Poliisi-kirjailija Marko Kilpi on julkaissut kaksi romaania tuoreesta Undertaker-brändistään. Kirjoja syntyy yksi per vuosi -tahdilla lisää mutta samalla syntyy myös muuta – tv-sarja, vaatteita, kahvia ja jopa vodkaa.

Kilpi_vodka

Vodka on uusin Untertaker-tuote. Kirjailija Marko Kilpi sanoo, että Undertaker-brändissä kirjoja tuotetaan aivan uudella tavalla.

Undertaker-vodka on samannimisen tuoteperheen uusin tulokas. Aiemmin siihen on liitetty Krematoriopaahto-kahvia, lippalakkeja, pipoja ja t-paitoja sekä tietenkin kaksi romaania, Kuolemantuomio ja Kuolemanenkeli. Työpöydällä on parhaillaan myös 10-osainen tv-sarja sekä 4-6 lisäromaania.

Ihan ensimmäisenä oli kuitenkin tarina, joka syntyi neljän vuoden taustatyön jälkeen. Samaan tarinaan liittyy vodkaa myöten ihan kaikki. ”Ajattelussamme kaikki sektorit, jotka liittyvät kirjallisuuden tuottamiseen on tehty uudella tavalla. Undertaker-brändi pitää sisällään paljon asioita mutta jäljet johtavat aina tarinaan”, idean isä, poliisi-kirjailija Marko Kilpi sanoo.

Hän uskoo, että oheistuotteet tukevat tarinaa.
”Tuotteiden on oltava uskottavia ja laadukkaita. Esimerkiksi vodkan laatu mitataan pian alansa mm-kisoissa.”

Revosta Kiveen

Aiemmissa romaaneissaan Kilpi kuljettaa tarinaa vanhemman konstaapelin Olli Revon kautta. Undertakerissa hypätään rikollisen saappaisiin ja tarinaa vie kansainvälisiä rikoksia tekevä hautausurakoitsija Jarmo Kivi.

”Pahiksen rooli on mielenkiintoisempi kuin hyviksen. Mitä jäykempi rikos on, sitä mielenkiintoisempaa on selvittää mitä siihen on päädytty. Mutta lievemmätkin, kuten näpistykset, voivat herättää kiinnostavia näkökulmia, jos tekijä on sellainen, jolta vähiten tekoa odottaisi.”

Kilpi pyörittelee Undertaker-romaanisarjassaan noin 3500 sivun käsikirjoitusta. Hän tietää kirjasarjan tapahtumien päälinjat mutta kirjoitushetken ilmiöt saattavat tuoda siihen lisää mausteita. ”Tarina elää kirjoittaessa. Jos jotain oikein päräyttävää tulee eteen, voin käsitellä sitä kirjassa mutta runko on pakko olla olemassa.”

KILPIK2

”Jos minulla ei ole mitään kirjoitusprosessia päällä, tulee ahdistus, sillä silloin elämästäni puuttuu palanen”, Marko Kilpi sanoo.


Tv-sarjasta sovittu Ranskassa

Samalla syntyy 10-osainen Undertaker-tv-sarja. Käsikirjoitukseltaan se on yhtä pitkä kuin kolme kirjaa, Kilpi arvioi.
”Kirjan ja tv-sarjan kirjoittaminen ovat kaksi täysin eri maailmaa. Tv-sarjaan kirjoittaessa on karsittava paljon ja pohdittava miten tarinalle ominaiset henkilökuvaukset saadaan tehtyä.”

Tv-sarjan tuotannossa on mukana iso ranskalaisen tuotantotalo. Se levittää sarjan ulkomaille, kun se saadaan ensin Suomessa tuotettua. Kilven mukaan lähtökohtana on se, että siellä missä käsikirjoitus valmistuu, sarja myös tuotetaan ja rahoitetaankin osittain. ”Jos tv-sarja ei synny kotimaassa, ei ole mahdotonta, että se tuotettaisiin ensin ulkomailla. Siihen on täydet mahdollisuudet, sillä kirjat ovat saaneet hyvää palautetta kansainvälisesti ja yhteistyökumppanimme on Euroopan viidenneksi suurin tuotantotalo.”


Huikea startti

Marko Kilven kirjailijaura lähti lentoon heti esikoisromaanista alkaen, Jäätyneitä ruusuja -teos sai Dekkariseuran Vuoden johtolanka -palkinnon. Se oli myös ehdolla pohjoismaiden parhaaksi rikosromaaniksi, josta myönnettään Lasiavain-palkinto. Toinen teos Kadotetut ylsi Finlandia- ja Savonia-ehdokkaaksi ja pokkasi Kuopion taiteilijaseuran Minna-palkinnon.

Kilpi myöntää, että loistelias alku loi hieman paineita mutta samalla hän ymmärsi realiteetit. ”Paineita syntyy mutta kirjoittaessa sitä ei huomaa. Jokaisella teoksella ei voi putsata palkintopöytää enkä tee näitä palkintoraadille, vaan itselleni ja lukijoille. Kun olen saanut sellaisen tekstin aikaiseksi, jonka olen halunnut tehdä, ei auta muuta kuin laittaa kädet ristiin ja toivoa, että joku muukin tykkäisi.


Mitä tulee mieleen seuraavista sanoista? – Marko Kilpi vastaa:

Poliisi – ”Unelma ammatti”
Palomies – ”Erinomaisen hyviä kavereita”
Ensihoitaja – ”Pelastava enkeli”
Hautausurakoitsija – ”Mielikuvitusmaailma”
Sosiaalityöntekijä – ”Äitihahmo”

 

Teksti Marko Partanen
Kuvat Marko Kilven albumi

Asema esittelee Marko Kilven tähänastiset Undertaker-romaanit pian aloitettavassa Ylösalaisin-juttusarjassa.