Hälytysvalot vilkkuvat Iisalmen Luuniemessä. Ambulanssi pysähtyy Runnirockin backstagelle. Hoitajan puoleiset ovet aukeavat. Ambulanssista astuu ulos Popeda. Bändi on Runnirockin avauspäivän pääesiintyjä.

popeda_costi2_jaakkomanninen

Costello Hautamäki on soittanut Popedassa siitä lähtien, kun hän valmistui ylioppilaaksi. Papereita bänsissä ei kuitenkaan koskaan ole kysytty.

Iisalmelaisessa kapakassa puhutaan, kun Popeda soitti Ratinan stadionilla. Joku ehdottaa, että siellä taisi olla jopa 15 000 kuulijaa. ”Meitä oli siellä 28 000”, korjataan vieraasta pöydästä ja ääni on niin Y-L-P-E – ylpee, joo, joo.

Popedan kitaristi, Costello Hautamäki, on samaan aikaan tien päällä. Hän ajaa kohti Iisalmea moottoripyörällä. Tiellä on sattunut moottoripyöräonnettomuus. Loukkaantunutta autetaan jo, eikä Costellon tarvitse pysähtyä.

Ja Costi hurmiossa kaasuttaa, tie pöllyää, selvä määränpää – Runnirock. Se on ensimmäinen keikka sitten Ratinan jättikonsertin.

Costello istuu iisalmelaisessa hotellissa haastatteluun. Haastattelijat osoittautuvat myös faneiksi, toinen kirjoittaa ja toinen on paikallinen ambulanssitehtailija ja yksi Runnirockin omistajista.
Ambulanssitehtailija, Profile Vehiclesin toimitusjohtaja, Marko Repo tunnustautuu lähes elämänsä mittaiseksi Popeda-faniksi. ”Aina pahoina päivinä, kun tulee myrskyisiä fiiliksiä, laitan kuulokkeet päähän ja Popedan soimaan.”

 

Gorillasta Ratinaan

Ratinan stadion imi sisäänsä 28 000 Revon kaltaista fania mutta Repo ei päässyt paikalle.
”Ratinan stadion on 500 metrin päässä siitä, missä Popeda teki ensimmäisen keikkansa, joten kovin pitkälle ei olla päästy”, Costello naurahtaa, jäseniään levittää.
Popeda esiintyi ensimmäisen kerran, 40 vuotta sitten, Gorilla-baarissa, jonka päällä on nyt Hotelli Ilves.

popedajayleisö_jaakkomanninen

Popeda, Ratina ja 28 000 fania.

18 studiolevyä plus live-levyt ja dvd:t kertovat kuitenkin muustakin kuin kotinurkissa pyörimisestä. Myös 40-vuotias ura, joka tuntuu edelleen kulkevan eteenpäin ja nousujohteisesti, puhuu puolestaan. ”On siinä jotain tehty oikeinkin”, Costello myöntää.
Sen, että väki tulee sankoin joukoin Popedan keikoille edelleenkin, Costello listaa merkittävimmäksi palkkioksi tekemästään työstä.

”Olen säveltänyt varmaan 200 biisiä, joista ehkä viisi on kasvanut isoksi hitiksi.” Costellon mukaan yksi isoimmista yllätyksistä oli vuonna 1986 tehty Eläinten Vallankumous, joka nousi maan myydyimmäksi singleksi.
”Se oli meille hyvin yhteiskunnallinen kappale. Single myi 3000, kun normaalisti niitä myytiin noin 500 kappaletta.”

 

Hiljainen hetki

Hieman ennen Eläinten Vallankumous -singleä Popeda joutui kovaan paikkaan, kun sen kitaristi Arwo Mikkonen menehtyi yllättäen keikalla. Kun yhtye palasi surutyön jälkeen lavoille, sillä oli hyvin pian keikka Iisalmessa. Marko Repo muistaa olleensa tuolla keikalla.
”Pate huusi, että perkele, nyt kaikki hiljaa. Ja kaikki olivat aivan hiljaa”, Repo kertoo. Popeda oli aloittamassa numeroa Mikkosen muistolle.
Myös Costello muistaa tilanteen. ”Istuin monitorin päällä ja soitin akustisella kitaralla Mä Unta Näin -biisin.”

 

Energiaa Ganesista, Irwinistä ja Ramonesista

Popeda on tunnettu lavaenergiastaan. Costello arvelee sen omalta osaltaan olevan muutamien asioiden yhteensulauma.
”Se lähtee varmaan ihan ekaksi mun musiikkimaustani, tykkäsin ensin Hurriganesista, joka oli pelkkää energiaa koko ryhmä. Pidin myös Irwin Goodmanista, jolla oli aina hyvä fiilis biiseissä vaikkakin sellainen oma poljento. Kun näihin lisätään vielä mun punk-tausta sekä esikuva Ramones, luulen, että niistä syntyy popedalainen Ikurirock.”

 

ISOPATE

Iso-Pate Kivinen soittaa Popedassa koskettimia.

Viranomaiset Popedan biiseissä

Ikurirockin sanoituksista löytyy myös kytköksiä auttajiin. Costello kertoo, mistä sanoitukset ovat saaneet alkunsa.

Kaasua, Komisario Peppone: ”Sanoitus kaivettiin jostain vanhasta ranskalaisesta komediasta, siinä kylän johtaja oli Peppone. Ei se meille mitään tarkoittanut mutta se kuulosti hyvältä.” Myös Marko Revolla on aiheeseen liittyvä tarina. Hän kertoo kouluaikaisesta piirustuskilpailustaan, jossa piti tehdä juliste. ”Piirsin siihen ihmisen kasvot ja kirjoitin päälle Kaasua, Komisario Peppone. Voitin sillä kisan, kerrankin olin jossain muita parempi.”

Savusukeltajan Blues: ”Muistan hyvin, mistä biisin sanoitus sai alkunsa, vaikkei biisi minun olekaan. Mustajärvi rupesi pohtimaan, että minkälainen on se kaveri, joka ehdoin tahdoin laittaa itsensä vittumaiseen paikkaan. Hän ei voinut kuvitella muuta kuin savusukeltajan, joka menee tulipalon keskelle ihan tosta vaan.”

Popedan artisteja alkaa tipahdella haastattelupöytään. On tunti keikan alkuun ja aika siirtyä backstagelle. ”Ketkä kaikki menee ambulanssilla?”, Costello kysyy. ”Eikö me mennä sillä kaikki – mahtuuko sinne”, Mustajärvi vastaa. ”Kaikki mahtuvat”, Repo tietää sen takuuvarmasti, sillä upouusi ambulanssi on rakennettu hänen tehtaallaan.

 

Hoitotilassa on tunnelmaa

Bändi ja haastattelijat pakkautuvat ambulanssiin. Biiseistä utelu jatkuu. Vastausvuorossa on nyt Pate Mustajärvi.

Kersantti Karoliina: Elisabeth Rehn oli Suomen puolustusministerinä, kun naiset saattoivat ensi kertaa hakeutua armeijaan. Kersantti Karoliina -biisin sanoittaja Mika Sundqvist oli muistanut tapausta kirjoittamalla asiasta biisiin. Siinä mies oli jäänyt huolehtimaan kodista, kun hänen naisensa työskenteli kapiaisena ja valmisteli rättisulkeisia. Puolustusministeri Rehn oli päässyt mukaan riimeihinkin. Mustajärvi julistaa niissä räväkkään tyyliinsä: ”Syytän sua Elisabeth Rehn / mun naiseni on kapiainen.”
”Muistan Elisabeth Rehnin adjutantin, kun Rehn itse tuli kbiisin ajaksi lavalle mutta adjutantti joutui seisomaan siinä PA:n edessä. Me soitimme biisin ja se tuli pikkusen lujaa”, Mustajärvi nauraa.

Tohtori Mustajärvi: ”Me vedettiin se viime viikolla”, vastaa kosketinsoittaja Iso-Pate Kivinen.
”Se lähti muuten tosta vaan. Hienot takapotkut”, tiivistää Mustajärvi. ”Sanoitus syntyi siten, kun joku nainen sai kohtauksen ja jostain juoksi kaveri, joka sanoi: trust me, I´m doctor. Se kuulosti helkatin hyvältä.”

 

popeda_pate1_jaakkomanninen

Pate.

Mustajärven muikea hymy

Sitten ambulanssitehtailija Repo avaa suunsa paareilta. Hänellä on asiaa Mustajärvelle.
”Muistatko silloin Iisalmen PK-hallilla, kun olit nuori ja vedit keikkaa sellaisissa raitahousuissa. Minä maksoin sinulle 16 000 markkaa käteisenä rahana, kahdenkympin seteleinä?” ”Älä nyt rupee”, Mustajärvi sanoo. ”Kyllä. Se olin minä. Olin järjestäjänä.” ”Tokkopa pojat.” ”Kun puhun, niin puhun totta. Olin silloin keikan järjestäjänä ja muistan, että siinä oli Mustajärvellä muikea hymy, kun sai saatananmoisen nipun rahaa.” ”Hei, markka oli siihen aikaan kova sana”, Mustajärvi puolustautuu.

Ambulanssi saapuu backstagelle. Majakat alkavat vilkkua. Kun Popeda nousee ambulanssista, heidän tulonsa kuvataan. Se näkyy Runnirock-yleisölle isoilta screeneiltä.

Teksti Marko Partanen
Kuvat Jaakko Manninen (Ratinan konsertti)