Muutaman paloauton letka etenee pitkin kapeaa metsäautotietä, autot löytävät paikkansa puiden välistä. Miehet alkavat kantaa sahoja, tikapuita, vinssejä ja köysikalustoa kohti metsää. On alkamassa vauriopuiden raivauskoulutuspäivä Keski-Suomen Pelastuslaitoksen monitoimiyksikön henkilöstölle.

Keski-Suomen ensimmäinen monitoimiyksikkö aloitti toimintansa Muuramen paloasemalla vappuna 2017. Monitoimiyksikkö (hybridiyksikkö) on yhdistetty ensihoidon ja pelastustoimen yksikkö, joka osallistuu ensihoitotehtävien lisäksi myös pelastustoimen tehtäville. Monitoimiyksikköön rekrytoitiin pelastuslaitoksen sisäisellä hakumenettelyllä viisi palomiestä sekä viisi ensihoitajaa sekä sijaiset molempiin ammattiryhmiin.

Tehtävään valituilla palomiehillä on kokemusta ensihoidosta, sillä pelastuslaitoksen palomiehet ovat osallistuneet ensihoitotyöhön aikaisemmilla asemapaikoillaan Jyväskylässä ja Äänekoskella. Myös tehtävään valituilla ensihoitajilla, miltei jokaisella, on jonkinlainen kokemus ja koulutusta pelastustoimen tehtäviin sopimuspalokunnan kurssien ja palokuntatoiminnan kautta.

7 Korkeanpaikan työskentelyn harjoittelua

Monitoimiyksikkö harjoittelee korkealla työskentelyä.

Monitoimiyksikön henkilöstölle järjestettiin kuukauden mittainen koulutusjakso huhtikuussa 2017. Koulutusjakson aikana ensihoitajille koulutettiin sopimuspalokunnan sammutusmiehen pätevyyteen vaadittavia kursseja, siten että se antaa ensihoitajille valmiuksia avustaa monitoimiyksikön palomiestä ja muuta pelastushenkilöstöä pelastustoimen tehtävillä.

Koulutukseen osallistui monitoimiyksikköön tulevan henkilöstön lisäksi Muuramen paloaseman henkilöstö, toinen toistaan vuorollaan kouluttaen. Jakson aikana käytiin läpi SPEK:n sopimuspalokuntien sammutusmiesten koulutusohjelmaan kuuluvia kursseja, mukaan lukien sammutustyönkurssi, savusukelluskurssi, pelastustyönkurssi, ja pintapelastuskurssi.

Lisäksi suoritettiin muuta pelastustoimen koulutusta kuten kohdetuntemusta, hissipelastamista, korkeanpaikan työskentelyä, paloilmoittimella toimimista, venekoulutusta sekä vauriopuiden raivauskoulutusta. Koulutus tapahtui Muuramen paloasemalla ja näin oman asemapaikan palokalusto tuli myös tutuksi.

Koulutusjakso oli henkilöstölle erittäin antoisa ja myönteinen kokemus. Tuleva monitoimiyksikön työporukka ryhmäytyi kuukauden aikana, ensihoitajat saivat perusvalmiuksia pelastustoimen tehtäviin ja palomiehet saivat kokemusta kouluttamisesta.

Ajanjakson aikana pääsimme myös ideoimaan ja hiomaan tulevaa toimintaa ja toimintaperiaatteita sekä suunnittelemaan tulevan monitoimiyksikön kalustoa. Lisäksi yhteistyön ja suhteiden luominen sopimuspalokuntiin, joiden alueella pääasiassa toimimme, pääsivät myös koulutusjakson aikana hyvin alkuun.

8 Puunkaatotekniikoiden harjoittelua

Monitoimiyksikön vauriopuukoulutuksessa koettiin onnistumisia ja saatiin kahvipöytään tarinaa.

Moottorisahat ja puunkaatotekniikka ovat osalle koulutettaville ennestään tuttua puuhaa, mutta on joukossa niitäkin, jotka eivät ole aikaisemmin juuri moottorisahaa kädessään pitäneet, saatikka kaataneet puita vaikeissa olosuhteissa.

Päivän mittaan olemme kaataneet useita järeitä koivuja eri tekniikkoja käyttäen. Viimeinen kaadettava puu jää miehelle, jolla on vähiten kokemusta metsurihommista. Kaadettava koivu on oksiltaan toispuoleinen ja kallellaan väärään suuntaan.

Kouluttaja, eläkkeellä oleva metsuri Muuramen palokunnasta, laittaa tikun pystyyn haluttuun kaatokohtaan kahden puun väliin. Tehtävänä on kaataa puu siten, että runko osuu metrin säteelle tikusta.

Porukka neuvoo, ja hieman keljuileekin ensihoitajalle, joka päivän opit omaksuneena ottaa määrätietoisena Stihlin käteensä ja aloittaa kaatoloven sahaamisen. Osa porukasta ottaa askeleita kauemmaksi tilanteesta. Saha laulaa, puru lentää ja koivu alkaa notkistua huojahdellen haluttuun suuntaan. Runko rymähtää keväiseen tantereeseen ja merkkitikku katkeaa rungon osuessa juuri siihen mihin oli tarkoitettukin.

Saha sammuu ja silmikko nousee. Kypärän alta paljastuu tyytyväinen ensihoitaja, joka on juuri saanut itsevarmuutta uusiin työtehtäviin, mutta myös hieman lisää pontta tuleviin kahvipöytäkeskusteluihin.

 


TK

Timo Köykkä työskentelee Muuramen monitoimiyksikössä ensihoitajana sekä sopimuspalokunnan yksikönjohtajana.

Hybridissä-blogi kertoo Keski-Suomen Pelastuslaitoksen monitoimiyksikön toiminnasta. Lisää kuvia kirjoittajaesittelyn jälkeen sekä Aseman Instagramissa.

Teksti: Timo Köykkä
Kuvat: Keski-Suomen pelastuslaitos, Muuramen monitoimiyksikkö

 

 

 

 

 

 

 

Katso tästä lisää kuvia Muuramen monitoimiyksikön koulutuksesta!

6 Pintapelastuskurssi toteutettiin jäidenlähdön aikaan

Kun jäät lähtivät, monitoimiyksikön väki suuntasi pintapelastusharjoituksiin.

 

4 Tieliikennepelastamista

Tieliikennepelastaminen lienee monitoimiyksikön ensihoitajille pelastuspuolen töistä tutuinta.

 

9 Savusukelluskonttipäivä päätti koulutusjakson

Päivä savusukelluskontissa päätti koulutusjakson.