MÄKIP4Palomies Joonas Mäkipelto veti 600 leukaa puolessa tunnissa. Se on uusi maailmanennätys, mikäli Guinness hyväksyy suoritukset. Video on parhaillaan tarkistettavana.

Palomies Joonas Mäkipelto veti Jyväskylässä (2.9.2017) järjestetyssä tapahtumassa 600 leukaa. Vastaotteella tehtyyn tulokseen sai käyttää aikaa 30 minuuttia. Mikäli suoritus hyväksytään, se on uusi maailmanennätys. Toistaiseksi voimassa oleva ennätys on 561.

Video Mäkipellon suorituksesta lähti Guinnessille tarkistettavaksi.
”2-3 kuukauden päästä saadaan tieto, onko suoritus hyväksytty. Uskon, että se hyväksytään, sillä aiemminkaan minulta ei ole hylätty leukoja”, Mäkipelto sanoo.
Aiemmin hän on vetänyt tuomareille 11 000 leukaa kolmessa eri kokeessa, joten kokemusta oikein tehdystä vetosuorituksesta kyllä on.

Jyväskylässä Mäkipelto veti reilun marginaalin voimassa olevaan ennätykseen.
”Siinä on vielä varaa vetoja hylätäkin, joten eiköhän se maailmanennätys sieltä tule”, Mäkipelto sanoo. 600 leuasta on varaa hylätä 38 vetoa ja siltikin tulos on uusi maailmanennätys.

 

MÄKIP5”Luulin jo, että ennätystä ei tule”

”100 ja 250 leuan välillä tuntui todella pahalta. Luulin jo, että ennätystä ei tule. Sitten ajattelin, että en kestä epäonnistumista omassa tapahtumassa. Se oli se epäonnistumisen pelko, joka sai jatkamaan”, Mäkipelto sanoo.
Valmentaja Jari Saarion kanssa suunniteltu tahti – 20 vetoa viiden vedon erissä per minuutti – piti alusta loppuun asti.
”Tämä oli tähänastisista ennätyskokeistani pahin, kai siinä tällainen sprinttiluonne oli vaikeinta.”

Mäkipelto veti Jyväskylän kisan normaalilla karhennetulla tangolla, kun pitemmät suoritukset hän on vetänyt sileällä tangolla.
”Magnesium ja kova pito jättää nahat kämmenistä tankoon. Nyt kun tahti ja pito oli kovempaa, niin kädet kärsivät vielä enemmän kuin pitkissä suoritteissa.”

MÄKIP2Käsien parantelu ottaa kymmenisen päivää, jolloin niitä rasvataan kahden tunnin välein paitsi öisin. Kahden päivän kuluttua suorituksista helpottaa, sillä sitten käsillä pystyy jo koskemaan mihin tahansa, Mäkipelto kertoo.
Hän kiittää taustallaan työskenteleviä valmentaja Jari Saariota sekä veljeä Jani Mäkipeltoa.
”He tekevät jatkuvasti paljon töitä näitä tapahtumia varten, jopa enemmän kuin minä. Ei näitä muuten järjestettäisi.”
Myös jyväskyläläisyleisön tuki oli mahtavaa, Mäkipelto sanoo.

MÄKIP3Tapahtumassa oli vetämässä myös tšekkiläisen Jan Kares, joka teki 30 minuutissa myötäotteella tuloksen 583 toistoa. Se on myös uusi maailmanennätys, mikäli Guinness hyväksyy.

Mäkipellon voimassa olevat leuanvedon ennätykset ovat: 5050 leukaa 24 tunnissa ja 4040 leukaa 12 tunnissa ja 1010 leukaa tunnissa.

 

 

Teksti Marko Partanen
Kuvat Jani Mäkipelto