100_2
Profile Vehiclesin Suomi100-ambulanssi luovutetaan itsenäisyyspäivänä Etelä-Savon sairaanhoitopiirille. Se alkaa päivystää sotiemme päämajakaupungissa Mikkelissä vuodenvaihteessa. Matkalla omaan talliinsa, se pysähtyy näytille Puolustusvoimien itsenäisyyspäivän paraatiin Kuopiossa.

Profile Vehiclesin toimitusjohtaja Marko Repo kertoo olevansa isänmaallista tyyppiä ja ylpeä, että Suomi100-ambulanssi päätyy päivätöihinsä nimenomaan Mikkeliin. ”Joskus asialla on tapana järjestyä, kun siihen on oikea tahto, polte ja intohimo.”

100_8Se, että Suomi100-ambulanssi päätyy nimenomaan Puolustusvoimien itsenäisyysparaatin kautta käyttöön Suomen sotien päämajakaupunkiin, ei kuitenkaan ollut itsestään selvyys. Siihen liittyi onnellisia tähtiä itsenäisen Suomen taivaalla.

Idea Suomi100-ambulanssista syntyi, kun jälkimarkkinoinnista vastaava Ville Repo kysyi, miten Profile voisi huomioida 100-vuotiaan Suomen?

”Tartuin ideaan heti. Pohdimme, miten voisimme muistaa Suomea siten, että huomionosoitus ei katoa juhlapäivän jälkeen, vaan että muistettaisiin pitempään ja että joku olisi ollut kyydissäkin”, Marko Repo sanoo. ”Sitten myyntihenkilöstön kanssa mietittiin, ketä asiakkaista, jolle toimitetaan ambulanssi loppuvuodesta, voisi olla tässä mukana.”

Ongelmana oli se, että yleensä ambulanssit ovat keltaisia. Se ei tulisi istumaan ajatukseen juhlavuoden ambulanssista. Sitten huomattiin, että Essoten (Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelut) ambulanssien, jotka ovat valkoisia, luovutus osuu nappiin Suomi100-ambulanssi-idean kanssa. Mutta miten idea myytäisiin asiakkaalle? Perinteitä vaalivalla Profilen tehtaalla haluttiin ehdottomasti viedä ideaa eteenpäin.

Kävi jopa niin hyvin, että kolmesta Essotelle menevästä ambulanssista yksi oli vielä teippaamatta. ”Teippaus laitettiin asioiden selvittelyn ajaksi jäihin”, Marko Repo sanoo.

100_3

Oven alapuolelle maahan sekä sivuoven astinlautaan heijastuvat Suomi100-logot.

Muutoksia, joihin saattoi sitoutua

Ambulanssista oli luonnollisesti suunnitelmat yksityiskohtia myöten valmiina. Profilen idea Suomi100-ambulanssissta poikkesi alkuperäissuunnitelmasta sekä sisustuksen värityksen että teippauksen osalta.

Kun Profilen Jari Kanninen tapasi Essoten Markku Pulkkisen asian tiimoilta ja esitteli idean, Pulkkinen piti ideaa hyvänä. ”Ajattelin, että ilman muuta tässä pitää olla mukana jo Mikkelin historiankin takia”, Pulkkinen sanoo.

Hän kuitenkin totesi, että ambulanssin värimaailma ei saisi muuttua, mikä toi hieman mutkia matkaan. ”Värimaailma oli ainoa muutos, joka autoon oli tulossa”, Marko Repo sanoo.

Profile alkoi suunnittella erilaisia vaihtoehtoja Suomi100-ambulanssin layouteista, jotta Essoten olisi helpompi tehdä päätöksiä. Muutamat menivät niistä heti sivuun. ”Ensimmäinen versio näytti siltä, että kansalaiset olisivat saattaneet sekoittaa ambulanssin poliisiautoon. Sitä emme tietenkään voineet hyväksyä”, Pulkkinen sanoo.

Lopulta jäljelle jäi kolme vaihtoehtoa, jotka erottuivat teemasta huolimatta selvästi ambulanssiksi. ”Pohja tehtiin meillä, mutta iso osa layoutista tuli asiakkaalta”, Marko Repo sanoo. Pulkkinen on samoilla linjoilla. ”Lopulta löytyi ehdotus, joka saatiin istutettua myös meidän malliin”, Pulkkinen sanoo.

Hänen piti kuitenkin hakea asiaan johdon päätös. ”Kun vein asiaa eteenpäin, niin nopeasti se hyväksyttiin. Se nähtiin positiivisena näkyvyytenä ja keskusteluun nousi nopeasti myös sodanaikaiset tapahtumat, jolloin sairaala-alue pommitettiin maan tasalle”, Pulkkinen sanoo.

100_5

Hoitotilan verhoilut ovat siniset, metalliosat ovat valkoisia.

Merkittävä päivystyspaikka – valmistaja on ylpeä

”Auto menee Mikkeliin, Itä-Suomen pääkaupunkiin ja Suomen sotien päämajakaupunkiin, olemme ylpeitä siitä”, Marko Repo sanoo. Suomi100-ambulanssi on määrä ottaa ajoon 1.1.2018.

ES 532 eli Suomi100-ambulanssi, kuten muutkin ambulanssit toimivat tehtävässään neljä vuotta, minkä jälkeen se on työnsä etulinjassa tehnyt.

Tulikasteensa Suomi100-ambulanssi saa jo itsenäisyyspäivänä. Se osallistuu Puolustusvoimien paraatiin Kuopiossa, mikä istuu kuin valettu juuri tämän ambulanssin statukseen. Sen jälkeen se on valansa vannonut ja voi aloittaa tehtävänsä ensihoidon kentällä.

 

100_4

Paarien runko kuten kantotuolikin on sinivalkoinen.

 

Teksti: Marko Partanen
Kuvat: Markku Pulkkinen