”Jotenkin huomaa, että ensihoitotyössä kertyy kuormaa – eikä pelkästään traumaattisia keikkakokemuksia”, sanoo ensihoitajien työnohjausta vetävä pappi Jaakko Linko. Hän on myös sopimuspalokunnan yksikönjohtaja.

Jaakko Linko on ylihärmäläinen pappi ja sopimuspalokuntalainen. Kun hän kävi yksikönjohtajakurssin, häntä pyydettiin vetämään psyykkisen ensiavun ja henkisen huollon kurssi sopimuspalokuntalaisille. Se sopi Lingolle, joka on työssään muutenkin suuntautunut kriisityöhön. Sittemmin vastaavia koulutuksia hän on saanut pitää niin sopimuspalokuntalaisille kuin ammattilaisillekin, muuallakin kuin omalla alueella.

Linko bongattiin myös Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä. Ensihoidon ylilääkäri Sami Länkimäki innostui kun Jaakko otti yhteyttä ja ilmoitti tarvitsevansa ”harjoitusmateriaalia” työnohjaajaopintoihinsa. Siitä alkoivat ensihoitajien ryhmätyönohjaukset.

”Jotenkin huomaa, että ensihoitotyössä kertyy kuormaa eikä pelkästään traumaattisista keikkakokemuksista, vaan siksi, että työ on raskasta ja kuormittavaa. Työnohjausryhmät ovat paikka tuulettaa ajatuksia”, Linko sanoo.

kypäräkainalosHänen mukaansa tämänkaltaisia vertaisryhmiä tarvitaan. ”Vaikka kokemuksia ja ajatuksia jaetaan asemien kahvipöydissäkin, niin on eri asia tulla ryhmään. On ollut hienoa huomata, miten keskustelu lähtee valtavan hyvin rullaamaan. Minun täytyy vain hieman ohjata sitä”, Linko sanoo.

Pelastusalalla ja ensihoidossa on aivan omanlaisensa kulttuuri; puhutaan omalla tavalla ja ollaan tietynlaisia, Linko kuvaa.
”Jos minulla ei olisi kosketuspintaa alan työhön, saattaisi olla vaikeaa liikkua tässä ympäristössä uskottavasti.”

Linko uskoo olevansa helpommin lähestyttävä kuin muulta alalta tullut keskustelun vetäjä. Hän on kuullut liian paljon huonoja juttuja esimerkiksi traumaattisten tilanteiden purkukeskusteluista, joita on vetänyt alaa tuntematon ihminen.

”Ehkä olemme vähän heikosti lämpiävää porukkaa.” Linko vertaa pelastustoimea ja ensihoitoa sotilasmaailmaan, jossa hän on myös työskennellyt pappina.

Linko on kotoisin Haminasta, jossa hän aloitti myös vpk-harrastuksen ollessaan 10-vuotias. Harrastus keskeytyi, kun hän opiskeli teologiaa Helsingissä. Valmistuttuaan hän muutti Etelä-Pohjanmaalle, jossa hän päätti jatkaa harrastusta. Operatiivinen palokuntaura alkoi Lapualla.

Nyt hän asuu Ylihärmässä ja työskentelee Alahärmän kirkossa. Ylihärmäläiset sopimuspalokuntalaiset ovat tehneet suoraan henkilökohtaisen työsopimuksen Etelä-Pohjanmaan pelastuslaitoksen kanssa, kuten valtaosa alueen sopimuspalokuntalaisista. ”Minulla on haave, että voisin vielä enemmän yhdistää pelastusalaa ja pappeutta, vaikkapa päätyöksi asti.”

 

Teksti: Marko Partanen
Kuva: Studio Härmä