Liikenneonnettomuus Tuusulassa 22.6.2018 kello 23.13. ”Esitietojen mukaan pakettiauto oli suistunut tieltä. Altistuneita oli neljä ja kaikki ulkona autosta. Ajattelin, että olen satavarmasti ensimmäisenä kohteessa. Uskoin paikalle hälytettyjen kahden ambulanssin olevan riittävä resurssi”, ensihoidon kenttäjohtaja Sami Majaranta sanoo.

triage Tuusulan Jokelassa vain kilometrin päässä onnettomuuspaikasta päivystänyt HUS Hyvinkään ensihoidon kenttäjohtaja Sami Majaranta istuskeli asemalla ja pohti, että onpa juhannusaatto sujunut rauhallisesti. Hän uskoi kolean kelin vaikuttaneen asiaan.

Kiireellinen tehtävä liikenneonnettomuuteen puolenyön tuntumassa rikkoi hiljaisuuden. ”Tiesin, että ensihoidon yksiköistä olen satavarmasti ensimmäisenä kohteessa. Matkalla pohdin, että jos autossa on ollut neljä ihmistä ja he ovat kaikki tulleet itse pois, niin paikalle hälytetyt kaksi ambulanssia riittäisivät. Suunnittelin, että kierrän onnettomuuspaikan heti nopeasti läpi kartoittaakseni tilanteen.”

Poliisi oli jo paikalla, kun Majaranta saapui kohteeseen. Myös sivullisia oli ehtinyt paikalle onnettomuuspaikkaan ja ajankohtaan nähden paljon. ”Näin, että kevyenliikenteenväylällä oli jo viisi altistunutta, joista yksi makasi. Ajattelin, että esitiedot eivät pidä paikkaansa.”

Majaranta meni kevyenliikenteenväylälle loukkaantuneiden luo. Heistä oli pitämässä huolta yksi henkilö, joka osoittautui myös altistuneeksi. ”En koskenut yhteenkään potilaaseen. Katsoin vain nopeasti, etteivät vuoda rajusti ja kysyin voinnin. Johtava ajatus oli, että käytän TECC:iä. Kysyin nopeasti voinnin, sillä tavalla sain käsityksen cABCD:stä. Tilanteessa oli ollut iso vauhti ja paikalla oli vain +10 lämmintä.”

Altistuneiden määrä oli lisääntynyt kuuteen, 1 keltaiseen ja viiteen vihreään. Majaranta yritti pitää tilannetietoa yllä paikalle saapuviin yksiköihin ja hän luopui ohjeesta perustaa ensihoidolle oma toimintapuheryhmä. ”Alussa, kun olin yksinn, oli haasteena samanaikaisesti kuunnella kolmea eri puheryhmää, johtaa ensihoidon yksiköitä ja tehdä primaaritriagea.”

Onnettomuuspakettiauto oli pyörinyt kevyenliikenteenväylän yli pitkän matkan päähän pellolle. Majaranta käveli autolle, jonka vieressä makasi yksi altistunut ja hänestä oli pitämässä huolta vielä yksi altistunut. Altistuneiden määrä lisääntyi nyt yhdellä keltaisella ja yhdellä vihreällä henkilöllä. Pakettiauton ovet olivat kuitenkin vielä kiinni ja sen takatilaan oli vaikea nähdä.

Ensimmäisen paikalle saapuneen ambulanssin ensihoitajat tekivät altistuneille tarkennetun tilanarvion, jonka mukaan yksi vihreistä potilaista nousi keltaiseksi. Majaranta pyysi paikalle vielä yhden ambulanssin. Jokaiselle makuulla kuljetettavalle oli nyt hälytetty oma ambulanssi mutta kaikki altistuneet oli kuitenkin kuljetettava sairaalaan suuren energian takia. ”Halusin saada ensihoitajat ymmärtämään, että nyt luovutaan normaalista taktiikasta ja nämä potilaat on saatava äkkiä sairaalaan. Meillä tilannepaikalla ei ollut heille juurikaan annettavaa.”

Kahdella ambulanssilla lähdettiin kuljettamaan kolmea ja yhdellä ambulanssilla kahta potilasta. Majaranta teki ennakkoilmoituksen tapahtumasta Hyvinkään sairaalaan, jonne hälytettiin kotipäivystyksestä kaksi kirurgian takapäivystäjää, radiologi ja ylimääräinen leikkaussalitiimi.

 

Poliisin tiedote:

Pakettiauton kuljettaja menetti auton hallinnan ja suistui kovalla nopeudella ulos tieltä Huikossa Jokelantiellä. 18-vuotias mies kuljetti pakettiautoa Jokelasta kohti Järvenpäätä, kun vasemmalle kaartuvassa mutkassa kuljettaja menetti auton hallinnan ajautuen ensin vastaantulevien kaistalle, josta suistui kulkusuunnassaan oikealle ulos tieltä. Auto pyöri katon kautta ympäri ylittäen tien vieressä kulkevan kevyenliikenteen väylän päätyen usean kymmenen metrin päähän pellolle. Autossa oli istumassa kuljettajan viereisellä istuimella kaksi muuta henkilöä ja pakettiauton tavaratilassa oli tavaratilaan laitettujen patjojen päällä istumassa vielä viisi muuta henkilöä. Pakettiauto on rekisteröity kolmelle henkilölle.
Kaikki kahdeksan henkilöä toimitettiin sairasautoilla sairaalaan tutkimuksiin. Poliisin tiedossa ei ole kuitenkaan vakavia loukkaantumisia. Auton suistumiskohdassa on nopeusrajoitus 60 km/h, pakettiauton käyttämä nopeus on ollut huomattavasti suurempi.

Teksti Marko Partanen (lukuun ottamatta Poliisin tiedote)
Kuva Marko Partanen

Lue myös juttu ”Sukeltaja löysi nopeasti vajonneen”