Kun tulipalo syttyy, kotikonsteinkin tehty toiminta ensimmäisten kymmenen minuutin aikana voi estää täystuhon. Ensimmäisten kymmenen minuutin aikana palokunta ehtii harvoin paikalle. ”10 minuuttia on tärkeä pointti, sen nimeen olen vannonut koko urani”, palomestari Arto Latvala sanoo.

”Suurin osa tulipaloista voidaan yleensä sammuttaa paikalla olevien henkilöiden toimesta. Tärkein juttu on positiivinen asenne oma-aloitteiseen toimintaan niin kotona kuin työpaikalla”, palomestari Arto Latvala sanoo.

Vaikka isoissa kaupungeissa paloasemat on suunniteltu riskikartoituksen mukaan, niin vuosittain on kymmeniä tilanteita, että apu ei saavukaan lähimmältä paloasemalta, vaan palokunta ja ambulanssi voivat tulla pitkälläkin viiveellä, esimerkiksi naapurikunnan puolelta. Mitä kauemmaksi kaupunkikeskuksista harvaan asutulle alueelle mennään, sitä kauemmin avun tulo monesti kestää.

Latvala kertoo terottaneensa ihmisille aina 10 minuutin sääntöä. Se aika kuluu nimittään yleensä vähintäänkin ennen kuin palokunta ehtii paikalle – syttyipä tulipalo missä tahansa.
Yleensä palo ehtii jo kehittyä jonkin aikaa ennen kuin se havaitaan. Jos palon havaitsee automaattinen paloilmoitin tai palovaroitin, ei palo yleensä ole vielä ehtinyt levitä. Tällöin kenen tahansa on mahdollista sammuttaa palo helpohkosti.

Minuutit kuluvat nopeasti. Palon syttymisestä kuluu aikaa sen havaitsemiseen. Sen jälkeen soitetaan hätäpuhelu tai automaattinen paloilmoitin ilmoittaa palosta hätäkeskukseen. Kun hätäkeskus saa ilmoituksen palosta, kuluu vielä 2,5 – 4 minuuttia aikaa ennen kuin paloautot lähtevät liikkeelle, Latvala laskeskelee. Siihen lasketaan päälle vielä ajoaika ja sammutuksen aloittamiseen kuluva aika. ”On muistettava, että aina palokunta ei ole asemalla kun hälytys tulee. Se voi olla toisella tehtävällä, jolloin avun tuloon kuluu enenmmän kuin se optimiaika parhaassa mahdollisessa tapauksessa”, Latvala sanoo.

 

Pelon lietsonta ei ole tätä päivää

Monesti ihmisille näytetään videota siitä, miten tulipalo kehittyy. Siinä kynttilä kaatuu sohvalle ja palo kehittyy täyden palon vaiheeseen neljässä minuutissa. Latvala muistuttaa, että videon tilanne on optimitilanne palon kehittymiselle ja ettei palo yleensä syty siten, että kynttilä kaatuu sohvalle. Hän haluaisikin, että myös ihmisille kerrottaisiin tämä, sillä turha pelon lietosonta ei ole tätä päivää. ”Jos sama video yritetään tehdä vaikkapa hotellin tai sairaalan kalusteilla tai laadukkailla palosuojatuilla kodin kalusteilla, niin palo ei etenekkään samalla tavalla, vaan hitaammin, ehkä se ei edes syty.”

Sähkölaitteet syttyvät huolimattomuuden takia

Tyypillisesti palo syttyy ihmisen huolimattoman toiminnan takia. Yleisimmin kodin tulipalot syttyvät sähkölaitteista kuten liedestä, astianpesukoneesta, pyykinpesukoneesta, laturista tai päällä olevassa saunassa kuivatelluista pyykeistä. Monissa tapauksissa palo pääsee etenemään pitkälle, koska laitteet on jätetty käyntiin tyhjään kotiin.

”Nämä palot eivät kehity yhtä nopeasti kuin videossa ja ne rajoittuvat yleensä koneen läheisyyteen. Poikkeuksena ovat kylmäkoneet, joiden palo kehittyy minuuteissa rajuksi ja siitä syntynyt musta savu valtaa nopeasti koko asunnon.” Latvalan mukaan monet kodinkonepalot voidaan sammuttaa kotona itse, jos palo havaitaan nopeasti. Kunnossa oleva palovaroitin ja se, että sähkölaitteet eivät käy tyhjässä kodissa valvomatta, ovat kaksi hyvää neuvoa välttää isoimmat vahingot.

Pelastusryhmä aloittaa alkusammutuksen

Latvala on kouluttanut yrityksille evakuointia ja poistumista sekä kiinteistöjen pelastusryhmien toimintaa. Paloturvallisuustekniikka on suunniteltu pelastusryhmiä varten. Palohälytyksen tullen ryhmän tehtävä on paikantaa  hälyttävä kohde ja aloittaa alkusammutus. Tavoite on, että paikalla olevat ihmiset löytävät hälyttävän paikan kahdessa minuutissa, jolloin palo yleensä sammuu helposti.”Mikäli edellä mainittua toimintamallia ei ole, niin iso osa paloista voi kehittyä palokuntaa odotellessa, siinä 10 minuutissa, täyden palon vaiheeseen, jolloin vahingot ovat aina satoja tuhansia tai jopa miljoonia euroja.

 

Teksti Marko Partanen
Videot Pelastusopisto
, Tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiopalvelut
Videoihin liittyviä tutkimuksia on rahoittanut Palosuojelurahasto.