Raimo Haantaus elvytettiin sydänpysähdyksestä kesällä 2017. Heti hoitoketjun alussa toimittiin mallikelpoisesti. Kolmen työtoverin ryhmä jakoi tehtävät nappiin; 112-soittoon, maallikkoelvytykseen ja maallikkodefibrillaattorin noutoon. Ambulanssi ehti paikalle kuudessa minuutissa.

Kesäkuun 28. päivän aamuna Remeo Oy:n laitospäällikkö Raimo Haantaus kävelee Vantaalla, Hakkilan työpisteellään, hakemaan kahvia. ”Olin kaatamassa kahviin maitoa ja lyyhistyin yhtääkkiä”, Haantaus kertoo viimeisen muistikuvansa ennen kuin heräsi viikon päästä nukutuksesta.

Haantauksella kävi hyvä tuuri. Siihen aikaan kun sydänpysähdys tuli, paikalla oli muitakin kahvittelijoita ja vielä sellaisia, jotka osasivat toimia. Yksi soitti heti hätäkeskukseen, toinen alkoi painella ja kolmas juoksi hakemaan hiljattain työpaikalle hankittua automaattidefibrillaattoria, joka oli muutaman kymmenen metrin päässä.

Yksi maallikkoelvyttäjistä oli työsuojelupäällikkö. Hän johti tilannetta ja varmisti, että painelijaa vaihdetaan lyhyen ajan välein. Työsuojelupäällikkö oli useasti ollut järjestämässä työpaikalle ensiapukursseja.

Maallikkodefibrillaattori oli nopeasti Haantauksen vieressä, ensiapukurssin käyneet työtoverit liimasivat lätkät, kytkivät koneen päälle ja tekivät kuten se käski. Laitteella iskettiin kaksi kertaa. Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen hoitoyksikkö oli paikalla kuudessa minuutissa.

64-vuotias veteraanijääkiekkoa ja kuntosalia harrastava Haantaus oli saanut sydänpysähdyksen täysin ilman ennakko-oireita. ”Minulla ei ole koskaan ollut sydänvaivoja eikä mitään oireita, joihin olisin voinut sydänkohtauksen yhdistää”, Haantaus kertoo. Myös aamu kohtaukseen asti oli sujunut normaalisti. Mitään kipuja tai tuntemuksia ei ollut.

12 minuutin mittaisen sydänpysähdyksen jälkeen Haantaus kuljetettiin Meilahden sairaalaan, jossa ensimmäinen viikko kului nukutettuna teho-osastolla. ”Lääkäri oli vieressäni kun heräsin. Hän kysyi: ”tiedänkö missä olen.” No en tiennyt, oli vähän pöllähtänyt olo.”

Seuraava viikko kului sydänvalvonnassa ja sen jälkeen Haantaus vietti viikon vielä tavallisella osastolla. Hän pääsi heinäkuun puolivälissä kotiin ja sairauslomaa määrättiin syyskuun loppuun asti.

HAANTAUS1

HeartSine-deffalla elvytetty Raimo Haantaus (vas) sai luovuttaa samanmerkkisen deffan haluamaansa paikkaan. Laitteen maahantuojan, EMS Consultingin, edustaja Juha-Pekka Jokinen luovutti deffan, jonka Haantaus lahjoitti työnantajansa Remeo Oy:n Turun pisteeseen. Aluejohtaja Pasi Hurme ja toimitusjohtaja Jorma Kangas vastaanottivat laitteen.

Kun Haantaus palasi töihin, Heartsine-defibrillaattorien jälleenmyyjä otti häneen yhteyttä. Laitteen valmistajalla on Forward hearts -kampanja, jonka mukaisesti sen valmistamalla laitteella sydänpysähdyksestä pelastunut henkilö saa luovuttaa valmistajan piikkiin laitteen haluamaansa kohteeseen. Haantauksen valinta on Remeo Oy:n Turun yksikkö.

Remeon toimitusjohtaja päätti hankkia maallikkodeffat Vantaaan ja Turun lisäksi muihinkin toimipisteisiin missä on useampi työntekijä.

Lisäksi työnantajan pääkonttorilla Vantaalla järjestettiin tapahtuman jälkeen hätäensiapukurssi. Sen käyvät aluksi toimihenkilöt, jotka työskentelevät suurimmaksi osaksi toimistolla. Työterveyshuolto kävi tapahtuman jälkeen Vantaan toimipisteessä keskustelemassa elvytystapahtumasta, että oliko se jäänyt vaivaamaan jotakuta.

Haantaus kiitti auttajiaan. ”Iso käsi pelastajilleni ja myös muille samaa työtä tekeville – respect – te olette tärkeitä”, hän kirjoitti pelastuslaitokselle lähettämässään sähköpostissa. Myöhemmin Haantaus poikkesi paloasemalla kahvittelemassa pelastajiensa kanssa.

Haantaus on palannut myös kaukaloon ja punttisalille.

Kolmesti tänä vuonna

Amerikkalaisyrityksen Forward hearts -kampanjan mukaisesti sen valmistamilla HeartSine-laitteilla sydänpysähdyksestä selvinnyt henkilö saa lahjoittaa yhden uuden laitteen haluamaansa paikkaan firman piikkiin.
HeartSinen maahantuoja EMS Consulting Oy löysi kampanjan vasta reilu vuosi sitten mutta on päässyt lahjoittamaan jo kolme laitetta, kaikki tänä vuonna. ”Kaikki potilaat ovat olleen viisi-kuusikymppisiä työikäisiä miehiä. Kaksi heistä sai sydänpysähdyksen työpaikallaan, yksi jäähallilla lätkämatsiin mennessä”, kertoo Jukka Juutinen EMS Consultingista.

Forward hearts -lahjoitus käynnistyäkseen vaatii potilaan luvan, sillä valmistaja haluaa potilastietoihin liittyvän laitteen tallentaman datan analysoitavaksi ennen kuin päätös lahjoituksesta tehdään. Juutisen laskujen mukaan Suomeen on myyty noin 1500 HeartSine-laitetta, jotka kuuluvat Forward hearts -kampanjan piiriin.

 

Teksti: Marko Partanen
Kuva: Eeva Hirvonen