”Lukiessani Asemalta soittajien mietteitä, tapahtui vertaissamaistuminen” sanoo Tia Windahl.  Mitä vertaissamaistuminen tarkoittaa, on Tiankin mielestä hyvä kysymys, sillä hän ravisti termin hihasta. Asema täytti äskettäin kaksi vuotta. 2-vuotias ei vielä kykene puhaltamaan täytekakustaan kynttilöitä. Asemaan liittyvät ihmiset auttavat puhaltamisessa. Tia puhalsi jo itsenäisyyspäivänä. Silloin kynttilöitä oli 100 mutta Tialla oli apuväline.

Kentällä työskentelevällä viranomaisjoukolla on paljon tärkeää sanottavaa. Usein hyvätkin pointit jäävät piiloon joko siksi, ettei ääntänsä meinaa saada kuuluviin tai ettei osata, haluta tai uskalleta kirjoittaa. Kaksivuotias Asema on äänitorvi. Sen kautta sellaisetkin asiat tai ilmiöt pääsevät esiin, joita ei valtakunnan median pääotsikoissa lue.

Asema on matalan kynnyksen palsta, jonka kautta asiansa voi saada joko näkyviin tai kuuluviin. Tai molempia. Asema tarjoaa myös virkistäviä ja veikeän luovia vaihtoehtoja vakaville uutisille. Aseman ikkunoista saattaa jopa päästä kurkistamaan kulissien taakse, eli nähdä mitä eri kenttien duunarit vapaillaan touhuilevat.

Itsenäisyyspäivänä Asemalla onniteltiin 100-vuotiasta Suomea musiikin voimin. Ryhmä erilaisia soittajia oli houkuteltu kolistelemaan soitinkoteloitaan ja säätämään instrumenttinsa juhlavireeseen. Minäkin sain olla osa tuota joukkoa, mutta esiintymistapa olikin täysin toisenlainen, kuin mihin olin siihen asti tottunut. Aluksi oman soittamisen videointi julkaistavaksi tuntui hieman vieraalta, mutta pelimannihenki sitten lopulta rohkaisi. Tuotoksena oli täysin omintakeinen huomionosoitus Karjalan kunnaille, omille juurilleni ja samalla hyvän itsenäisyyspäivän toivotus kaikille Aseman lukijoille. Kun muidenkin musikanttien videot julkaistiin samana päivän aikana, Asemalle oli syntynyt täysin ennennäkemätön ja -kuulematon Sata lasissa -verkkokonsertti.

Oma tempaus oli sen verran normaaliarjen rutiineista poikkeava, että tilanne vaatii vielä purkupuheet. Minä, amatöörisoittaja, videoin oman soittoni ja annoin sen julkaistavaksi verkkoon. ”Miten meni omasta mielestä?” ”No ihan hyvin.” ”Hävettikö edes?” ”Ei oikeastaan.” ”Mitä opit?” ”Noo, luin sieltä muiden soittajien mietteitä Suomen itsenäisyydestä ja huomasin, että meillä kaikilla on paljonkin yhdistäviä tekijöitä. Tapahtui vertaissamaistuminen.” ”Mikäs se on?” ”Noo, en oikein tiedä itsekään. Ravistin sen vaan hihasta. Varmaan sitä, että yhdessä on helpompi heittäytyä ja kokeilla tällaisia uusia juttua, kuin itsekseen. Ties millaisia ideoita tästä saisi kehiteltyä edelleen.” ” Oisko vielä jotain lisättävää?” ”Joo. Lämpimät onnittelut kaksivuotiaalle Asemalle! Koska syödään synttärikakkua?”

Teksti Tia Windahl
Lue Tian kirjoittama juttu Oliver asema-assistentista.

Tutustu Suomi100-itsenäisyyspäivän Sata lasissa -konserttiin näistä linkeistä:
Ulla Ahonen: ”Eräänä itsenäisyyspäivänä soitin Finlandian 6 tai 7 kertaa
Jaakko Linko: ”Tarkoituksella halusin tehdä ylevästä virrestä herkän”
Alexander Kuoppala: ”Itsenäisyyspäivät olivat esitysten aikaa. Niihin valmistauduttiin huolella”
Tia Windahl: ”Torvien ja pillien kautta saan puhallettua paineet pois, vaikka se eivät ne mitään kiukunpurkuvälineitä ole.”
Ari Ilaskivi: ”Rummuilla on vähän vaikea yksistään esittää. Jonkinlainen rumputervehdyshän sen piti olla.”