkään kylmiltään syntynyt”, Paavola sanoo.

Hän innostui tuloksestaan ja aikoo jatkaa saapaanheittoa. Seuraavan kerran saapasta heitetään Lopella 13.10. Paavola aikoo osallistua kilpailuun. Kun mieheltä kysytään mikä hänen tavoitteensa kisassa, hän vastaa yhdellä sanalla: ”maailmanennätys.”

Teksti Marko Partanen
Kuva Jari Isokorpi
Video Jari Isokorpi, Pasi Kuusinen, Jonna Künnapuu