Helsingin yliopiston Biotekniikan instituutin tutkijat ovat havainneet, että hermokasvutekijä MANF edistää rottien toipumista aivoinfarktista.

Helsingin yliopiston tutkijat ovat havainneet pystyvänsä edistämään rottien toipumista aivoinfarktista, kun MANF:ia annostellaan infarktin jälkeen suoraan aivoihin vaurion viereen joko ruiskuttamalla tai geeninsiirron avulla.

”Kun MANF:ia annosteltiin oikeaan kohtaan 2–3 päivän kuluttua aivohalvauksesta, se edisti toipumisprosessia. Varsinaiseen vaurion kokoon se ei kuitenkaan vaikuttanut”, sanoo tohtori Kert Mätlik Biotekniikan instituutista.

MANF-hoito lisäsi tilapäisesti tulehdukseen liittyvien syöjäsolujen eli fagosyyttisten makrofagien määrää vaurion lähellä. Nämä solut puhdistavat aivokudosta kuolevista soluista ja kuolleesta materiaalista.

Tulehdussolujen välittämä infarktin jälkeinen immuunivaste aivoissa on massiivinen. ”Olemme pohtineet, voisiko osa infarktiin liittyvän tulehduksen mekanismeista ollakin hyödyllisiä. Voitaisiinko esimerkiksi edesauttamalla tiettyjä tulehdusmekanismeja vauhdittaa sekä kudoksen korjaamista että toiminnallista palautumista?” tutkimusryhmän johtaja Mikko Airavaara miettii.

Helsingin yliopiston Biotekniikan instituutin tutkijat ovat jo aiemmin osoittaneet, että MAN parantaa rotan hermosolujen eloonjäämistä, kun sitä on annosteltu ennen aivoinfarktia.

Aivoinfarkti on aikuisten invaliditeetin yleisin syy. Syynä on infarktien määrän lisäksi se, että toipuminen on hidasta, eikä toimintojen palautumista nopeuttavaa lääkehoitoa ole vielä löydetty.

Viime vuonna Helsingin yliopiston tutkijat totesivat hermokasvutekijä MANF:in ylläpitävän ja lisäävän insuliinia tuottavien solujen uudistumista tyypin 1 diabeteksen hiirimallissa.

Lähde: Helsingin yliopiston tiedote
Kuva: Linda Tammisto/Helsingin yliopisto