Liikunnanohjaaja Siv Aron ensihoitajien fyysisen kunnon tukemiseen liittyvä yamk-työ valmistuu pian. Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen ensihoitajat tekivät testejä koemieleessä ja antoivat palautetta. Palautteiden perustella menetelmä on hakenut lopullisen muotonsa. Tällainen testi on ja näin se arvioidaan.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ensihoitaja Piia Ojanen tekemässä ergonomiaradan osaa ”välineiden kanssa portaikossa.”

Siv Aron Kajaanin ammattikorkeakouluun tekemä ”Ensihoitajien fyysinen toimintakyky – Sen mittaaminen, arviointi ja edistäminen” -työ valmistuu syksyllä 2017. Ensihoitajien ”kuntotestin” suunnittelu alkoi lihaskuntotestistä. Sitä varten mietittiin, mitä lihaksia työ eniten vaatii ja selvitettiin, mistä ensihoitajien tuki- ja liikuntaelinperäiset sairauslomat johtuvat.

Hyvin nopeasti kävi selväksi, että lihaskunnon lisäksi tarvitaan myös aerobinen testi. Siv Aro oli aiemmin teettänyt yli 2000 FireFit-polkupyöräergonomiatestiä palomiehille. Pienen pohdinnan jälkeen hän arveli, että FireFit-testi soveltuu myös ensihoitajille. Sitä kokeiltiin ja se sopi myös ensihoitajien käyttöön.

Ensihoitajien antamien palautteiden mukaan testiin haluttiin myös työtä kuvaava osio. Lihaskuntotestin ja FireFit-polkupyöräergometrin lisäksi menetelmään kehitettiin ensihoitokeikkaa mukaileva testi.

Ensin siinä tehtiin työn mukaisia suoritteita kelloa vastaan mutta nopeasti huomattiin, että nopeaa suoriutumista tärkeämpää ensihoitajan kannalta on toiminnan ergonomia. Tyypillisesti ensihoitotehtävällä ei ole niin kiire, etteikö ehtisi käyttää muutamaa hetkeä miettiäkseen omaa työergonomiaansa. Työtä kuvaava rata nimettiinkin ergonomiaradaksi – siinä ei mitata aikaa ollenkaan, vaan arviointi tehdään muilla keinoin.

Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen liki 90-päisestä ensihoitajahenkilöstöstä lähes kaikki tekivät kehitysvaiheessa ”kuntotestin” ergonomiaradan. Aktiivismmat tekivät sen 2-6 kertaa ja kaikkein innokkaimmat tekivät myös fillari- ja lihaskuntotestejä, Siv Aro kiittelee.

Valmistunut menetelmä ei ole karsiva, vaan sen tarkoitus on ohjata ensihoitajia kuntoilemaan siten, että työkyky säilyisi mahdollisimman pitkään.
Joillakin työpaikoilla testi on otettu jo käyttöön.

 

Tällainen on ergonomiarata ja sen arviointiperusteet.

ensihoitaja_ergorata

Lähde: Ensihoitajien fyysinen toimintakyky – Sen mittaaminen, arviointi ja edistäminen

 

Tällainen on lihaskuntotesti ja sen arviointiperusteet

ensihoitaja_lihaskunto

Lähde: Ensihoitajien fyysinen toimintakyky – Sen mittaaminen, arviointi ja edistäminen

 

Tällaiset ovat FireFit-polkupyöräergometritestillä määriteltävän maksimaalisen hapenottokyvyn arviointiperusteet.
ensihoitaja_maxhapenottokyky

Lue Aseman muut aiheeseen liittyvät jutut tästä:
Ensihoitajat pidetään kunnossa
Päijät-Häme tukee ensihoitajien kuntoa