Miss Suomi -kiertue vieraili viime vuoden tapaan Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksella. Kauniit vieraat eivät päässeet kuittaamaan käyntiään pelkästään hymyillen, vaan heidät asetettiin hätätilanteisiin – hymyt eivät silti hyytyneet!
”Mieleenpainuvinta oli ensiapu, jossa tyrehdytettiin valtimovuoto, oli yllättävää kuinka yksinkertaisilla keinoilla se onnistuu”, Hanna Kangasluoma sanoo.
Katso avauskuvassa oleva video!

ffff

Missikandidaatit Tuuli Koskiaho, Michaela Söderholm, Pihla Koivuniemi ja Hanna Kangasluoma lähdössä palomies Jari Sillanpään kanssa ylös.

Miss Suomi 2017 -kiertue vieraili äskettäin valmistuneella Kerava-Tuusulan paloasemalla. Missikandidaatti Hanna Kangasluoma kertoo, että oli mielenkiintoista päästä näkemään kalusto ja varusteet. Jännintä oli nousu nostolavalla 42 metriin mutta mieleenpainuvinta olivat toimintaharjoitukset, joita missikandidaatit pääsivät tekemään.
”Mieleenpainuvinta oli ensiapu, jossa tyrehdytettiin valtimovuoto jalasta ja kädestä. Oli yllättävää, kuinka yksinkertaisilla keinoilla se onnistuu. Sitä en aiemmin tiennyt”, Hanna sanoo.

Loukkaantuneen henkilön kainalosta ja nivusesta piti painaa koko kehon painolla, mikä tuntui hurjalta.
”Piti painaa todella lujaa ja potilas näytti jopa kärsivän. Opetus oli hyvä, en olisi asiaa muuten osannut”, missikandidaatti Pihla Koivuniemi kertoo.
Samaa mieltä opetuksesta on myös Hanna.
”Osaan ehdottomasti nyt tyrehdyttää valtimovuodon jatkossa, jos tilanne niin vaatii”, Hanna sanoo.
Painamisen jälkeen haava sidottiin kiristyssiteellä.
Kun Pihla latasi kuvan valtimovuodon tyrehdyttämiesestä SnapShottiinsa, hänen kaverinsa kommentoi, että toiminta näytti enemmän painilta.

TOUR4

Hanna Kangasluoman tyylinäyte valtimoverenvuodon tyrehdyttämisestä.

 

Harjoittelu nopeutti sammuttamista

”Virtuaalialkusammutus oli mun mielestä hauskaa. Se oli vähän niinkuin peli. Siitä jäi mieleen, että pitää aina sammuttaa loppuun asti, muuten palo yltyy uudelleen”, Pihla sanoo.
Missikandidaatit pääsivät kokeilemaan virtuaalista sammutusta, jossa virtuaalisen alkusammuttimen säteellä sammutetaan screenillä olevaa virtuaalista tulta, joka käyttäytyy oikealla tavalla. Laite mittasi myös sammutuksessa käytetyn ajan.
”Ensimmäisellä kerralla tuli sammui 20 sekunnissa, toisella kerralla aikaa ei menneyt enää kuin kolme sekuntia”, Pihla huomasi, että aika, joka kulutettiin harjoittelemattomaan sammuttamiseen oli kymmenkertainen siihen verrattuna, että sammuttamista oli jo kokeiltu kertaalleen.

Ruskanäkymiä nostolavalla

Missikandidaateilla oli mahdollisuus nousta nostolavan kyydissä 42 metriin.
”Se oli hauska juttu. Kyllä se vähän jännitti mutta olimme turvallisissa käsissä ja meillä oli valjaat. Ruska näkyi upeasti 42 metrin korkeudelta”, Hanna sanoo.


Tahtoo liukua tangolla

”Olin etukäteen sanonut, että jos paloasemalta löytyy tanko, niin haluan ehdottomasti kokeilla liukumista”, Pihla sanoo.
Hänen kilpasisarensa Hanna ei tangolle uskaltautunut. Mielessä oli jo kahden päivän päässä siintävä finaali; mustelmia ei saisi tulla.
Pihla puolestaan pohti, ettei tankoa välttämättä olisi, koska paloasema on uusi, ja että tanko olisi vain vanha ja klassinen juttu, joka liittyi olennaisena osana vain palomies-lastenohjelmien ja elokuvien paloasemaratkaisuihin.
Kerava-Tuusulan paloasema kuitenkin täytti Pihlan toiveen; tanko oli ja hän pääsi liukumaan sillä alas.
”Se oli helppoa, voisin ottaa kotiinkin, kun mulla on usein niin kiire.”
Hän peukuttaisi kodin pohjapiirrosratkaisua, jossa yläkerran pukeutumishuoneesta olisi tanko suoraan alakerran ulko-ovelle.

Finaali on pian

Missikeisarinna Sunneva Kantola kertoo havainneensa missikandidaateissa pienoista hienoista jännitystä, kun neljän viikon mittainen missikiertue lähenee loppuaan, kahden päivän päästä häämöttävää finaalia.
Paloasemavierailusta Sunnevalle jäi hyvä fiilis.
”Opimme tärkeitä taitoja ja olimme iloisia käynnistä. Tulevana vuonna jatkanemme perinnettä”, hän sanoo.
Eityisesti missikeisarinnan mieleen jäi pelastusjohtaja Jyrki Landstedtin puhe.
”Hän oli nivonut yhteen palokunnan ja missikisojen historiaa ja oli mieleenpainuvasti saanut yhdistettyä kaksi asiaa. Se sopi mainiosti myös tämän vuotiseen teemaamme, joka on Suomi 100 vuotta.”

Miss Suomi 2017 -finaali nähdään TV5:llä sunnuntaina 1.10. kello 19.30.

Teksti Marko Partanen

TOUR3

 

DDDDD