Ihmisen pelastaminen vedestä Kuopiossa 19.6.2018 kello 01.32. ”Keikka tuli keskellä yötä. Esitiedot kertoivat, että ihminen oli vajonnut pinnan alle Väinölänniemen uimalassa. Matkan aikana tarkentui, että kyseessä ei ole pelkkä etsintä, vaan räväkkä tehtävä”, pelastussukeltaja Yrjö Kopponen sanoo.

”Puin sukelluspuvun ylleni ennen yksikköön nousua. Matkan aikana avustajan kanssa puimme laitteen ja loput välineet. Onnettomuuspaikka oli meille tuttu riskikohde, jossa ihmiset viettävät paljon aikaansa. Käymme siellä säännöllisesti myös harjoittelemassa”, Pohjois-Savon pelastuslaitoksen pelastussukeltaja Yrjö Kopponen kertoo.

”Meidän vuorossa esimies luo sukellustehtävillä rauhallisen ilmapiirin. Valmistaudumme rivakasti, huolellisesti mutta hätäilemättä. Siitä saa sellaisen hyvän fiiliksen lähteä tekemään rauhallista sukellusta.”

Silminnäkijän mukaan mieshenkilö oli hypännyt hyppytelineeltä 10 metrin korkeudelta veteen, eikä ollut noussut pintaan. Vajoamiskohta pystyttiin määrittämään tarkasti.
”Meille selvisi nopeasti, että sektorietsintä oli nopein menetelmä löytää vajonnut. Avustaja määritti sektorin ja minä hyppäsin veteen.”

Sukeltaessaan Kopponen kommunikoi radiossa paljon.
”Kerroin, että menen pohjaan ja että vesi oli höttöistä ja siinä oli utua. Näkyvyyttä ei juurikaan ole. Kun pääsin välivedestä pohjaan, noin viiden metrin syvyyteen, siellä ei ollut enää utua, vaan noin metrin verran näkyvyyttä.” Kopponen ilmoitti pohjaan tulostaan avustajalle, joka tiesi siitä, että etsintä saattoi alkaa.

Valaisimesta oli pohjassa selvästi hyötyä. ”Meillä on myös maskiin kiinnitetty lamppu mutta sen valokeila on niin kapea, että koen, että etsinnässä se jopa haittaa jossain määrin. En kytkenyt sitä päälle.”

”Sukelsin ensimmäisen sektorin oikealle. Kun pääsin sen loppuun, näin jo vajonneen. Erotin hänet lampun valokeilassa melko vaaleana hahmona.” Kopponen ilmoitti avustajalle, että oli etsintä oli tuottanut tuloksen. Jos näkyvyyttä ei olisi ollut, Kopponen arvioi, että olisi löytänyt hänet seuraavassa sektorissa sukeltaessaan takaisin vasemmalle päin.

Vajonnut oli ollut veden alla noin 20 minuuttia mutta Kopponen sai hänet sukelluksen alkamisesta laskien nopeasti ylös. ”Siitä kun hyppäsin veteen, toin vajonneen pintaan noin kahdessa minuutissa. Teknisesti se oli perussukellus.”

Kopponen huomasi jännityksen vasta jälkeen päin. ”Kun kyseessä oli ihmisen etsintä, jossa vajoamisesta on lyhyet viiveet, se toi tehtävään lisää luonnetta. Sain tilanteesta adrenaliinia ja liikuin livakasti pohjassa. Huomasin sen vasta, kun vajonnut oli löytynyt ja olin tuonut hänet pintaan. Vaikka tehtävä oli nopea, niin hyvin se puuskututti.”

Kopposen sukeltama uhri kuljetettiin saamaan hoitoa Kuopion yliopistollliseen sairaalaan.

Vaikka sukeltajan työ pinnan alla on yksinäistä, Kopponen kertoo sen olevan silti tiimityötä. Avustajana on toinen sukeltaja, joka ohjaa sukellusta rannalta. Sukellustehtävät ovat harvinaisia. Kopponen on sukeltanut vuodesta 2004 alkaen ja hänen kohdalleen on osunut neljä ihmisen pelastustehtävää pinnan alta.

Teksti ja kuva Marko Partanen


Lue myös ”Pakettiauton ulosajo – monipotilastilanne”