”To bring back a lost smile” on Project liv -hyväntekeväisyysyhdistyksen motto.  Project livin tavoitteena on luoda lisää iloa ja turvallisuudentunnetta pitkäaikaissairaiden lasten ja heidän omaistensa arkeen.  Koska yhdistys haluaa palauttaa  ilon sairaiden lasten arkeen, on toiminnankuva laaja ja kattava. Mikään asia ei ole liian pieni, liian suuri tai mahdoton toteuttaa.

Project liv järjesti Hyväntekeväisyysjippo-tapahtuman Mustasaaressa. Paikalla talkoolaiset, Marthat, ompelivat pehmolelukoiria viiden tunnin ajan. Pehmoja syntyi 120 kappaletta ja ne lahjoitettiin Pohjanmaan pelastuslaitoksen ambulansseihin pienten potilaiden iloksi. Kuva: Heidi Lindeman

Project liv järjesti Hyväntekeväisyysjippo-tapahtuman Mustasaaressa. Paikalla talkoolaiset, Marthat, ompelivat pehmolelukoiria viiden tunnin ajan. Pehmoja syntyi 120 kappaletta ja ne lahjoitettiin Pohjanmaan pelastuslaitoksen ambulansseihin pienten potilaiden iloksi.
Kuva: Heidi Lindeman

Nina Brännkärr-Friberg perusti Project liv ry:n Pietarsaaressa, Pohjanmaalla, kesäkuussa 2014 . Brännkärr-Friberg on insinööri sekä leukemiasta parantuneen lapsen äiti.

Lasten täytyy saada olla lapsia myös vaikeissa tilanteissa. Lapsipotilailla ja heidän sisaruksillaan on oikeus saada kokea iloa ja innostusta niin kotona kuin sairaalaympäristössä. Project livin toiminta on lähtöisin sydämestä ja se perustuu leikkimielisyyteen ja intohimoon auttaa.

Yhdistyksen perusajatukseen liittyy ”kultainen sääntö” – teemme sen minkä toivomme itsellemme tehtävän, mikäli roolit olisivat vaihtuneet. Pystymme helpottamaan perheiden arkea ja tuomaan iloa haastaviinkin tilanteisiin melko pienin keinoin ja konkreettisen toiminnan avulla. Vaikka toimintamme on saanut alkunsa Pohjanmaalta, on yhdistys aktiivisesti mukana suuremmassa osassa Suomea.

 

Project liv mukana koko hoitoketjussa

Terveydenhuollolla on keskeinen asema Project livin toiminnassa. Yhdistys tahtoo olla mukana parantamassa pitkäaikaissairaiden lasten edellytyksiä saada kokea iloa ja olla lapsia. Yhteydet sairaanhoidon eri alojen kanssa ovat laajat. Yhteistyötä tehdään lukuisten sairaaloiden, ambulanssien ja terveyskeskusten kanssa, jotta tunnistettavuus ja turvallisuudentunne pystyttäisiin säilyttämään mahdollisimman pitkälle. Ensihoidossa Soite hankki ambulansseihinsa Project livin tarrat. Niiden halutaan piristävän pieniä potilaita.

projektl

Soiten ambulansseihin liimattiin tällaiset tarrat, jotta pieniä potilaita voitaisiin piristää kuljetuksen aikana. Tarrat toimitti Project liv.

Sandra Frände synnytti kolmannen lapsensa ambulanssissa matkalla sairaalaan.
”Ainoana kivunlievittäjänäni toimi mahani päälle laitettu haalea vehnätyyny. Eniten keskityin katselemaan Project livin tarraa ambulanssin katossa”, Frände kertoo.

Project liv tarjoaa myös lukuisia muita iloa tuovia piristyksiä terveydenhuollon arkeen. Olemme järjestäneet sairaaloiden toimenpide-, odotus- ja leikkihuoneisiin värikkäitä sisustuksia, ne tuovat vastapainoa muuten steriilille ja kolkolle ympäristölle.

Seinätarramme (wallies) toimivat pienemmissä potilashuoneissa, joissa lapsi itse voi liimata tarrat seinään kiinni sairaalassaolon ajaksi ja irrottaa poislähtiessä. Partypacksit eli juhlapakkaukset on tarkoitettu lapsille, jotka joutuvat viettämään syntymäpäivänsä sairaalassa ja puuhapusseja jaamme lastenosastoille juhlapyhien yhteydessä. Lisäksi hankimme osastoille hauskoja solmiostetoskooppeja ja sytostaattisuojia. Project liv kuuntelee mielellään myös sairaanhoidon tarpeita ja ottaa vastaan kehittämisehdotuksia. Työmme perustuu jatkuvaan vuorovaikutukseen ja ylirajojen ulottuva yhteistyö on äärettömän tärkeää.

 

projektl7

Project livin ”kultainen sääntö” – teemme sen minkä toivomme itsellemme tehtävän, mikäli roolit olisivat vaihtuneet.

Unelmapäiviä

Project livin mielestä pitkäaikaissairaalla lapsella, vanhemmilla ja/tai heidän sisaruksillaan tulee olla mahdollisuus arjen piristykseen. Arjen piristys voi olla asia, joka auttaa perhettä jaksamaan taistelussaan eteenpäin tai jokin tavoite, jota jaksaa odottaa siihen asti kunnes raskaat hoidot ovat ohi. Tämän vuoksi Project liv järjestää vuosittain noin 40 unelmapäivää ja luku suurenee tasaisesti.

Unelma voi olla joko kaikkein pienin tai kaikkein suurin ja kaikkea siltä väliltä. Joissakin tapauksissa vanhemmat saattavat tarvita taukoa raskaasta arjesta pitkäaikaissairaan lapsen kanssa. Tähän olemme tarjonneet rentouttavia kylpyläviikonloppuja. Samalla tavoin saattavat myös sairaan lapsen sisarukset tarvita huomiota saamalla oman unelmapäivän. Lisäksi järjestämme unelmapäiviä, joihin voi osallistua monta perhettä samanaikaisesti.

Lähtökohtaisesti hoitohenkilökunta ehdottaa potilasta, perhettä tai sisaruksia, joille unelmapäivä voitaisiin järjestää. He tuntevat perheiden tarpeet parhaiten.

Teksti Susanna Back, Project liv, Vaasa

Ota meihin yhteyttä!
info@projectliv.fi

Lisää tietoa
www.projectliv.fi