PROFILESuomalaisella ambulanssivalmistaja Profile Vehiclesillä on meneillään hyvä vuosi.
”Yhteistyö asiakkaiden kanssa ja toimitukset vetävät ylpeäksi ja samalla nöyräksi”, Jari Mononen sanoo.
35 vuotta Revon perheen omistuksessa säilyneen yrityksen liikevaihdosta merkittävä osa tulee viennistä.

Profile Vehiclesillä on ambulanssituotannossa meneillään hyvä vuosi. Normaalia on, että alkuvuodet voivat olla hiljaisia ja loppuvuotta kohti tuotanto vilkastuu, sillä monesti toimitukset kasaantuvat alkukesään ja loppuvuoteen.
”Nyt on käynnissä lukumääräisesti hyvä vuosi ja tilauskanta vuoden 2018 osalta on sekin hyvässä vireessä”, Profilen myynti- ja markkinointijohtaja Jari Mononen sanoo.

Jari Mononen

Jari Mononen on Profile Vehiclesin myynti- ja markkinointijohtaja.

”Suomen toimitukset vetävät ylpeäksi ja nöyräksi siitä, miten monelle suomalaiselle asiakkaalle olemme toimittaneet edistyksellisiä ambulansseja ja muita ensihoidon ajoneuvoja. Monen muunkin markkina-alueemme asiakkaat ovat todenneet Suomessa suunnitellut ja käytössä olevat ambulanssien ratkaisut toimiviksi ja niinpä suomalainen toimintafilosofia leviää jatkuvasti uusiin maihin. Asiakasverkostomme on varsin kattava.”
Yhtiön noin 28 miljoonan liikevaihdosta merkittävä osuus tulee viennistä.

 

Ambulanssi puolessa vuodessa

Mononen arvioi, että hankintapäätöksestä ambulanssin asiakkaalle luovuttamiseen kuluu aikaa kaikkinensa yleensä 4-6 kuukautta. Se koostuu auton alustan toimituksesta valmistajalta Profilen tehtaalle ja siitä, että Profile valmistaa pakettiautosta ambulanssin, joka on asiakkaan toiveiden mukainen.
”Meillä on varsin modulaariset tuotteet, jotka voidaan valmistaa linjatuotantoperiaatteella, jolloin valmistuksen läpimenoaika on verrattain lyhyt. Kaikki valmistusvaiheet on tarkkaan ohjeistettu ja dokumentoitu ja prosessiin sisältyy jatkuva laadunseuranta ja -varmistus.”

Suomen toimitusten ohella Mononen pitää yhtenä menneen vuoden mieleenpainuvana tapauksena sitä, kun Profile toimitti 50 ambulanssia Singaporeen. Ambulanssit ovat aika pitkälti samanlaisia kuin Suomessa, ja niissä näkyykin suomalaisten ensihoitajien kanssa vuosien varrella tehty kehitystyö mutta peilikuvana. Singaporen vasemmanpuoleisen liikenteen takia ohjaamoa ja hoitotilaa myöten kaikki valmistettiin peilikuvana.
Erikoisuutena Singaporen ambulansseissa on myös 5-pisteturvavyöt, joihin kiinnittäytyneenä hoitaja voi nousta istuimestaan seisomaan. Nämä erikoisistuimet olivat asiakkaan vaatimus ja ne ovat tuttuja lähinnä helikoptereista.
”Meidän filosofiamme toki on edelleen, että hoitaja istuisi turvavöissä aina, kun auto liikkuu”, Mononen sanoo.

 

Auton hallinnointi pilveen

Profile testaa parhaillaan muutaman asiakkaansa kanssa PPLM-pilvipalvelua (Profile Product Lifecycle Management). Asiakas voi kirjautua omilla tunnuksillaan palveluun miltä tahansa tietokoneelta ja hallinnoida ajoneuvon elinkaareen liittyvää dataa, kuten ylläpitoa ja huoltoa. Kaikki ajoneuvon ylläpitoon liittyvät asiat kuten muun muassa huoltotilaukset ja huoltotoimenpiteet kirjataan järjestelmään. Näin Profile saa asiakkaan välittömät tiedot heti, myös asiakkaalla on näkymä koko järjestelmän piirissä olevan kaluston tilaan ja historiaan.

 

Uusia malleja tulossa

Lähiaikoina Mercedes Benz tuo markkinoille uuden Sprintterin, Volkswagen puolestaan on jo lanseerannut uuden Crafterin. Niitä varten Profilen korisuunnitelmat ovat jo pitkällä.
”Eri markkinoille suunnittelemme sellaisia tuotteita, joille siellä on kysyntää. Eri alustamallien suosio ja kysyntä vaihtelee hieman maittain.”
Uuden mallin työstäminen Profilella aloitetaan heti, kun ajoneuvosta saadaan riittävät tekniset tiedot. Työ aloitetaan 3D-mallinnuksella ja konseptisuunnittelulla. Sitten syntyy komponenttien muotit ja lopulta ambulanssin prototyyppi, joka lopulta testataan EN 1789 -ambulanssistandardissa pakollisena osana olevassa 10 G -kolaritestissä.

 

IMG_0648

Marko Repo on Profile Vehiclesin toimitusjohtaja.

Tehtailla tapahtuu jatkuvasti

Profilen Unkarin tehdas tuottaa ambulansseja tällä hetkellä pääasiassa Unkarin valtion tarpeeseen. Parhaillaan on menossa noin 190 ambulanssin toimitus. Nämä ambulanssit ovat Profile Genios ambulansseja, jotka tehdään Mercedes-Benz Sprinter -alustalle. Lisäksi tehtaalta toimitetaan ambulansseja mm. Itäiseen Eurooppaan, lähi-itään ja Pohjois-Afrikkaan.
Suomen Iisalmen ja Unkarin Budapestin tehtaan lisäksi Profilella on tehdas Viron Tallinnassa.
”Jokaisella tehtaalla pystymme tuottamaan samanlaisia ambulansseja”, Mononen sanoo.

Profile perustettiin 35 vuotta sitten. Iikori -niminen perheyritys perustettiin alunperin Luuniemelle. Nykyisellä Iisalmen tehtaalla työskentelee noin 70 henkilöä ja koko konsernissa on yhteensä 160 työntekijää. Iisalmen tehtaalta, konsernin emoyhtiöstä käsin, pyöritetään konsernin hallintoa, myyntiä, suunnittelua & tuotekehitystä, valmistusta ja materiaalihallintoa.
Profile Vehicles on edelleenkin perheyritys, sen nykyiset omistajat ovat Marko, Johanna, Ville ja Antti Repo.

Teksti Marko Partanen
Kuvat Profile Vehicles ja Marko Partanen