ūüáęūüáģūüá¨ūüáßSuomalainen ensihoitaja¬†Dimitri Lisitsyn¬†kiert√§√§ maailmaa, tapaa ensihoidon ihmisi√§ ja kirjoittaa kokemuksistaan People of EMS -blogia. Saigonista Dimitri jatkoi matkaansa KambodŇĺaan. Phnom Penhiss√§ h√§n tapasi Ek Vibolin, joka ty√∂skentelee paikallisen klinikan hoitajien esimiehen√§.

Finnish paramedic Dimitri Lisitsyn travels around the world, meeting people working in EMS in different countries. The blog is published on Asema, a finnish webzine focused on EMS and rescue. From Saigon, Dimitri travelled to Cambodia, where he met Ek Vibol. Vibol works as a nurse manager in the local clinic. English translation can be found below the finnish article.

Dimitri Lisitsyn tapasi Kambodzhassa Ek Vibolin, joka työskentelee hoitajien esimiehenä Kheman klinikalla Phnom Penhissä. Vibol on työskennellyt 12 vuotta hoitajana, josta 5 vuotta Kheman klinikalla.

POE2

Tuk tukilla matkustaessa voi koska tahansa joutua ruuhkaan. Kuljettaja Frankin mukaan kalastushattu suojaa paremmin kuin kypärä näissä tilanteissa.

Ajan Tuk Tukin kyydiss√§ pitkin Phnom Penhin kapeita katuja ja leve√§mpi√§ teit√§. Kuljettajani esitteli itsens√§ nimell√§ Frank – kyseess√§ on nimi, jonka h√§n kertoo turisteille, sill√§ h√§nen oikea nimens√§ on ilmeisesti liian hankala lausua. H√§nell√§ on kyp√§r√§ mukanaan, mutta se roikkuu hytin koukussa kun suhahdamme autojen ja skoottereiden ohi. H√§nen loistavat navigointitaitonsa auttavat meit√§ v√§ltt√§m√§√§n ruuhka-ajan liikenteen kaupungissa, jossa asuu noin 10% KambodŇĺan v√§est√∂st√§ ‚Äď 1,5 miljoonaa ihmist√§.

Ajaessamme l√§pi katujen palautan mieleeni kysymykset, jotka aion haastateltavaltani kysy√§. Muistan muutama p√§iv√§ sitten k√§ym√§ni keskustelun er√§√§n kambodŇĺalaisen l√§√§k√§rin kanssa. H√§n kertoi ett√§ ambulanssipalvelut vaihtelevat huomattavasti KambodŇĺassa alueesta riippuen. Suuremmissa kaupungeissa ja yksityisill√§ klinikoilla varustelutaso on parempi ja ensihoidossa ty√∂skentelee enemm√§n terveydenhuollon ammattilaisia. Maaseudulla tilanne on toinen, koska ambulansseissa ei useinkaan ole v√§lineit√§ tai ammattitaitoista henkil√∂st√∂√§. T√§m√§ tarkoittaa sit√§, ett√§ ty√∂ntekij√§t ovat usein vapaaehtoisia, joiden mukana saattaa olla yksi hoitaja. Suuremmissa kaupungeissa kuten Phnom Penhiss√§, yksityissektorilla on suuri vaikutus ensihoitopalveluihin. N√§iss√§ yksityisiss√§ ambulansseissa ty√∂skentelee usein 4-6 ihmist√§, kuljettajista hoitajiin ja l√§√§k√§reihin. Ollessani KambodŇĺassa, yritin ottaa yhteytt√§ valtion yll√§pit√§miin sairaaloihin ja ambulanssipalveluihin, saamatta kuitenkaan vastausta. Yht√§kki√§ pys√§hdymme, ja Frank kertoo ett√§ olemme perill√§ Kheman klinikalla.

 

Kheman klinikka ja synnytyslaitos on suuri yksityissektorin klinikka, joka erikoistuu potilaiden erilaisten tarpeiden täyttämiseen ja tarjoaa VIP-kohtelua asiakkailleen. Khema avasi ovensa vuonna 2012, SH-klinikan seuraajana. Monet potilaat suosivat yksityisklinikoita julkisen terveydenhuollon sijaan, sillä varusteet ja palvelu on usein parempaa. Kheman klinikka tarjoaa monenlaisia palveluita. Siellä hoidetaan synnytyksiä, järjestetään kotihoitoa, kirurgiaa ja jopa tehohoitoa. Khema tarjoaa myös akuuttihoitoa sekä ambulanssipalveluita. Klinikalla on 12 vuodepaikkaa sairaalan sisällä, 4 paikkaa sairaalan ulkopuolisessa hoidossa, 2 teho-osastopaikkaa, 4 akuuttihoidon/ensiavun potilaspaikkaa sekä 2 ambulanssia. Siellä on myös kaksi synnytyssalia ja kaksi leikkaussalia. Potilaita hoidetaan keskimäärin 30 kuukaudessa.

POE8

Ek Vibol

K√§velless√§ni klinikalle minut ohjataan tapaamaan henkil√∂√§, jonka kanssa olen vaihdellut s√§hk√∂posteja parin viime p√§iv√§n aikana. H√§nen nimens√§ on Ek Vibol. Ek on hoitajien esimies Kheman klinikalla. Aloittaessaan ty√∂ns√§ klinikalla, h√§n ty√∂skenteli akuuttihoidon ja ensiavun vuorovastaavana. Kolmen vuoden ¬†j√§lkeen h√§net ylennettiin ensiavun ja tehohoidon hoitoty√∂n johtoon ja kahden vuoden j√§lkeen sittemmin klinikan hoitajien esimieheksi. Viiden klinikalla vietetyn ty√∂vuotensa aikana Vibol halusi kiert√§√§ eri ty√∂yksik√∂iss√§, kuten esimerkiksi leikkaussalissa. ‚ÄĚSuuren kuvan ymm√§rt√§miseksi on hyv√§ n√§hd√§ erilaisia toimintayksik√∂it√§ ja kokea potilaan hoidon eri vaiheet. Itsell√§ni ei ole yht√§k√§√§n erityisen mieleist√§ toimintayksikk√∂√§, mielest√§ni kaikki ovat hyvi√§. Ty√∂kierron kautta l√∂ysin kuitenkin sen toimintayksik√∂n, miss√§ tunnen oloni mukavimmaksi‚ÄĚ, Vibol kertoo.

Esimiesty√∂n ohessa Vibol k√§ytt√§√§ omaa aikaansa opettamalla osa-aikaisesti Phnom Penhin yliopistossa sairaanhoitajia. N√§in h√§n haluaa siirt√§√§ omaa tiet√§myst√§√§n uudelle hoitajien sukupolvelle. ¬†‚ÄĚOpettaminen on hyv√§ tapa auttaa, sill√§ terveydenhuollon ammattilaisista ja hoitajista on pulaa KambodŇĺassa, erityisesti maaseudulla. Tarvitsemme lis√§√§ terveydenhuollon ammattilaisia tukemaan paikallisia ihmisi√§‚ÄĚ, Vibol toteaa.

POE3

Kheman klinikka sijaitsee Phnom Penhin keskustan pohjoisosassa.

Millaista koulutusta tarvitaan, jotta voi ty√∂skennell√§ sairaanhoitajana KambodŇĺassa?

KambodŇĺassa on erilaisia tutkintotasoja, perushoidosta yliopistotason bachelor-tutkintoon. Perushoitajan tutkinnon opiskeluun menee noin vuosi.¬† Alempiasteisen bachelor-tutkinnon (associate degree) voi opiskella noin kolmessa vuodessa ja bachelor-tutkinnon opiskelu kest√§√§ yhteens√§ nelj√§ vuotta. Voit aina opiskella lis√§√§, ja aikaisempi koulutuksesi huomioidaan jatko-opinnoissa. Esimerkiksi perushoitajasta alempiasteiseen bachelor-tutkintoon voi opiskella noin kolmessa lukukaudessa (1,5 vuotta).

Kun Vibol sai valmiiksi oman kandidaatin tutkintonsa, h√§n halusi opiskella maisteriksi. Se ei kuitenkaan valitettavasti ole viel√§ mahdollista KambodŇĺassa. Siksi h√§n l√§hti sen sijaan p√§ivitt√§m√§√§n johtamistaitojaan. ‚ÄúHankin bachelor-tutkinnon hallinnon alalta ja olen parhaillaan valmistumassa saman alan maisteriksi. Terveydenhuollon johtamisen taidot n√§yttelev√§t merkitt√§v√§√§ roolia kentt√§ty√∂n tukemisessa ja hyv√§n johtamisen merkitys on helppo unohtaa‚ÄĚ, Vibol toteaa.

Millaisia akuuttihoito- ja ambulanssipalveluita klinikallanne on?

Klinikalla on kaksi ambulanssia, jotka ovat valmiudessa 24/7. Toinen ambulansseista on valmiudessa tehdasonnettomuuksia ja kiireellisiä siirtokuljetuksia varten. Toinen ambulanssi on pääasiallisesti sairaaloista ja kotoa noudettavia potilaita varten. Pääasiallisesti ambulanssimme tekevät potilassiirtoja ja noutoja. Jos potilas täytyy siirtää Phnom Penhin rajojen sisäpuolella, miehityksenä on kuljettaja, kaksi hoitajaa ja yksi lääkäri

POE5

Hoitajien esimies Ek Vibol, Kheman klinikka. Klinikan kaksi ambulanssia päivystävät jatkuvasti siirtokuljetuksien sekä ensihoidollisten käyntien varalta.

‚Äď eli yhteens√§ nelj√§ ihmist√§. Jos potilas kuljetetaan kauemmas, mukaan l√§htee my√∂s ylim√§√§r√§inen kuljettaja ja l√§√§k√§ri ‚Äď eli yhteens√§ kuusi ihmist√§. T√§m√§ johtuu siit√§, ett√§ kuljettajaa t√§ytyy pidemmill√§ matkoilla vaihtaa kesken matkan, lis√§ksi jos potilas on kriittisesti sairas, tarvitsemme mukaan kaksi l√§√§k√§ri√§. My√∂s kaikki kuljettajat ovat saaneet ensiapukoulutuksen.

Työntekijät työskentelevät yleensä 12 tunnin vuoroissa sekä ensiavun sisä- että ulkopuolella. Kheman klinikan ensiavussa työskentelee täysipäiväisesti 14 hoitajaa sekä 15 lääkäriä täysipäiväisesti ja osa-aikaisesti. Ensiavun työntekijät työskentelevät vuorosta riippuen myös ambulansseissa. Mikäli syntyy tarvetta saada lisää työntekijöitä vuoroon, meillä on myös mahdollisuus kutsua heitä vapaalta töihin. Esimerkiksi pitkälle kuljetusmatkalle voidaan siis hälyttää ylimääräinen lääkäri mukaan.

Ensiavussa hoidetaan yleens√§ noin 10 potilasta vuorokauden aikana. Yll√§tt√§en Vibol toteaa, ett√§ y√∂aika on yleens√§ ensiavussa kiireisint√§ aikaa. Potilaat ovat maassa asuvia ulkomaalaisia (40%) paikallisia (40%) ja turisteja (10%). Useimmat potilaista tulevat itse ensiapuun, vaivojen ollessa l√§hinn√§ somaattisia. Erilaiset traumatkin ovat tosin mahdollisia. ‚ÄĚPotilastapaukset vaihtelevat sesongin mukaan, esimerkiksi t√§ll√§ hetkell√§ hoidetaan paljon gastroenteriitti√§ ja ruokamyrkytyksi√§‚ÄĚ, Vibol toteaa.

Klinikalla on luksushuoneita potilaille. Huoneissa on valmiiksi katettu ruokapöytä, pehmeä sänky ja oma wc-suihku -kompleksi.

Klinikalla on luksushuoneita potilaille. Huoneissa on valmiiksi katettu ruokapöytä, pehmeä sänky ja oma wc-suihku -kompleksi.

 

Kheman klinikan päivystyksessä on neljä vuodepaikkaa, joista yksi on kriittisille potilaille. Kriittisten potilaiden paikka on varusteltu nykyaikaisella laitteistolla.

Klinikan päivystyksessä on neljä vuodepaikkaa, joista yksi on kriittisille potilaille. Kriittisten potilaiden paikka on varusteltu nykyaikaisella laitteistolla.

Millaisen ohjeen antaisit nuorelle ja nälkäiselle terveydenhuollon ammattilaiselle?

”Ty√∂skentele mahdollisimman monessa erilaisessa toimintayksik√∂ss√§. Akuuttia tai ei, ty√∂n pit√§isi aina olla ryhm√§ty√∂t√§. Annoit sitten paineluelvytyst√§ tai leikkasit potilasta leikkaussalissa, et pysty auttamaan potilasta yksin√§si. Vaikka olisit mailman paras ty√∂ss√§si, tarvitset silti tiimin, johon voit luottaa. Yrit√§mme klinikallamme toivottaa parhaamme mukaan uudet ty√∂ntekij√§t tervetulleiksi ja perehdytt√§√§ heid√§t osaksi tiimi√§mme ‚Äď toimintayksik√∂st√§ tai koulutustasosta riippumatta.”

”Enemm√§n henkil√∂kohtaisena ohjeena sanoisin: Mik√§li ty√∂skentelet terveydenhuollon parissa, sinun t√§ytyy kysy√§ itselt√§si mink√§laisessa toimintayksik√∂ss√§ haluat ty√∂skennell√§? T√§m√§ on vakiokysymys, jonka kysymme uusilta l√§√§k√§reilt√§mme ja hoitajiltamme. Jos ihminen ty√∂skentelee itse√§√§n kiinnostavassa toimintayksik√∂ss√§, he ei eiv√§t kyll√§sty ty√∂h√∂ns√§. Mik√§li kyll√§styt ty√∂h√∂si, hae muutosta ja pyyd√§ esimerkiksi siirtoa toiseen toimintayksikk√∂√∂n. Siten voit yll√§pit√§√§ kiinnostustasi ty√∂h√∂n, jota teet ja josta nautit.”

 

POE4

Kheman klinikka käyttää päivystyksessä muistilistana triage-protokollia. Jokaiselle potilaalle määritellään triage-luokitus, joka auttaa hoitajia muistamaan, mitkä kaikki testit sekä hoitotoimenpiteet täytyy suorittaa. Luokitus määrittää myös sen, miten paljon resursseja käytetään kyseistä potilasta kohti.

 


DIMI3

Ja muista Рnauti kyydistä!

Teksti, kuvat ja video: Dimitri Lisitsyn

 

 

 

 

 


People Of EMS: Cambodia

Dimitri Lisitsyn met Ek Vibol in Cambodia. Vibol works as a nurse manager in Khema clinic, Phnom Penh. He has worked 12 years as a nurse and 5 years in Khema clinic.

Riding in a narrow streets and bigger highways in a Tuk Tuk across Phnom Penh. My driver, he introduced himself as Frank (name that he gives to a tourists, as the real name is supposedly too hard to pronounce), has a helmet with him but it only hangs on the hook of the cabin as we zoom past cars and scooters. He’s expert navigational skills avoid all rush hour traffic in the city of 1.5 million people (about 10% of the whole population of Cambodia).

POE2

When you travel with tuk tuk, you never know when you end up in a traffic jam. Frank says that the fisherman hat gives better protection than his helmet in these situations.

While we are driving, I recap in my mind the questions for the interviewee. I remember the talk which I had few days ago with one of the Cambodian doctors. He explained that emergency ambulance services vary in Cambodia depending on the area. In bigger cities and in private clinics there are better equipment and more professionals working in the ambulance brigades. In countryside it’s much more tougher, as the ambulances don’t have the equipment or the personnel. This means that ambulances will only have volunteers and/or one nurse working in them. In bigger cities, like Phnom Penh, private sector has a big impact on emergency services. Usually these private ambulances may have from 4-6 people working on them ranging from drivers to nurses to doctors. During my time spend in Cambodia I tried to contact government hospital and ambulance services, but without response. Suddenly we stop, and Frank says that we are at the Khema clinic.

Khema clinic and Maternity is a big private sector Clinic, which specialises in meeting different needs of the patient and at the same time provides high degree of VIP comfort to its customers. Clinic opened it’s doors in 2012 as a successor to the SH Clinic. Many patients prefer private clinics to the government clinics due to higher comfort level or better equipment. Khema clinic and Maternity provides services like maternity, outpatient, homecare, surgery (OR) and intensive care unit (ICU) as well as emergency services (ER) and ambulance transfer services to name a few. Overall the clinic has 12 beds in inpatient department, 4 beds in outpatient, 2 ICU beds, 4 ER beds, and 2 ambulances. Clinic also has 2 delivery rooms and 2 operating rooms, both departments see on average about 30 patients a month.

As I walk into the clinic, I am redirected to see the person to whom I have been sending emails for the past few days. He is Ek Vibol.

Who is Ek Vibol?

Ek Vibol

Ek Vibol

Ek Vibol is a Cambodian nurse manager working in the Khema Clinic and Maternity. When he started working in Khema Clinic and Maternity, he worked as emergency nurse in charge. After 3 years, he got promoted to become an ER & ICU nurse supervisor and eventually after two years as a supervisor he was promoted to nurse manager. During the 5 years in Khema Clinic and Maternity, Vibol wanted to rotate in different departments, like inpatient department and operating room. “Its good to see different departments and experience the different stages of patient care to understand the whole picture. To me, there is no best department, all of them are best in my opinion. But with rotation I managed to find the department where I felt comfortable. ’’, mentions Vibol.

On the top of his shifts as a nurse manager, Vibol spends personal time for part time teaching in the Nursing University in Phnom Penh as a purpose to transform knowledge to new generation people. Its good to help out by teaching, as there is shortage of nurses and medical staff in Cambodia, especially in the countryside. We need more medical personnel to support the local people. Says Vibol.

POE3

Khema Clinic is located in the northern area in the center of Phnom Penh.

What kind of education does it require to become a nurse in Cambodia?

We have different levels of nursing in Cambodia, from primary care to bachelor level degree in university. To become a primary level nurse it takes about one year of studying. To get a associate level degree it requires 3 years and eventually to become a bachelor its 4 years in total. You can always upgrade your education level and your previous level will be taken in notice. This means for example, if you want to upgrade from primary level to associate degree it will take you about 3 semesters (1.5 years).

When Vibol finished his bachelor degree in nursing, he wanted to get a master‚Äôs degree. Sadly this is not yet possible in Cambodia. So instead, I decided to upgrade my management skills. I got my bachelor¬īs degree in administration and I‚Äôm currently completing master‚Äôs degree in administration. Health care management skills are playing big role in supporting the field work. The importance of good management is easy to forget. Mentions Vibol.

Tell me about your ambulance service and ER?

POE5

Ek Vibol, Nurse Manager, Khema Clinic and Maternity. Clinic’s two ambulances are always ready for a pick up / transfer call or an emergency to respond to.

We have two ambulances in our clinic that work 24/7. One of the ambulances is on standby for factory accidents and emergency transfers. Other ambulance is mainly for hospital or home pick up and transfers. Mainly our ambulances do patient pick up and transfers. If the patient needs to be transported inside Phnom Penh, there will be one driver, two nurses and one doctor working in the ambulance, making it four people in total. If the patient is transported somewhere farther away, there will be an extra driver and extra doctor, making it six people per transfer ambulance. This is due to the fact that the drivers need to switch during longer transfers. It’s also beneficial to have two doctors if the patient is critical. All drivers are also educated in first aid.

Professionals usually work 12 hour shifts in and out the ER. In Khema clinic ER there are 14 nurses working full time and around 15 doctors working full and part time. Nurses and doctors working in ER are also working in the ambulances depending on the shift. If there is need for more doctors or nurses for the shift, we have a on call system. This means that if there is a long ambulance transfer, we will have a extra doctor on call to come in.

Emergency department usually sees 10 patients in 24hours. Surprisingly to me Vibol mentions that night time is usually busier in ER. Patients vary from expat (40%) to local (40%) and tourists (10%). In ER, most of the patients are walk in patients. Patient cases are usually somatic but there is always possibility of trauma case. Patients differ depending on season, during this time of the season we have more gastroenteritis, so food poisonings. Says Vibol.

Clinic has their luxurious inpatient rooms that are equipped with made ready table, soft bed and own toilet/shower complex.

Clinic has their luxurious inpatient rooms that are equipped with made ready table, soft bed and own toilet/shower complex.

 

Khema Clinic has 4 beds in ER. Out of which on is for critical patients. Its equipped with modern equipment and is always ready to treat the patients.

Khema Clinic has 4 beds in ER. For critical patients, the ICU beds are equipped with modern equipment and are always ready to treat the patients.

 

What advice would you give to a young and hungry health care professional?

Work inside every department, emergency or not, it’s always should be team work. Whether you are doing CPR or surgery, you cannot help the patient just by yourself. Even if you are the best, you always will need a team to rely on. In our clinic we try to welcome new employees and introduce them as a part of our team, regardless of the department or education level.

For a more personal advice I would say, If you work in the medical field, you have to ask yourself in which department you would like to work? This is a standard question that we ask our new doctors and nurses. If the person is working in the department that is interesting to him or her, they will never get bored. If you start getting bored, this means you should switch up and maybe ask for a transfer to other department. This way you can keep up the interest in the work that you do and enjoy.

 

POE4

Khema Clinic uses their triage protocol in ER to help nursing/doctor staff to remember all the procedures required with different patients. With the different classification there are different amount of working resources used on the patient.

 


DIMI3

And remember… Enjoy the ride!

Text, photos and video: Dimitri Lisitsyn