Muistatko vielä Suojaustasolla-spektaakkelit? Ensin palomiehet kokeilivat miten hiihto sujuu savusukellusvarusteissa. Sitten tuli kutsu naisten ryhmäliikuntatunnille, reisi-vatsa-pakara -jumppaan. Jokaisesta neljästä spektaakklista tehtiin video – katso videot tästä jutusta.

stttt

Suojaustasolla vaati heittäytymistä.

Ei ole tarkalleen muistissa, miten savusukellusvarusteissa urheilu sai alkunsa mutta epäilemättä se liittyy niihin asemalla saatuihin ”hyviin ideoihin.”

 

Kärsimysteemalla vapaata ja perinteistä

”Kärsimyksen teemalla lähdetään”, totesi Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen palomies Juha Louhisto, kun peli neljä vuotta sitten pitkäperjantaina avattiin. Oli takoitus kokeilla miten hiki lentää ja ilma rittää hiihtäessä. Louhisto lähti vetämään vapaalla tyylillä. Hänen kollegansa Juha Nieminen päätyi perinteiseen tyyliin, osin siksi, että hänen viimeisestä hiihtokokmusestaan tuli kuluneeksi kymmenkunta vuotta. Maaliin silti päästiin ja peli oli avattu.

Video Paavonpolun laduilta keräsi pelastuslaitoksen Facebook-sivuilla ennätysyleisön. Asiasta innostui myös pelastuslaitoksen liikunnanohjaaja Siv Aro. Hän näki toiminnassa paljon hyvää, erityisesti hän piti siitä, että sillä tavoin oli mahdollista löytää rajoja ja erilaisia tuntmuksia työvarusteissa työskentelystä. Lopulta Aro pyysi Suojaustasolla-urheilijat vetämälleen naisten ryhmäliikuntatunnille Mäntsälän Vireukseen.

 

Reisi-vatsa-pakara -jumpassa

Louhisto ja Nieminen ottivat luonnollisesti Aron haasteen vastaan. Se tarkoitti reisi-vatsa-pakara -jumppaa savusukellusvarusteissa naisten kanssa. Vielä pukuhuoneessa epäröivät lauseet sinkoilivat mutta aiettakaan ei ollut siitä, että homma jätettäisiin väliin.

Odotukset olivat korkealla, sillä jumppatatunti, johon palomiehet olivat tulossa, oli buukattu täyteen jo kuukausia aiemmin. Jonotuslistallakin oli sievä jono, jos peruutuksia ilmaantuisi. Cola-Ollin tavoin Louhisto luonnehti jumpaa hapokkaaksi mutta sekin sujui ja täysin omalla tyylillä ja täysin omaan tahtiin – taustamusiikista huolimatta. Video otti ylivoimaisen kärkipaikan pelastuslaitoksen Facebook-sivun yleisömäärässä.

Maastopyöräilyä Satumetsässä

Seuraavaksi lajiksi otettiin maastopyöräily, kohteena Järvenpään Satumetsä. Meno oli taas jämäkkää, kun ensin oli löydetty välineet. Tarinan mukaan polkupyöriä etsittiin vinteiltä ja verannoilta mutta kuitenkin omista nurkista. Satumetsä osoittautui myös paikkana nimensä veroiseksi. Pyöräilijöitä vastaan nimittäin tallusteli näillä leveyspiireillä harvemmin tavattua väkeä. Onneksi tapahtumassa oli videointi.

 

Tuusulanjärven ympäriajo

Viimeiseksi Suojaustasolla-spektaakkeliksi jäi Tuusulanjärven ympäriajo sauvoin ja rullaluistimin. Reilun 20-kilometrisen savotan puolessa välissä oli juoma- ja pullonvaihtotauko. Tuppisuu videomies sai luistelusettiä tehdessä juonto- ja selostusapua. Kiitos siitä ja kiitos hienosta projektista.

Palomiesten  työnantaja, Keski-Uudenmaan pelastuslaitos, tuki projektia ja lainasi siihen välineet. Lopulta pelastuslaitos palkitsi työntekijänsä innovatiivisesta positiivisen kuvan antamisesta.

Teksti Marko Partanen