Profile Vehicles järjesti elokuussa seminaarin ensihoitoväelle. Paikka oli Iisalmen ajoharjoittelurata, jossa agendana oli turvallisuus ja tarjouspyynnön teko. Ajoturvallisuutta tuotiin tykö normaalista poikkeavalla tavalla.

Profile Vehicles on kautta historiansa perustanut tuotannossaan yhtenä asiana turvallisuuteen. Elokuun seminaarissa ajoturvallisuutta painotettiin normaalista poikkeavalla tavalla. ”Vaikka hälytysajoa ajetaankin, tulee liikenteessä ajaa rauhallisesti ja järkevästi. Hurjastelu ja kilpa-ajot kuuluvat ajoradoille”, Profile Vehiclesin toimitusjohtaja Marko Repo sanoi.

Vieraat pääsivät koeajamaan tämän vuoden ambulanssimalleja, Mercedes-Benz Sprinteriä, Ford Transitia ja Volkswagen Crafteria. Ambulansseja ajettiin johdetusti liikenteessä.
Hurjastelemaankin päästiin ja sille löytyi oikea paikka. Päättömästi ei kuitenkaan kohellettu, vaan hurjastelu tapahtui kontrolloidusti. Hurjatelusta vastasivat todelliset osaajat. Menestynyt rallicross-kuljettaja Harri Korkiakoski neuvoi seminaarivieraita kepittämään kilpa-autoansa, jonka jälkeen halukkailla oli mahdollisuus kokeilla autoa. Monesti sanotaan, että jarrut vain hidastavat menoa. Nyt eivät, sillä jarruja ei ollut ollenkaan.
Korkiakosi istui myös itse kuskinpenkille ja vieraat pääsivät kyytiin. Lopuksi radan otti haltuunsa suomalainen ratamoottoripyöräilyn legenda, Teuvo Länsivuori. Tepi näytti, miten ratapyörä liikkuu 73 ikävuodesta huolimatta vieläkin varmasti. Marko Revon ajatus Iisalmen ajoharjoitteluradan kilpa-autokokeilusta oli se, että kilpaa ajetaan radalla, ei liikenteessä.

Päivän toinen tärkeä aihe oli ambulanssien hankkiminen. Marko Repo kertoo tämän tästä olevansa asikkaidensa kanssa tilanteessa, joka on molemmin puolin hankala. Tarjouspynnöissä tulee eteen tilanteita, joita on vaikea toteuttaa, koska ambulanssin varusteluun halutaan lisätä paljon välineitä ja ominaisuuksia ajattelematta ajoneuvon loppupainoa. Monesti hankaluuksia tulee, kun auton paino määritellään pakettiauton mittoihin, enintään 3500 kiloiseksi. Pakettiauton alusta ja valitut välineet kuitenkin ylittävät helposti 3500 kilon enimmäispainon. ”Nykyään pakettiautot painavat niin paljon, että 3500 kilon raja täyttyy nopeasti, kun sitä aletaan varustella ambulanssiksi. Lopussa painoa säädellään kilojen tarkkuudella, jotta haluttu paino alittuu”, Repo sanoo. Hän kertoo esimerkkinä vaikkapa sähkölukitusjärjestelmän, joka on helppo rastittaa ominaisuudeksi. ”Ehkä ajatellaan, että se ei paina mitään, kun se on näkymätön mutta silläkin on kymmenen kiloa painava moottori.”
Ennen tarjouspyyntöjä kannattaisikin käydä keskustelua valmistajan kanssa, jotta vältyttäisiin yllätyksiltä.

Asiakkaat haluavat alle 3500 kilon ajoneuvoja, koska niitä voi ajaa B-kortilla. Pelkästään henkilöauton ajamiseen edellyttävän ajokortin omaavia ensihoitajia on paljon, joten asia on ratkaistava jotenkin.

Teksti Marko Partanen