Body Worlds -näyttely keräsi maailmalla miljoonayleisön, Suomen Heurekaankin ennätyskävijämäärän. Tee nopea paluu näyttelyyn – katso kuvia huikeista teoksista.

Kaikkea ne saksalaiset keksivät, sanotaan. Totta.

Esimerkiksi tohtori Gunther von Hagens suunnitteli  plastinointi-menetelmän vuonna 1977. Hagens suunnitteli menetelmän lääketieteen opiskelua varten. Muutama vuosikymmen myöhemmin menetelmän mahdollisuuksista pääsivät nauttimaan myös maallikot, kun Body Worlds -näyttely alkoi kiertää ja kerätä vierailtaan miljoonia erilaisia reaktioita.

Ihmisten eteen tuotiin näyttely, jossa malleina oli oikeita ruumiita ja kehosta irrotettuja elimiä. Se on mahdollista von Hagensin plastinointimenetelmällä, jossa ruumiin nesteet ja rasvat korvataan erilaisilla muoveilla.

Body Worlds -näyttely vieraili Heureka-tiedekeskuksessa vuonna 2013. Se keräsi Heurekaan silloisen ennätysyleisön, jota tuskin on rikottu vieläkään.

Tässä kuvia Body Worlds -näyttelystä.

 

”Aalloilla ratsastaja.” Teoksen dynaaminen ja tasapainoinen asento korostaa jännittyneitä lihaksia ja kalvojänteitä. (Lähde: Gunther von Hagens’ Body Worlds – The Original Exhibition -kirja)

Body Worldsissa oli näytteillä toinen toistaan uskomattomampia teoksia.

”Kirurgiaa ikuistettuna.” Teos viittaa Rembrandtin ”Tohtori Tulpin anatomialuento” -maalaukseen, jossa kirurgi leikkaa ruumiin käsivartta. (Lähde: Gunther von Hagens’ Body Worlds The Original Exhibition -kirja)

”Kirurgiaa ikuistettuna.” (Gunther von Hagens’ Body Worlds The Original Exhibition)

”Kirurgiaa ikuistettuna.” Teoksesta on edelleen nähtävissä avosydänleikkauksen jälkiä, kuten metallilankaa, jolla rintakehä yleensä suljetaan. (Lähde: Gunther von Hagens’ Body Worlds The Original Exhibition -kirja)

Verenkiertoa. (Gunther von Hagens’ Body Worlds The Original Exhibition)

”Kitaransoittaja.” Kun lihassyyt supistuvat, ne liikuttavat luita kuin vipujärjestelmä. Kitaran soittamisessa tarvittava liikkeiden hienosäätö mahdollistuu, kun lihakset supistuvat ja ojentuvat ryhminä. (Lähde: Gunther von Hagens’ Body Worlds The Original Exhibition -kirja)

Body Worlds -näyttely vieraili Heurekassa 2013.

Gunther von Hagen kehitti Body Worlds -näyttelyssä käytetyn plastinointi-menetelmän anatomian opiskelua varten.

Body Worlds -näyttelyn alussa oli läjä 200 litran tynnyreitä. Se kuvasi, kuinka paljon verta sydän pumppaa päivässä.

Teksti ja kuvat Marko Partanen