OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Siirtotaxikuskin ja überhoitajan välillä ammottaa kuilu. Sen yli ei puhuta ja toiselle puolelle eksyvä katse ei kerro arvostuksesta.

Siirtotaxiauto ja überyksikkö ajavat kadulla vastakkain, onneksi eri kaistoilla, sillä törmäyksen tullen he olisivat pakotettuja kontaktiin. Liikenteessä on helppo kääntää pää poispäin ei yhtä arvokkaasta kollegasta. Sairaalan kapealla käytävällä se on jo vaikeampaa mutta onnistuu kyllä.

Kontakti vähemmän arvokkaan organisaation kaveriin ei kuulu ainoiden ja oikeiden arkipäivän sankarien toimenkuvaan.

 Siirtotaxikuski on joskus yrittänyt mutta ynseä überhoitaja ei jostain syystä nöyrry. Überhoitaja ei haluaisi olla missään tekemisissä saastaisen siirtotaxikuskin kanssa. Siksi siirtotaxikuski on lopettanut pahaa mieltä aiheuttavat tervehdysliikkeet ja vähentänyt ääntä.

Käytös on erikoista, sillä sekä überhoitajalla että siirtotaxikuskilla on sama työnkuva; lastataan potilas paareilla pakettiauton takaovista sisään ja kuljetetaan käskettyyn paikkaan. Silti kollegaa ei voida arvostaa. Joku asia käskee toisen nousta jalustalle, jota ei oikeastaan ole.
Yksityisen pulkkaa liuúttava aiheuttaa vilunväristyksiä kunnallisessa sankarissa. Ja kaikkien kiireisten potilaiden sankari, ja arkipäivän myös, yrjöttää yksityistä.

Sopanhämmentäjänä ovat vielä sairaanhoitopiirit, jotka uusimpana tulokkaana aiheuttavat ihmetystä hiekkalaatikolla. Ihmevihreitä, vaikka hekin olivat vielä muutama vuosi sitten punaisia, valkoisia ja punavalkoisia ja mitä lie mutta nyt jotain ihmevihreitä. Eriväriset vaatteet on vienyt heiltä kokemuksen ja ammatillisen arvon. Sairaanhoitopiiri on mortti.

Puhdas siniverinen ensihoitaja, joka osaa hoitaa teoreettisssa viitekehyksessä, ei pidä lähihoitajaa minään, palomiestä hän ei voi sietää. On kummallista, kun lähihoitajaksi opiskelleet palomiehet puhuvat hoitoalan tutkinnostaan väheksyvästi ja anteeksi pyydellen: Kun olen vain lähäri tai lähes hoitaja.

Lääkintävahtimestari on vanha jäärä ja sairaanhoitaja amk:lla ei ole riittävää ensihoitonäkemystä. Lääkintävaksi tuhahtaa ja sanoo elvyttäneensä ja intuboineensa jo ennen kuin ensihoitaja on syntynytkään – melkein lääkäri on liian koulutettu.

Kuka on oikea ensihoitoduunari?

 Kuka on parempi toista?
Kaikki ajavat ambulanssia mutta väärällä työnantajalla. Kaikki ovat päteviä mutta väärällä tavalla. Kaikki hoitavat potilaita mutta vääränlaisia. Kaikki kuljettavat mutta vääriin paikkoihin.
Mikä tätä porukkaa vaivaa?

Tämän tekstin jälkeen joku väittää: ”Kyllä minä morjestan kaikkia” ja toinen vakuuttaa: ”Kyllä minä arvosta kaikkia kollegoitani.” Minä sanon: ”Mikä tarve sinulla on väittää ja vakuuttaa, mikset vaan morjesta ja arvosta – se on luonnollista.”
Ehkä sinä olet juuri se – toivottavasti et!

Teksti Marko Partanen

Juttu on aiemmin julkaistu ”Kiitos että sain sanoa” -blogissa, joka on nyt poistettu.