IMG_20170803_230628_359

Mikko Javanainen rikkoi rautaseiskansa varren juuri ennen kilpailua. Korjattu maila ehti bägiin nipin napin ennen kisaa. Ensimmäinen pelikierroslyönti korjatulla mailalla tuotti hole in onen.

”Se menee reikään”, palomiesgolfarit huusivat 13 väylän tiiauspaikalta. Kollega Mikko Javanaisen edellisellä väylällä lyömä avaus oli pudonnut metrin päähän lipusta ja oli vierimässä hiljalleen kohti reikää. Javanainen näki itsekin, kun pallo lopulta putosi reikään.
Hole in one!

Palomies Mikko Javanainen astelee Aura Golfin 12 väylän avauspaikalle. Käynnissä on Palohenkilöstön golfin SM-kisat päättävä toinen kierros. Javanainen oli pelannut ryhmässään parhaiten edellisen väylän, joten hän tuli 12 väylällä avausvuoroon ensimmäisenä.

Bar 3:n keltaisella avauspaikalla Javanaisen kiikari kertoo lipun etäisyydeksi 137 metriä. Lippu seisoo keskellä kolmetasoista greeniä, minne on avauspaikalta esteetön näkyvyys.
”Päätin pelata lippua kohti, koska se oli keskellä greeniä, jolloin pallo ainakin jäisi putattavaksi.”
Vastatuulta oli hieman, Javanainen valitsi mailaksi rautaseiskan. Hän asetti pallon tiille ja katsoi lyöntilinjan.
”En tee pitkissä lyönneissä harkkaswingejä, sillä ne ovat kuitenkin erilaisia kuin varsinainen lyönti. Mentaalisesti pohdin lyönnin kuitenkin valmiiksi.”

”Avaus näytti hyvältä. Lentokaari näytti siltä, että nyt menee lähelle”, Javanainen kertoo.
Hän näki lyönnin ja pallon liikkeet hyvin. Pallo putosi noin metrin verran lipun taakse ja kolmisenkymmentä senttiä siitä sivuun.

13 väylän avauspaikalta on hyvä näköyhteys 12 väylän greenille, johon Javanaisen lyömä avaus oli juuri pudonnut. Pallossa oli hyvä alakierre, jolloin se vieheriölle pudotessaan alkoi vieriä taaksepäin. Pallo vieri hitaasti kohti reikää ja 13 väylän tiiauspaikalla ollut pelikaveri huusi: ”Se menee reikään.”

Javanainen näki itsekin, kun pallo vieri hitaasti kohti reikää ja lopulta upposi sinne. Hole in one.
”Totta kai tuuletin suoritusta heti mutta vasta kotona autoa pestessä havahduin, että se oli holari.”
Hole in one ei vaatinut Javanaiselta golfpiireissä tunnettua veroa, vaan hän pelasi seuraavat väylät tasonsa mukaisesti.

Palohenkilöstön golfin SM-kisoissa ei tiettävästi koskaan aiemmin ole lyöty hole in onea. Aura Golfin kentällä avauslyönti uppoaa reikään 5-10 kertaa kauden aikana, arvioi toiminnanjohtaja Sami Pere. Useimmiten se tapahtuu juuri samalla 12 väylällä.

Javanainen sijoittui kilpailussa kahdeksanneksi tuloksella 166 lyöntiä, mikä oli kymmenen lyöntiä enemmän kuin kisan voittaneella Risto Rautiolla. Javanainen kiittelee Aura Golfin kenttää ja fasiliteetteja ja arvelee, ettei palomieskisojen yhteydessä tehty ensivierailu jää viimeiseksi.

Javanainen työskentelee palomiehenä Päijät-Hämeen pelastuslaitoksen Heinolan paloasemalla.

Mikko Javanaisen hole in one
– 3.8.2017
– Palohenkilöstön golfin SM-kisa
– Aura Golf, Turku
– 12 väylä, bar 3
– rauta 7

Teksti Marko Partanen
Kuva Juho Suni