”Suomen pelastustoimi on yksi terroritilanteisiin heikoimmin valmistautuneista pelastustoimista Euroopassa.”
Palomies Tero Ihatsu teki tällaisen havainnon Hollannin Arnheimissä pidetystä pelastustoimen terroriasiantuntijoiden kokoontumisessa.

IHATSU

Kuvassa henkilöllä on yllään suojaliivit pistoolitasoisella suojauksella. Kuva: SPPL/Lindh

Palomies Tero Ihatsu osallistui terroritilanteita käsittelevään kokoontumiseen Hollannin Arnheimissa. Paikalla oli pelastusalan asiantuntijoita 12 Euroopan maasta. Suomen tilanne terrori-iskuihin varautumisessa laahaa peränpitäjien joukossa Euroopan kärkimaihin nähden.

Ihatsu kirjoitti seminaarista sisäministeriölle loppuraportin. Sen jälkeen on näyttänyt tapahtuvankin vaikkei välttämättä raporttiin liittyen.
Yle uutisoi, että: ”Sisäministeriö on ohjeistanut pelastuslaitoksia kartoittamaan ja hankkimaan tarvittavat suojavarusteet. Pelastuslaitosten henkilökuntaa on myös kehotettu välttämään virkapuvun käyttöä vapaa-aikana.”
Syynä tähän on Euroopassa ja Suomessa kohonnut uhka.

”Odottelen mielenkiinnolla mitä tapahtuu”

Ihatsu laittaa kuitenkin jäitä hattuun.
”Odottelen mielenkiinnolla miten suojavarusteiden käyttö ohjeistetaan, koulutetaan ja perehdytetään. Myös hankintojen rahoitus tottakai kiinnostaa.”
Tanska, joka on Euroopan kärkimaita terrorivarautumisessa, totesi omissa ensihoitajien ja pelastushenkilöstön testeissään, että varsinainen luodinkestävä kypärä on liian painava toiminnan aikana käytettäväksi.
Ihatsu arveleekin, että sisäministeriön ohjeet liittyvät 9 mm:n luoteja ja sirpaleita vastaan suunniteltuja kypäriin.
”Suojavarusteiden käyttö ja valinta on aina kompromissi suojaustason ja toimintakyvyn välillä.”

Kärkimaissa yhteistyö parempaa

Britannia, Ranska ja Tanska ovat Euroopan kärkimaita terroriin varautumisessa. Paremmin varautuneissa maissa tieto vaihtuu pelastuslaitosten kesken ja keskustelu poliisin kanssa on parempaa. Tanskan pelastustoimessa ei puhuta, että poliisi johtaa terroritilannetta, vaan se koordinoi omia, pelastuksen ja ensihoidon joukkoja, jotka toimivat harjoitellusti yhteisen asian hoitamiseksi.
Valmistautuminen terroriin ei käy kädenkäänteessä.
”Tanskalainen kaveri kertoi, että terroritilanteessa vaadittavan pelastustoimen operatiivisen toimintavalmiuden saavuttamiseksi on tarvittu 1,5 vuoden koulutus.”

IHATSU2

Kuvan henkilöllä on yllään suojaliivit rynnäkkökivääritasoisella suojauksella. Kuva: Tero Ihatsun kotialbumi.

Lomalla terroriseminaarissa

Tiivis kokoontuminen Hollannissa sisälsi ryhmätöitä tietoisuuden lisäämisestä, iskuihin valmistautumisesta, operatiivisesta toiminnasta ja tehtävästä palautumisesta.
”Muut seminaariin osallistujat olivat todella ihmeissään, kun kerroin, että osallistuin sinne palkattomalla vapaalla tai oikeastaan paikalle päästäkseni käytin lomapäiviäni”, Ihatsu sanoo.
Tällaiseen toimintaan osallistumisesta korvaukset tulisi kaiketi kustantaa jostain muualta kuin Ihatsun työnantajalta, sillä toiminta tähtää koko maan pelastustoimea hyödyttävään asiaan.

Ihatsu on kutsuttu myös myöhemmin pidettävään jatkoseminaariin mutta mielellään hän ei käyttäisi siihen enää lomapäiviään.
”Toivon, että tämä tilaisuus käytetään. Minun ei välttämättä pidä päästä sinne itse mutta jonkun olisi hyvä mennä. Myös hyvät kontaktit ovat jo olemassa ja niitä tulisi hyödyntää.”
Kokoontumisessa oli puhetta myös yhteistyöstä pohjoismaiden välillä, sillä järjestelmät ja olosuhteet vastaavat paljolti toisiaan.
Ihatsun viesti on se, että Suomella on mahdollisuus hypätä nyt kelkkaan mukaan tai jäädä siitä.

Yksi asia Suomella on kuitenkin paremmin kuin useilla muilla mailla, nimittäin hätäkeskus.
”Kun yhdestä pöydästä voidaan hälyttää kaikki viranomaiset ja tarvittaessa he voivat myös keskustella samassa puheryhmässä, oli muiden mielestä erityisen hyvä asia.”

Teksti Marko Partanen