🇫🇮🇬🇧 Suomalainen ensihoitaja Dimitri Lisitsyn kiertää maailmaa, tapaa ensihoidon ihmisiä ja kirjoittaa kokemuksistaan People of EMS -blogia. Dimitrin matka on edennyt nyt Thaimaahan, jossa hän tapasi ensihoitolääkäri Chirakit Hengrasmeen. Hengrasmee on työskennellyt 10 vuotta ensihoitolääkärinä Bangkokissa.

Finnish paramedic Dimitri Lisitsyn travels around the world, meeting people working in EMS in different countries. The blog is published on Asema, a finnish webzine focused on EMS and rescue. Dimitri’s journey has now brought him to Thailand, where he me Emergency Physician Dr. Chirakit Hengrasmee. Hengrasmee has worked 10 years as an Emergency Physician in Bangkok. English translation can be found below the finnish article.

thaimaa2

Ambulanssit saavat tehtäviä Erawanin hätäkeskuksesta ja sairaalan omasta komentokeskuksesta. Yksiköt ovat aina yhden minuutin lähtövalmiudessa.

Istuessani lentokoneessa Kambodzan Siem Reapista Bangkokiin, en olisi koskaan voinut kuvitella miten paljon päätyisin oppimaan Thaimaan ensihoitojärjestelmästä seuraavien viikkojen aikana. Jotkut teistä saattavat ihmetellä miten minä, nuori ensihoitaja Suomessa, saan mahdollisuuden tavata näin mielenkiintoisia ihmisiä ja tutkia erilaisia ensihoitojärjestelmiä. Lopulta asia ei ole niin monimutkainen kuin saattaisi luulla. Kaikki alkaa yhdestä sähköpostista. Lähetin sähköpostia Thaimaan National Institute of Emergency Medicineen (NIEM), joka esitteli minut sikäläiselle ensihoitajalle, Jirapat Yodneamille. Jirapat, joka tunnetaan myös lempinimellä ”Folk” teki vuokseni enemmän kuin olisin koskaan edes osannut odottaa.

Hän järjesti useista tapaamisia, aina lähtien Vajiran sairaalan tohtori Chirakit Hengrasmeesta jopa sikäläisen oppilaitoksen ensihoidosta vastaavan rehtorin tapaamiseen saakka. Hän tutustutti minut myös Bangkokin paikalliseen hätäkeskusjärjestelmään. Tästä olen Folkille todella kiitollinen, kuten myös kaikille haastattelemilleni ihmisille, jotka tapasin ollessani Thaimaassa.

Ensihoitojärjestelmä aloitti Bangkokissa Poh Teck Tung -säätiön toimesta vuonna 1937, jolloin sen pääasiallinen tarkoitus oli kuljettaa vainajia. Pian toiminta laajeni kuitenkin myös potilaiden kuljetukseen. Aluksi toiminta pyöri pelkästään vapaaehtoisvoimin. Thaimaan moderni ensihoitojärjestelmä on suhteellisen uusi ja se on muodostettu noin 25 vuotta sitten. Tälläkin aikavälillä paljon asioita on kuitenkin jo muuttunut. ”Aikaisemmin olimme lahjoitusten varassa, mutta tämä asia on muuttunut paljon”, toteaa ensihoitolääkäri Chirakit Hengrasmee. Thaimaassa ensihoitolääketiede oli erikoistumisvaihtoehto vain lääkäreillä. Pian myös ensihoidon koulutusohjelmat käynnistettiin yliopistossa vastauksena lisääntyvään pulaan koulutetusta ensihoitohenkilöstöstä. Tämä on johtanut sairaaloista käsin toimiviin hoitoyksiköihin, jotka työskentelevät yhdessä eri asemille sijoitettujen, vapaaehtoisvoimin toimivien perustason ambulanssien kanssa.

Bangkok on eräs Kaakkois-Aasian suurimmista like-elämän keskittymistä. Siellä asuu lähes 9 miljoonaa ihmistä ja jos mukaan lasketaan myös kaupunkia ympäröivä metropolialue, väkiluku nousee jopa 15 miljoonaan. Vajiran sairaala sijaitsee Dusitin kaupunginosassa Bangkokissa. Se on perustettu vuonna 1912 ja nimetty edesmenneen kuningas Rama VI:n mukaan. Vajiran sairaala on yksi keskeisistä valtion sairaaloista, jossa on tason 1 trauma-akkreditointi. Potilaspaikkoja on jopa 900. Sairaalassa on neljä hoitotason ambulanssia valmiudessa 24 tuntia vuorokaudessa, ja näille yksiköille tehtäviä tulee noin 1200 vuodessa. Lukuun eivät sisälly sairaaloiden väliset siirtokuljetukset.

thaimaa3

SMART (Surgical, Medical, Ambulatory and Rescue team) on Vajiran sairaalasta lähtöisin oleva ambulanssipalvelu.

Sairaala on antanut ambulansseilleen lempinimet ”S.M.A.R.T.” (Surgico-Medical Ambulance and Rescue team). Autossa työskentelee yleensä joko yksi ensihoitaja (paramedic) ja yksi “emergency nurse practitioner (ENP)” tai ensihoitolääkäri yhdessä kahden perustason ensihoitajan (EMT) kanssa. Perustason ambulansseissa miehitys vaihtelee alueen mukaan, mutta yleeensä autossa on vähintään yksi perustason ensihoitaja (EMT), yksi ensivastetoimija (emergency medical responder, EMR) ja kuljettaja. Vajira on kuitenkin opetussairaala, joten henkilökunnan lisäksi mukana on usein myös ensihoitajaopiskelijoita tai erikoistuvia lääkäreitä. Autoissa on siis jopa neljä työntekijää kerrallaan.

Vajiran sairaalan ensiapu hoitaa noin 60 000 potilasta vuodessa, joista 20 000 ovat hätätilapotilaita. Noin 30% potilasta on traumapotilaita. Ensiapu on jaettu kolmeen alueeseen – punaiseen (6 vuodepaikkaa), keltaiseen (enintään 30 paikkaan) ja vihreään (istuvat potilaat).

Yleensä kun itse kävelen ensiapuun, kohtaan kiirettä. Vajira ei ole tästä poikkeus. Punaiset ja keltaiset alueet on jaettu kahteen osaan, joista toisessa ovat traumapotilaat. Vihreä alue on toiminnassa ainoastaan keskiyöstä aamukahdeksaan, sillä päiväaikaan sairaalalla on erillinen päivystys vihreitä potilaita varten. Ensiavussa on myös 10 lisävuodepaikkaa lyhyitä käyntejä, monipotilastilanteita tai potilaan tarkkailua varten. Vajirassa tehohoito on osa sairaalan ensiavun toimintaa.

thaimaa4

Vaikka tohtori Chirakit Hengrasmeellä on vahva kokemus ensihoitolääketieteestä, hän on aina valmis oppimaan uutta.

Kuka on tri. Chirakit ja miksi hän valitsi ammatikseen lääketieteen?

Sain tavata erään Vajiran sairaalan ensihoitolääkäreistä, tri. Chirakit Hengrasmeen. Hän työskentelee ensihoitolääkärinä sekä Navamindradhirajin yliopiston lääketieteellisessä tiedekunnassa. Chirakit on valmistunut ensihoitolääkäriksi Yhdysvalloissa, tarkemmin ottaen Kansas Cityssä Missourissa. Hän on työskennellyt ensihoitolääkärinä viimeiset 10 vuotta.

“Miksi valitsin ensihoitolääketieteen? Vaikea kysymys. Olen tehnyt tätä työtä 10 vuotta ja kysymykseen olisi ollut helpompi vastata 10 vuotta sitten”, hän nauraa. ”Tässä työssä kaikki erikoisalat ovat tärkeitä. Mitä useampaa erikoisalaa tunnen, sitä enemmän henkiä voin pelastaa. Jos olen täysin rehellinen, minun on myös mainittava eräs asia, joka ohjasi minua kohti ensihoitoa – TV-sarja ER (suom. Teho-osasto). Halusin yksinkertaisesti olla kuin George Clooney tuossa TV-sarjassa.”

Millaisia ongelmia Thaimaan ensihoitojärjestelmässä on?

Kun tri. Chirakit kertoi minulle, että vuositasolla ambulanssit vastaavat jopa 1,5 miljoonaan hälytykseen, olin hämmentynyt. Miten voi olla mahdollista, että maassa jossa asuu jopa 70 miljoonaa ihmistä, hälytystehtäviä on niin vähän? ”Tämä johtuu ensihoitojärjestelmän historiasta”, Chirakit kertoo. Osa ihmisistä luulee edelleen, että ambulanssit ovat vain vainajien kuljetusta varten ja että ne toimivat vapaaehtoisvoimin. Lisäksi, moni ei edes tiedä yleistä hätänumeroa (1669). Yritämme nykyään kuitenkin tehdä toimintaamme enemmän tunnetuksi ja kertoa ihmisille, että ensihoito on muuttunut. Tietoisuus lisääntyy ja hälytysten määrä lisääntyy vuosittain. Olemme asettaneet tavoitteen, että lähitulevaisuudessa saisimme jo 6 miljoonaa hälytystä vuodessa.

Suurissa kaupungeissa eräs keskeisimpiä ongelmia on liikenne. Bangkok ei ole tästä poikkeus. ”Kaikki tietävät miten hankala liikenne Bangkokissa on, ja monet ihmiset eivät ymmärrä antaa tilaa ambulanssille ja hätätilapotilaalle”, Chirakit kertoo. Ensihoitopalvelut yrittävät jatkuvasti valistaa ihmisiä sekä mainoksin että sosiaalisessa mediassa siitä, että ambulanssia pitää väistää. ”Tilanne paranee koko ajan”, Chirakit jatkaa. Thaimaan lain mukaan ambulanssien täytyy käyttää matkallaan kohteeseen sekä keltaista potilasta kuljettaessaan sinisiä ja punaisia hälytysvaloja. Lisäksi kaikkein kiireellisimpien potilaiden kohdalla (punaiset potilaat) ambulanssien täytyy käyttää myös äänimerkkejä. Suurin työturvallisuusuhka ei ole kuitenkaan Thaimaassa väkivaltaiset potilaat, vaan liikenne – tästä syystä maahan suunnitellaan erityistä ajokoulutusta ambulanssia ajavalle henkilöstölle. Hiljattain on tullut voimaan myös laki siitä, että kaupunkialueella yli 80km/h ajaminen on kielletty kaikilta ajoneuvoilta. Tämä laki pätee myös potilaita kuljettaviin ambulansseihin.

taimaa6

Sairaalat ovat aina kiireisiä paikkoja, oltiin missä päin maailmaa hyvänsä.

Mitä toivoisit Thaimaan ensihoidolle tapahtuvan lähitulevaisuudessa?

Eräs pääasiallisia tavoitteitamme on kehittää PSAP (Public Safety Answering Point). Tällä hetkellä kaikilla viranomaispalveluille (poliisi, palokunta, ensihoito) on omat hätänumeronsa. Monelle ihmiselle tämä on erittäin hämmentävää, ja puheluiden yhdistäminen eri viranomaistoimijoiden välillä aiheuttaa paljon viiveitä. Toivon että lähitulevaisuudessa pystymme kehittämään samanlaisen järjestelmän kuin Euroopassa ja USA:ssa, jossa saisimme käyttöön yhtenäisen hätänumeron kuten 112 ja 911 ovat.

Lisäksi, haluaisin nähdä korkeammin koulutetun ensihoitohenkilöstön määrän lisääntyvän. Tällä hetkellä suurin ammattiryhmä ovat ensivastekoulutetut (EMR). Heitä on Thaimaassa jopa 200 000. Ensivastetyöntekijät työskentelevät perustason ambulansseissa perustason ensihoitajien kanssa. Jos haluat opiskella hoitotason ensihoitajaksi, se kestää neljä vuotta. Tähän vaadittava koulutusohjelma päivitettiin yliopistoon viisi vuotta sitten. Verrattuna ensivastehenkilöstöön, koko maassa on noin 300 hoitotason ensihoitajaa (paramedic) ja 10 000 ”emergency nurse practitioneria” (ENP). Tämä on keskeisin syy siihen, miksi hoitotason yksiköiden määrä on vähäinen ja miksi emme pysty tarjoamaan kaikille tehtäville samantasoista hoitoa. Toivoisin että lähitulevaisuudessa voisimme tarjota kehittyneempää ensihoitoa kaikille potilaille – maanlaajuisesti.

 

Millaisen ohjeen antaisit nuorelle ja nälkäiselle terveydenhuollon ammattilaiselle?

Ensimmäinen on yrittää parhaasi ja olla tekemättä kenellekään vahinkoa – parhaan osaamisesi mukaan. Harjoittele jatkuvasti ylläpitääksesi taitojasi. Ensihoito on dynaamista työtä, et voi jäädä paikallesi ja pysähtyä. Sinun pitää olla energinen ja valmistautunut. Sinun on oltava myös ajan tasalla kaikista uusista toimintatavoista ja teknologiasta – vaikka tämä voi hetkittäin tuntua jopa ylivoimaiselta.

Sinulla on myös oltava hyvä sydän. Ensihoidossa sinulla on oltava leijonan sydän (rohkeus) ja kotkan silmä (tarkkuus). Sinun on oltava valmiina toimimaan nopeasti ja vastaamaan mihin tahansa tilanteeseen – mutta älä välitä, pystyt kyllä ottamaan haasteen vastaan.

 

taimaa5

Päivän päätteeksi sain mahdollisuuden tavata yliopiston ensihoitajaopiskelijat. He esittelivät hoitoelvytyksen osaamistaan.

Yllätys lopussa

Minua pyydettiin etukäteen varaamaan koko päivä aikaa Vajiran sairaalassa käymiseen. Tämä pitkin täysin paikkansa, sillä kaikkien tapaamisten ja haastatteluiden jälkeen tri. Chirakit pyysi minua mukaansa kertomaan Suomen ensihoitojärjestelmästä toisen vuoden ensihoitajaopiskelijoille.

Minuuttia myöhemmin seisoin 15 opiskelijan ja muiden luennoitsijoiden edessä, kertomassa Suomesta ja maista joissa olin ollut joko töissä tai käymässä. Puheeni päätteeksi minulta kysyttiin erilaisia kysymyksiä – kuten, miten jaksan tehdä 24 tunnin vuoroja ja miten pidämme itsemme fyysisesti kunnossa (kyllä, luit oikein). Hauska asia oli se että juuri haastattelemani oppilaitoksen rehtori kysyi minulta luokan edessä täsmälleen samat kysymykset, jotka olin itse kysynyt häneltä aiemmin. Onneksi pystyin antamaan järkeviä vastauksia kysymyksiin – tai ainakin niin haluaisin ajatella.

Puheeni jälkeen vaihdoimme yhteystietoja ja sain paikallisten neuvoja siitä, mitä Bangkokissa kannattaa tehdä ja nähdä. Kävelin ulos Vajiran sairaalasta pää pyörällä – mitä seuraavaksi? Singapore, täältä tullaan!


And remember... Enjoy the ride!

And remember… Enjoy the ride!

Teksti Dimitri Lisitsyn
Kuvat Dimitri Lisitsyn ja Chirakit Hengrasmee

 

 

 

 

 


 

People of EMS: Thailand

 

Dimitri’s journey has now brought him to Thailand, where he me Emergency Physician Dr. Chirakit Hengrasmee. Hengrasmee has worked 10 years as an Emergency Physician in Bangkok. English translation can be found below the finnish article.

thaimaa2

Ambulances receive calls from Erawan dispatch centre and their own command centre in the hospital. They are always in 1 minute readiness.

When I was on the plane flying from Siem Reap (Cambodia) to Bangkok (Thailand), I would never have imagined how I could have ended up learning so much about Thailand’s emergency medical service (EMS) in following few weeks to come. Some of you may wonder, how I, a young paramedic from Finland, gets the chance to meet these interesting people and explore these different systems. It’s less complicated than you may think. It all starts with an email. I send out an email to Thailand’s National Institute of Emergency Medicine (NIEM), who put me in touch with a local paramedic called, Jirapat Yodneam. Jirapat, who goes by the nickname “Folk”. He did more than I ever expected. He arranged multiple meetings, from Dr Chirakit in Vajira Hospital, to meeting rector of EMS education and paramedicine, as well as helping me learn about the new emergency dispatch system that is located in Bangkok. For this, I’m grateful to Folk and all the interviewees who participated during my stay in Thailand.

Although the EMS services were started by Poh Teck Tung Foundation in 1937,  the service’s main intention was initially the transportation of bodies without relatives, but soon after it also began transferring patients and emergency casualties. The early system was all run by a volunteer based workforce. Thailand’s modern EMS system is fairly new, transformed roughly 25 years ago, but a lot has changed during that period of time. “In the past we used to depend only on charity, this has changed a lot”, states Dr Chirakit, an ER Doctor. In Thailand, at first emergency medicine became one of the speciality for doctors only. To combat the lack of highly educated prehospital care personnel, a paramedic and ENP programs were launched in universities. This has led to hospital based-advanced ambulances which now work together with station based-basic level ambulance services (volunteer ambulances).

thaimaa3

SMART is a Vajira born ambulance services meaning Surgical, Medical, Ambulatory and Rescue Team.

Bangkok, as one of the busiest business hubs in South East Asia with the population of almost 9 million people, and if you count the surrounding metropolitan area together, the population goes up to 15 million. Vajira hospital is situated in the Dusit district of Bangkok, Thailand. It was founded in 1912 and was named after the late King Rama VI. Vajira hospital is considered one of the main government hospitals that has a level 1 trauma centre accreditation, and has up to 900 patient beds throughout the facility. It also has four advanced level ambulances on standby 24/7, and they respond to over 1200 calls per year- not including inter-hospital transfer calls. The hospital has nicknamed the ambulance service “S.M.A.R.T”, which stands for Surgico-Medical Ambulance and Rescue team. Usually at least one paramedic, one emergency nurse practitioner (ENP) or ER doctor together with two EMTs work on the advance level ambulances. One of the working EMT’s is responsible for the driving of the ambulance. In basic level ambulances, the personnel varies on regions, usually it’s at least one EMT, one emergency medical responder (EMR) and one driver. However, here in Vajira  (due to the teaching hospital status),  there are often paramedic students or ER residents working with the normal staff, which means the ambulance has four people working on them at one time.

Vajira’s ER responds to approximately 60 000 patients annually, out of which an estimated 20 000 are severely ill/injured. Around 70% of the patients are treated as medical patients and the remaining 30% are trauma patients. The ER is divided traditionally into Red (max. 6 beds), Yellow (max. 30 beds) and Green (seated patients) areas. Whenever I walk into an ER it’s usually always busy, and this ER is no different. Red and Yellow areas are divided into trauma and medical. The Green area only operates from midnight to 8am (00.00 – 08.00). This is due to the fact that the hospital has a walk in centre that covers the green patients during day time. The ER also has an extra 10 beds for either short stay patient monitoring or multi casualty situations. Intensive care in Vajira hospital is also considered a part of emergency care in the medical faculty.

 

Dr. Chirakit Hengrasmee.

Doctor Chirakit Hengrasmee has a vast experience in emergency medicine, but he’s always ready to learn something new.

Who is Dr Chirakit and why did he choose medicine as a profession?

I had a chance to meet one of the ER doctors working in the Vajira hospital. His name is Dr Chirakit Hengrasmee. He is an emergency physician and currently working as a part of faculty of medicine Vajira Hospital Navamindradhiraj University. He completed his emergency fellowship in Kansas City, Missouri, US and has been working in the field of emergency medicine for the past 10 years.

“Why did I choose emergency medicine? That’s quite a hard question. I have been practicing emergency medicine for 10 years now and it would have been easier if you asked me 10 years ago.”, chuckles Dr Chirakit. “In emergency medicine, all aspects such as paediatrics, surgery, internal medicine and gynaecology are important- If I know all the aspects, I can save more lives. Honestly, I have to also mention one special thing that probably inspired or nudged me towards emergency medicine. That is the TV series called ER. I wanted to be ab ER doc like George Clooney in the series.”

 

What are the problems that Thailand EMS is facing?

When Dr Chirakit told me that annually nationwide ambulances respond to 1.5 million calls, I was puzzled. How is it possible that in a country with a population of almost 70 million people has such a low number of ambulance calls? “This is due to the history of emergency services,” mentions Dr Chirakit. Some people may still think that ambulances are only for transporting dead bodies or are only staffed by volunteers. Moreover, many of them do not even know the number to call for the ambulance services (1669). This is now not the case and we are trying to promote our services to the public, telling them that the ambulance services has changed. The number is increasing yearly and we have set a goal for the near future to receive up to 6 million calls annually.

In the majority of large cities or countries, one of the main problems that occur are related to traffic, and Bangkok is no different. “Everybody knows how bad the traffic in Bangkok is, and a lot of people

don’t realize that giving the way for the ambulance and emergency patients is the priority.”, says Dr Chirakit. The emergency services are trying to educate people by commercial ads and social media platforms so that people would learn to give way to ambulances. “The situation is getting better and better,” states Dr Chirakit. In Thailand, ambulances by law are required to use blue and red lights when they are responding to an emergency call or transporting the urgent patient (yellow patients). In more severe cases (red patients) they are required to also use sirens. Most of the hazardous situations are not caused by violent patients but by the traffic and driving. That’s why here in Thailand we are planning to implement the special emergency driving course for ambulance driver. The government also passed a law that states all vehicles´ velocity within the city must not exceed over 80km/h (50mph). This law applies also to ambulances that have patients on board.

 

taimaa6

Hospitals are always busy, anywhere in the world.

What do you wish for the near future of EMS Thailand?

One of our main objectives is to develop a PSAP (Public Safety Answering Point). Currently in Thailand, all the emergency services like police, fire department and medical services have separate call numbers. For many people this is very confusing and causes a lot of hold up when connecting calls between emergency agencies. I hope that in the near future we can develop a similar system like Europe and the US has, meaning emergency numbers 112 and 911. It would be great to implement the idea of one number for one nation.

Secondly, I would love to see an increase in the amount of highly educated emergency medical personnel. Nowadays, the biggest group of emergency medical personnel is emergency medical responder (EMR) or first responder. There are over 200 000 EMR’s working right now in Thailand. EMR’s are working usually on the basic level ambulances along with EMT’s. Highly educated emergency personnel are considered to be ENP’s or paramedics. If you want to graduate and become a paramedic it takes four years, and we´ve just started our paramedic university program five years ago. So if we compare to EMR’s, we have an amount of around 300 paramedics and less than 10 000 ENP´s nation-wide. This is why the number of advanced ambulances are limited and we cannot provide all calls with the same level of treatment. I wish that in the near future we could provide more advanced medical care to all emergency patients nation-wide.

What advice would you give to young and hungry health care professional?

The first thing is to do your best and do no harm with the best of your knowledge. Always keep practising to maintain your skills. Emergency medicine is dynamic, you can’t stay still, you can’t just stop, you have to be energetic and well prepared. You also have to be up to date with all the new methods and technology which can be overwhelming at times.

You also have to have a good heart. In emergency medicine, you must have the heart of a lion (bravery), the eye of an eagle (precision) and you have to be ready to act fast and to respond to any circumstances- but don’t worry, you are always up for the challenge.

 

taimaa5

At the end of the day I got a chance to meet Universitys’ paramedic students. They showed their excelense in practicing CPR protocol.

Surprise at the end

In the email, I was warned to reserve time from 8am to 4pm for the Vajira hospital visit. They weren’t lying. At the end of all the interviews and meetings, Dr Chirakit asked me If I was willing to give a small speech about the EMS in Finland to the 2nd year paramedic students in the class room next door.

So a minute later, I was standing  in front of 15 students and other lecturers giving a small speech about Finland and other countries where I have been either working or visiting. In the end of the speech, I was asked different questions, from how cope doing 24 hour shifts, to how we keep up a good physique (Yes, you read it right). The funny thing was that Rector, of the medical faculty who I just interviewed, asked me the same questions that I asked him just a minute ago. Luckily I managed to give a decent answer to them, or at least I like to think so.

After the speech, there was an exchange of contact information and I was also given a local’s advice of what to do whilst in Bangkok. I walked out of the Vajira hospital overwhelmed, what would be next in store? Look out Singapore, I’m coming for you!


And remember... Enjoy the ride!

And remember… Enjoy the ride!

Text Dimitri Lisitsyn
Photos Dimitri Lisitsyn ja Chirakit Hengrasmee