Osteoporoosi on huonosti tunnettu kansansairaus, jota sairastaa 400 000 suomalaista. Luuston haurastumisesta johtuvia murtumia tulee jopa 40 000 vuosittain. Osteoporoosia voidaan hoitaa, mutta se on tärkeää pysäyttää ajoissa. Tee Luustoliiton riskitesti ja tutustu liiton luustosta tekemään kolmeen taruun ja totuuteen.

1. Taru: Jos kompastun kävellessäni ja murran ranteeni, se on ihan normaalia. -> Totuus: Jos olet murtanut ranteesi kompastuessasi, saattaa kyseessä olla osteoporoosi eli luuston haurastuminen. Luuston pitäisi kestää arjen kolhut murtumatta.

2: Taru: Ikääntyessä on tavallista, että selkä painuu kumaraan ja ihminen lyhenee. ->Totuus: Ikääntyessä ihminen saattaa lyhentyä jonkun verran. Kyseessä saattaa olla selän nikamien kuluma tai keskivartalon heikentynyt lihaskunto. Mutta mikäli pituus lyhenee useita senttejä, saattaa kyseessä olla osteoporoosin aiheuttama nikamamurtuma. Tällaiset nikamamurtumat eivät aina ole kivuliaita, mutta niiden aiheuttamat seuraukset voivat olla hyvin ikäviä. Nimittäin nikamamurtuma on vahvin muiden osteoporoottisten murtumien riskitekijä. Käytännössä siis seuraava ja yleensä aiempaa vakavampi murtuma on todennäköisesti odotettavissa, mikäli nikama on murtunut osteoporoosin seurauksena.

3. Taru: Mikäli sairastan osteoporoosia, ei enää mitään ole tehtävissä. ->Totuus: Luusto on elävää kudosta. Niinpä luuston kunnolle voi aina tehdä jotakin. Lähtökohtana on elintapojen tarkistaminen sekä mahdollisten osteoporoosin aiheuttaneen sairauden mahdollisimman hyvä hoito. Mikäli nämä eivät riitä, voidaan tarvita erityistä luulääkehoitoa.

Tee Luustoliiton riskitesti tästä!
Lähde: Suomen Luustoliitto ry
Kuvat Marko Partanen