SIV

Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen ensihoitajat koeponnistivat ja antoivat äänensä kuulua  testausvaiheessa, kun Siv Aro etsi kehittämäänsä järjestelmään oikeita kunnonkartoitusmenetelmiä. Vasemmalta: Piia Ojanen, Siv Aro, Pekka Lempinen ja Olli Vuori.

Liikunnanohjaaja Siv Aro tutki yamk-työnään ensihoitajien fyysistä toimintakykyä ja valmisti toimintakyvyn arviointiin, mittaamiseen ja edistämiseen välineen. Siv haluaisi, että yamk-työ nähtäisiin työhyvinvoinnin ja työssä jaksamisen työvälineenä.
Hän pitää aiheesta verkkoluennon 31.10.

Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen liikunnanohjaaja Siv Aron tekemä yamk-opinnäytetyö käsittää ensihoitajien fyysistä toimintakykyä mittaavan, arvioivan ja edistävän menetelmän. Työ kiinnostaa monia mutta sen jalkauttamiseksi on tehtävä vielä paljon töitä.
”Opinnäytetyöni on otettu vastaan suurella mielenkiinnolla. Käytössä se on jo Päijät-Hämeessä, joten oletettavaa on, että sieltä saadut testitulokset tuovat lisävaloa asian suhteen. Paljon riippuu siitä, miten esimiehet ja johtoporras ottaa asian vastaan. Ja osataanko työtä hyödyntää työhyvinvoinnin ja työssä jaksamisen työvälineenä vai pidetäänkö sitä vain kunnon testaamisena”, Siv Aro sanoo.

Työterveyslaitoksen (TTL) kanssa yhteistyö asian tiimoilta on jo tiivistä.
”Meidänkin laitoksella on käynnissä ”Kroppa ja Nuppi” -hanke. Tavoitteenamme on hankkeen puitteissa saada aikaiseksi esimiehille työvälineitä arkisiin asemalla tapahtuviin asioihin mikä on sitä ”nuppia” sekä ensihoitajille sitä ”kroppaa”, jossa opinnäytetyölläni on merkittävä rooli. Opinnäytetyöni tuloksia yhdistetään TTL:n muihin tutkimustuloksiin ensihoitajien lihaskuntoon ja ergonomiaan liittyen.”

Jos työpaikalla haluttaisiin aloittaa ensihoitajien fyysisen kunnon mitaaminen, seuranta ja edistäminen ja työ olisi aloitettava ihan alusta, miten tekisit sen?
”Ensin asia pitäisi tuoda esille ja pohjustaa se kunnolla. Kysymyksessä ole mikään lyttäämis- tai lynkkaamismeininki. Asiaa pitää lähestyä työhyvinvoinnin ja työssäjaksamisen näkökulmasta. Olisi tehtävä selväksi, että kyseessä on yksi hyvä työkalu, jolla voidaan ennaltaehkäistä pitkiä sairauspoissaoloja sekä pidentää työuria. Ennen kaikkea saadaan ennaltaehkäistyä kiputiloja ja luotua pohja terveemmälle työuralle ja terveille eläkepäiville. Vasta pohjustuksen jälkeen aloitettasiin varsinainen tilanteen eli kunnon kartoittaminen.


Siv esittelee opinnäytetyötään seuraavasti:

– Valtakunnallinen ensihoidon tutkimusseminaari, Biomedicum, Helsinki 30.10.2017
– Palopäällystöliiton verkkoluento 31.10.2017 kello 10.00 – 11.30. Pääset seuraamaan sitä tästä linkistä!
– Suomen Ensihoitoalan Liitto, opintopäivät, Vantaa 13.-14.4.2018.

Tutustu tästä Ensihoitajien fyysinen toimintakyky: Sen mittaaminen, arviointi ja edistäminen -opinäytetyöhön
Kajaanin ammattikorkeakoulu. Liikunnanohjaaja YAMK. Liikunnan kehittämisen ja johtamisen tutkinto.

 


SIVLiikunnan ammattilainen

Siv Aro työskentelee Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen liikunnanohjaajana.
”Työhöni pelastuslaitoksella kuuluu kaikki, missä esiintyy sana liikunta, kuten kuntosalitavaroiden hankinta, henkilöstön liukuntaleirien järjestäminen ja tietenkin kunnon mittaaminen ja kehittäminen.”

Yleisiä jumppatunteja Siv alkoi vetää opiskellessaan liikunnan ammattitutkintoa Liikuntakeskus Pajulahdessa vuonna 2007. Nykyään hän tarjoaa personal trainer -palveluita ja vetää ryhmäliikuntatunteja omalla toiminimellään Mäntsälän Vireus Oy:ssä.
”Vireuksella vedän pääosin ns. kovia liikkuvia lattiatunteja, jossa sykkeet ovat korkeella. Personal trainer -palveluiden perusperiaate minulla on, että yritetään löytää tasapaino elämään ja hyvät elämäntavat, jotka kantavat sitten koko loppuiän.”

Ennen liikunnaohjaajauraansa Siv työskenteli hätäkeskuspäivystäjänä seitsemän vuotta.