”Yövuoron pikkutunneilla ja keikkojen välissä pysähdyin miettimään, mitä Asema on minulle antanut ja tajuankin, että ilman Asemaa moni asia olisi jäänyt kokematta ja lukematta”, ensihoitaja Dimitri Lisitsyn kirjoittaa. Asema täytti äskettäin kaksi vuotta. 2-vuotias ei vielä kykene puhaltamaan täytekakustaan kynttilöitä. Asemaan liittyvät ihmiset auttavat puhaltamisessa ja kertovat omista näkemyksistään.

Asema_2_vuotta_kuvat_ (2)

Pääsin aikoinaan tutustumaan Pohjois-Saksan RKiSH:n ensihoitoon. Saksan kopteritoiminta on todella aktiivista ja heillä onkin käytössä useita eri pelastusalan koptereita ympäri vuorokauden.

Kuten monet ovat jo aikaisemmin sanoneetkin, Asema on matalan kynnyksen tiedotusväylä, niin totean, että sitä se on. Asemalla voi kirjoittaa kuka vain, missä vain ja milloin vain. Onko sinulla mielenkiintoinen opinnäytetyö? Kirjoita siitä Asemaan. Onko sinulla hieno tarina liittyen alaan? Kirjoita siitä Asemaan. Onko ilmestynyt jokin uusi ja ihmeellinen teknologia tai uutinen, joka pitää saada nopeasti julki? Asema välittää tiedon ympäri Suomea ja nykyisin jopa ympäri maailmaa.

Asema on tullut mulle tutummaksi viimeisen vuoden aikana blogini myötä. Ennen reissua luin usein satunnaisia Asemassa julkaistuja artikkeleita ja nautin monipuolisesta tarjonnasta. Kun Partasen Marko kuuli, että lähden pidemmälle ulkomaan reissulle, hän ehdotti, että sieltä olisi kiva saada juttua julki. Hetken pohtimisen jälkeen suostuin kirjoittamaan kuulumisiani maailmalta. Ehtona oli, että saan kirjoittaa englanniksi. Kun ensimmäinen blogitekstini Asemassa tuli julki, sain yhteydenottoja eri maista ja ehdotuksia, missä minun kannattaa käydä ja mihin paikkoihin tutustua. Yksi näistä oli esimerkiksi Intian Kerala -osavaltion ensihoitoon ja sairaaloihin tutustuminen kahden viikon suunnitellulla ohjelmalla. Reissullani pääsin tutustumaan myös noin kymmenen maan ensihoidon järjestelmään. Kirjoitan kaikista maista tulee myös blogitekstin. Ilman Asemaa en olisi tätä mahdollisuutta saanut.

Asema_2_vuotta_kuvat_ (3)

Intian Thiruvallan asemalla ensihoitajat tekevät 12-72 tunnin päivystyksiä. Päivystyksen kesto vaihtelee työntekijän toiveen ja mahdollisuuden mukaan.

Asema on auttanut minua kehittymään kirjoittajana ja mahdollisesti myös hoitohenkilönä. Monet ulkomailla sekä Suomessa kysyivät, miksi haluan käyttää ”lomaani” kirjoittamiseen sekä sairaaloissa ja pakettiautoissa ravaamiseen. Vastaukseni on aina ollut: ”Jos saan jotain ideoita tuotua Koto-Suomeen, mikä voisi parantaa maani tai alueeni hoitotyöskentelyä – tai edes omaani, tämä kaikki on sen arvoista.” Asemaan kirjoittaessani pureskelen näitä kaikkia eri maitten hyviä ja huonoja puolia ja mitä olen huomannut, niin kaikista maista – kuten myös Suomesta – löytyy molempia puolia. Asema auttaa minua käsittelemään omia ajatuksiani ja asioita, samalla tuoden ”humoristisia”, rentoja tarinoita ja henkilökuvia esille maailmalle. Joskus ihminen tarvitsee keveämpää lukemista tai inspiraatiota, työvuoron synkissä hetkissä.

Kiitos Asema näistä kahdesta vuodesta! Ja toivotaan pitkää ikää, useita julkaisuja ja kokemuksia myös jatkossakin!

P.S. Jos olet kiinnostunut kirjoittamaan, jakamaan ja käsittelemään ajatuksiasi, tarinoitasi tai vaikka opinnäytetyötäsi, asema.eu on sinua varten. Jos minä pystyn siihen, niin pystyy varmasti moni muukin! Sitä ei koskaan tiedä, minne yksi artikkeli voi viedä. Minut se vei Intiaan ja maailman ympäri.

Äidinkieli ei ole ollut koskaan minun lempiaineeni, eikä ole vieläkään mutta nykyään kirjoitan viikoittain.

 

Teksti Dimitri Lisitsyn
Kuvat Dimitri Lisitsynin albumi