🇫🇮🇬🇧Suomalainen ensihoitaja Dimitri Lisitsyn kiertää maalimaa, tapaa ensihoidon ihmisiä ja kirjoittaa kokemuksistaan People of EMS -blogia. Ensimmäisenä Dimitri kohtasi saigonilaisen lääkärin Allan Parasin.

Finnish paramedic Dimitri Lisitsyn travels around the world, meeting people working in EMS in different countries. The blog is published on Asema, a finnish webzine focused on EMS and rescue. Dimitri’s first encounter was EMS fellow Allan Paras, who works in Saigon. English translation can be found below the finnish article.

blogi11

Saigonin torilla on aina väkeä, oli sitten yö tai päivä. Kaupunki ei hiljene koskaan.

Dimitri Lisitsyn tapasi Vietnamissa Allan Parasin, joka työskentelee apulaislääkärinä Ho Chi Minh Cityn (Saigon) ensihoidossa.

Aurinko laskee pian Ho Chi Minh Cityn (Saigon) kiireisillä kaduilla. Tässä massiivisessa metropolissa on jopa 8,5 miljoonaa asukasta ja jatkuva virta kansainvälisiä turisteja – vuosittain jopa yli 10 miljoonaa. Tämä kaupunki ei todellakaan koskaan nuku. Turistien ja ulkomaalaisten asukkaiden suuri määrä tarkoittaa sitä, että myös ensihoitolääketieteen pitää sopeutua ja kehittää uusia tapoja palvella asukkaita. Tämä oli yksi niistä syistä, miksi hätäkeskus *9999 syntyi. Keskus toimii tunnetussa Family Medical Practice -yksikössä (FMP), Ho Chi Minh Cityn sydämessä. Koska tarve on niin suuri, FMP on laajentunut myös kahteen satelliittiklinikkaan eri osiin kaupunkia. Pääklinikan ensiapu hoitaa noin 220 potilasta päivässä ja sen ambulanssi noin 30 potilasta viikossa.

Tohtori Allan Paras on työskennellyt Saigonissa kuusi vuotta apulaislääkärinä. Hän on työssään vastuussa potilaista niin ensiavun sisä- kuin ulkopuolella. Työskennellessään ulkomaalaisten asukkaiden yhteisössä Allan näkee paljon erilaisia potilaita eri elämäntilanteissa, ikäryhmissä ja eri kansallisuuksista.

Vaikeuksia tuottaa usein se, että monet potilaat tulevat hoidon piiriin hyvin vaihtelevin tiedoin omasta terveyshistoriastaan. Onneksi FMP:ssa monet ulkomaiset lääkärit työskentelevät tiiviisti yhdessä ja auttavat toisiaan erilaisten potilaiden kanssa. ”Kansainvälisten osaajien suuri määrä auttaa meitä yhdistämään tietämystämme ja kehittämään parempaa hoitoa. Siksi jokaisessa kahdeksan tunnin vuorossa meillä on aina ainakin kaksi suurempaa meetingiä lääkäreiden kesken, joissa käsittelemme erilaisia potilastapauksia”, Allan kertoo.

Dr. Allan Paras

Dr. Allan Paras

Minkälainen on Tohtori Allanin tyypillinen työpäivä? Erittäin vuorovaikutteinen ja dynaaminen. Ensiavussa on joka päivä työvuorossa ainakin yksi akuuttilääkäri. Yksi ensihoitolääkäri on myös vastuussa pelkästään ambulanssitoiminnan pyörittämisestä. Kun lääkäri ei ole tehtävällä, hän työskentelee ensiavussa, mutta tehtävän tullessa hän hyppää ambulanssin matkaan.

Yhtäkkiä puhelin soi ja tohtori Allan vastaa. Hätäkeskus yhdistää puhelun ei-kiireelliselle potilaalle linjan toisessa päässä. Ei-kiireellisissä tapauksissa potilaat yhdistetään lääkärille puhelimitse. Näissä tilanteissa ensiavun lääkärit arvioivat tilanteen – tarvitaanko ambulanssia, päivystyskäyntiä vai voidaanko vaiva hoitaa itsehoitolääkkeillä? ”Potilastapaukset vaihtelevat lentokentälle kiirehtivän turistin sisäänkasvaneesta varpaankynnestä kroonisiin sairauksiin – ja toisaalta vaikkapa vakavaan verenvuotoon vatsaonteloon liikenneonnettomuuden seurauksena”, Allan kertoo. Tämän puhelun osalta tohtori Allan pyytää potilasta käymään klinikalla myöhemmin päivällä.

Kaikkia potilaita ei voida viedä suoraan FMP:hen. Jotkut kriittisemmät tapaukset tarvitsevat jopa tehohoitoa, kuten ECMO-hoitoa tai elinsiirtoa. Nämä tapaukset täytyy viedä suoraan erikoissairaanhoitoon tai jopa ulkomaille. Valtion operoimien sairaaloiden kanssa työskentely voi olla toisinaan vaikeaa kielimuurin vuoksi. Siitä syystä maan paikalliset, pätevät sairaanhoitajat kääntävät terveystietoja paljon paikalliselle kielelle, juurikin valtion sairaaloita varten. Byrokratia ei myöskään helpota yhteistyötä, sillä ulkomaalaisten potilaiden suuren määrän vuoksi valtion sairaalat vaativat usein laillisen dokumentin potilaan suurlähetystöltä, jotta yksityissektorin lääkäri voi käydä katsomassa potilasta sairaalassa.

blogi4

Hätäkeskuspäivystäjät käyttävät USA:laista algoritmia, johon *9999 on hankkinut lisenssin. Lähitulevaisuudessa paperiversio vaihtuu sähköiseen.

Mitä toivot tulevaisuudelta? Perimmäinen tavoite on siirtää tietoa ja teknologiaa Vietnamin julkiseen terveydenhuoltoon. Tämä voidaan saavuttaa opettamalla sekä näyttämällä hyvää esimerkkiä – kuten *9999-hätäkeskuksen ja Family Medical Practicen tapauksessa on tehty.

Me kaikki ammattilaiset (ensihoitajat, kuljettajat, hoitajat, lääkärit ja professorit) työskentelemme hiljaa vaikeissakin olosuhteissa, vaikka venähtäneellä nilkalla tai ruhjeilla. Meidän täytyy aina rohkaista toinen toisiamme. Meidän on aina muistettava antaa hyvää palautetta kollegoillemme. Työpaikkasi on toinen kotisi. Toivon että kaikki ensihoitotyötä tekevät statuksestaan riippumatta, tekevät ensiavusta ja ensihoidon työpaikoista paikan, missä ihmiset voivat saada hyviä kokemuksia nyt ja tulevaisuudessa.

Miksi ensihoito, tohtori Allan? ”Kun tein erikoistumistani lääketieteellisessä, tunsin olevani elementissäni aina kun olin ensiavussa töissä. Pidin nopeatempoisesta, dynaamisesta työstä, jossa adrenaliiniryöppy oli läsnä tilanteissa. Rakastuin ensihoitoon ja akuuttihoitoon, sekä sen järjestelmään. Tapaukset ovat myös mielenkiintoisia. Mikä on syynä potilaan tilaan?”, Allan toteaa.

Kun akuuttihoitoa verrataan muihin erikoisaloihin, eräs parhaita asioita on Allanin mielestä myös se, että akuutissa et voi koskaan selviytyä yksin. Tiimityö on avain – samoin avoin keskustelu siitä, mitä on tapahtumassa. Kuka tahansa, joka työskentelee potilaan kanssa – lääkäri, hoitaja, kuljettaja tai vastaanottovirkailija – voi ehdottaa, mitä pitäisi tehdä seuraavaksi. ”Tässä ympäristössä työskentelyyn tarvitaan tietyn tyyppinen persoonallisuus – ehkä jopa hieman hulluutta”, Allan nauraa.

blogi5

Kuljettajat ovat vastuussa auton toimivuudesta sekä turvallisesta ajomatkasta tehtävälle ja pois. He ovat aitoja navigoinnin ja ruuhkan ohittamisen kuninkaita.

Mikä on sinun neuvosi nuorelle ja nälkäiselle akuuttihoidon osaajalle – lääkärille tai hoitajalle? Ala on oikea, jos intohimosi on henkien pelastamisessa ja siinä, että haluat saada aikaan merkittävää vaikutusta yksittäisen ihmisen, perheen tai yhteisön elämään. Samoin, jos haluat dynaamisen elämäntyylin lääketieteellisessä ammatissa. Älä luovuta!

Mutta sinun pitää valmistautua, sillä ala vaatii fyysistä vahvuutta ja hyvää kestävyyttä. Valmistaudu myös tiedollisesti – älä koskaan lopeta kirjallisuuden lukemista ja asioiden opettelua. Älä myöskään pelkää unohtaa oppimaasi tarvittaessa – sinun on hyväksyttävä että lääketiede kehittyy koko ajan.

Tee työstäsi merkityksellistä. Patista itseäsi parempiin suorituksiin, sillä olet auttamassa jotakuta elämässään ja terveydessään. Päivän päätteeksi voit kuitenkin mennä kotiin, eikä sinun tarvitse viedä töitä kotiin. Itse työskentelen lujasti, mutta sama pätee myös vapaa-aikaan. Muistan pitää huolta myös sosiaalisesta elämästäni, sillä akuuttihoidossa on erittäin korkea loppuunpalamisen riski – lisäksi työympäristö voi hetkittäin olla vaarallinen. Sinun on löydettävä keinoja tasapainottaa työtäsi vapaa-ajalla.

blogi2

Hoitoreput, lääkkeet ja välineet säilytetään sisätiloissa kuumien olosuhteiden takia. Ne ovat aina valmiina keikalle ovensuussa.

Lisäksi sinun on harjoiteltava hoitamista. Joskus tehtävällä ihmisen läsnäoloa tarvitaan enemmän kuin lääkettä. Toisinaan vain tieto siitä, että kaikki tulee olemaan hyvin, riittää. Se saattaa ratkaista jo puolet avuntarvitsijan ongelmista. Ole läsnä ja osallistu hoitamiesi potilaiden elämään – silloin teet heihin suurimman vaikutuksen. Potilas saattaa olla tilanteessa vain viisitoista minuuttia, mutta he muistavat aina, mitä sinä aikana tapahtui. He eivät välttämättä muista kasvojasi, mutta he muistavat sen tietyn ensihoitajan, joka pelasti heidän lapsensa. Laita nuo minuutit hyvään käyttöön, ja jätä pysyvä, hyvä muisto hoitotilanteesta.

 

 

 


DIMI3

Ja muista – nauti kyydistä.

Teksti ja kuvat: Dimitri Lisitsyn

 

 

 


People of EMS: Vietnam

blogi11

Saigon markets and streets are always full with people. This city truly never sleeps.

Finnish paramedic Dimitri Lisitsyn travels around the world, meeting people working in EMS in different countries. The blog is published on Asema, a finnish webzine focused on EMS and rescue. Dimitri’s first encounter was EMS fellow Allan Paras, who works in Saigon.

In Vietnam, Dimitri meets Allan Paras, who works as an emergency medicine fellow in Ho Chi Minh City (Saigon) EMS system.

Sun is soon setting down in the busy streets of Ho Chi Minh City (HCMC) or better known as Saigon. This massive metropolitan has a population of almost 8.5 million people with constant flow of visiting international tourists of over 10 million people per year. This city, truly never sleeps. With high amounts of tourist and expat population, emergency medicine needs to adapt and develop in new ways to serve the people. This was one of the reasons, why emergency medicine dispatch *9999 was born. This centre works inside locally well-known private Family Medical Practice (FMP), located in the heart of the Ho Chi Minh. Due to the demand, the FMP has expanded into two satellite clinics in different regions of HCMC. The main clinics’ A&E treats about 220 patients a day, with 30 patients a week are seen by their ambulance.

Dr Allan Paras has been working as an emergency medical fellow for six years here in Saigon. When he’s on call, he’s responsible for patients in and out the A&E. Working in the expat community, Dr Allan sees many different patients from all walks of life, age range and various nationalities. It’s always difficult when many patients come in with different levels of knowledge about their medical history. Luckily, in Family Medical Practice, many international doctors are working together and helping each other with different patients. “The vast number of international specialists, help us combine our knowledge, and develop the better patient care. Therefore, we have at least two major doctor meetings per eight-hour shift regarding different cases”, says Dr Allan.

 

Dr. Allan Paras

Dr. Allan Paras

What is a typical work day for Dr Allan? It’s very interactive and dynamic. Every day there is at least one emergency specialist on call in the A&E. There is also one designated emergency doctor who is solely responsible for running the ambulances. During his down time, this designated doctor works in A&E, but as soon as the call comes in he drops everything and jumps on the ambulance.

Suddenly a phone rings, Dr. Allan answers. The dispatch centre connects the call to the non-urgent patient on the other side of the line. In non-urgent cases, doctors are connected to the patient via phone. With these calls, ER doctors assess the situation and determine does the patient need an ambulance, a visit to the clinic or can they treat the illness with over the counter medication. “Well the cases vary from emergency ingrown toenail for a tourist who is rushing to the airport, to chronic diseases, to severe blood abdominal injuries from vehicular crashes. “, mentions Dr Allan. In this case, Dr Allan suggest the patient to come down the clinic later this day.

Not all the patient can be taken straight to Family Medical Practice. Some critical cases that require higher level of critical care, like ECMO-machines or transplant surgery, must be taken first to the referral centres or transported to other countries for specialised treatment. Working with government hospitals can be bit difficult sometimes due to the thick language barrier. Therefore, our competent Vietnamese nurses are more than helpful with transcribing the medical information for our patients treated in the government hospitals. Bureaucracy doesn’t help the co-operation either, due to the high amount of expat patients, government hospitals often require a legal document from patients’ embassies for a private sector doctors to visit their patient in the hospital.

blogi4

*9999 dispatch centre uses US based ProQa system.

What do you wish for the future? The ultimate goal is to transfer the knowledge and technology to the public health care here in Vietnam. This can be achieved by teaching and showing the good example with our services, like *9999 and Family Medical Practice.

We (EMT, drivers, nurses, paramedics, fellows, professors) work silently through thick and thin, with a sprain ankle or bloody scrubs. We should encourage each other. Emergency medicine is a team work. Always keep giving positive feedback to your colleagues, share your food, always encourage one another. It’s your workplace, it’s your second home. I wish that all emergency medical personnel regardless their status, let’s all make an emergency room a place where can have good experiences in health and in the future.

Why the emergency medicine, Dr Allan? “When I was in my clinical rotations during my medical school, I felt that I was in my element whenever I was in the ER. I liked the fast paced, dynamic, ever revolving adrenaline rush kind of setting. So, I just fell in love with the ER and the system. There is also the interest, when there is undifferentiated case. What might be the cause?”, states Dr Allan. One of the high points working in the ER, compared to other departments, is the fact that you cannot survive alone. Teamwork is the key, with open discussion of what’s going on. Anyone working on the patient, either a doctor, nurse, driver or receptionist can suggest what should we do next. It requires certain type of personality to work in this environment, maybe certain craziness. Dr Allan laughs.

blogi5

Drivers are responsible for the condition of the ambulance. They are also responsible for safe drive to and from the destination. They are real kings of the navigation and masters of escaping the rush hour.

What’s your advice for a young and hungry emergency care specialist, paramedic or a nurse? If your passion is saving lives or making a significant impact on a human life, in a family’s life or in the community’s life. If you want to have very dynamic lifestyle in the medical profession. Don’t give up!

But you must prepare! Physically you must be strong, your endurance must be good. Prepare also intellectually, never stop reading journals, seeing different activities. Do not be afraid to unlearn what you know. You must accept that medicine is always evolving.

Make your duty worth. Put out all your energy, push yourself! You are helping someone’s life! And in the end of the day, you can go home. You don’t have to think about follow ups. You don’t have to think about pending laboratory tests. Enjoy the rest of your day. What I do, I work hard but I also play hard. I push myself to my limits. I bleed my brains out. You know we have to do reports, we have to do presentations, we have to keep ourselves updated but afterwards you also enjoy your social life. Otherwise you will burnout. Emergency medicine has a high burnout rate and its very hazardous workplace. You must find ways to release yourself.

blogi2

Medical equipment and medications are stored inside due to the hot weather outside. They are always ready for the next call.

You must practice your art of medicine. Sometimes in the emergency call, they need more human touch than the medicine itself. Sometimes they just need to hear that everything is going to be all right. That might solve half of the problems. Be engaged. Immerse yourself in the life of these patient or victims. You will change lives and make big impacts. You might be with a patient only 15 minutes, but they will remember what happened. They might not remember you face, but they will remember that there was a certain paramedic who saved their son. Make those few minutes count and lasting good impressions.

 

 

 

 


DIMI3

And remember… Enjoy the ride!

Text and photos: Dimitri Lisitsyn