Ensihoitajan ja savusukeltajan välillä käyty Palolympia-kisa jätti hyvän maun mutta jotain jäi hampaankoloonkin. Yleisurheilullinen kaksintaistelu käytiin Jokelan yleisurheilustadionilla aivan Rion olympialaisten kynnyksellä. (Katso video!)

P1100915Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen palomiesten Saku Paavolan ja Jussi Sintosen leikkimielinen nokittelu päättyi tyypilliseen tapaan – paremmuus oli selvitettävä.
”Ehdotin heti yleisurheilua, koska minulla oli siihen vähän taustaa”, Paavola sanoo.
Sintoselle yleisurheilu ei ollut mikään ongelma, vaikka hänellä taustaa siihen ei yhtään ollutkaan.
Oman mausteensa kilpaan toisi kuitenkin kisavarustus, jossa toinen suorittaisi lajin palomiehen savusukellusvarustuksessa ja toinen ensihoitajan suoja-asussa reppuineen ja deffoineen. Ensihoito-pelastus -arpajaiset käytiin aina ennen jokaista lajia kypärä-peite-sakset -menetelmällä.

 

Kenttämestari pelasti avajaiset

Suorituspaikalle siirryttäessä havaittiin ongelma: Palolympialaisten avajaisista puuttuu Suomen lippu. Tämän kuultuaan Jokelan yleisurheilustadionin kenttämestari kaivoi kännykkänsä esiin ja kilautti. Kymmenessä minuutissa paikalle saapui auto, joka korjasi puutteen. Kilpailuorganisaatio mykistyi vieraanvaraisuudesta ja piti sitä isona ja isänmaallisena urheilutekona. Muutenkin kaikkiin toiveisiin löytyi aina ratkaisu.

 

Kisailua rennosti – onko sellaista?

”Tarkoituksena oli pitää hauskaa, ja saada hauskaa vastakkainasettelua ensihoidon ja pelastuksen välille”, Sintonen sanoo.
Hauskanpidolla ja kilpailulla on kuitenkin palomiespiireissä tapana monesti lipsahtaa enemmän jäljempänä mainitun puolelle.

palol1

Suojahousut antautuivat hiekkalaatikolla.

”Omiin suorituksiini olen pettynyt, muistikuvieni mukaan olin paljon parempi kuin mitä tulokset antoivat ymmärtää”, Paavola murehtii.
Hän mainitsee esimerkiksi näytöslajin, moukarin, jossa tuloksen saamiseksi oli aivan liian paljon verkkoa ympärillä.
”Jompikumpi hankaloitti tekemistä, joko edellisestä suorituskerrasta vierähtänyt aika tai savusukellusvarustus.”
Ehkä molemmat.

Sairastuvalta vältyttiin mutta materiaalitappiolta ei. Paavola mainitseekin päivän kohokohdaksi sen, kun Sintosen ambulanssipöksyt repesivät haarakiilasta, kun tämä venytti viimeisiä senttejä hiekkalaatikon perille.
”Pituushypyssä oli hankalaa kun juoksuvauhtia piti hakea yhdellä kädellä, ponnistaessa deffa oli otettava syliin, ettei se hajoa ja että tasapaino säilyy”, Sintonen selittää.
Etusuoralla nähdyssä pikajuoksussa oli siinäkin käytettävä mukautettua tekniikkaa.
”Deffakättä ei pystynyt heiluttamaan siihen tahtiin kuin olisi ollut tarve, taisin ottaa aina kaksi askelta yhden käsiheilautuksen aikana”, Sintonen sanoo. Loppusuoran veto meni lopulta maalikameravertailuun – voittajaa taidetaan etsiä vieläkin.

 

”Liian kova vastus”

Päätöslaji otettiin ohjelmaan lennosta. Kun yleisurheilulajit oli tehty, huomattiin, että kentällä on jalkapalloilijoita. He saivat haasteen ja ottivat sen vastaan. Futismatsi Jokela vastaan Keski-Uudenmaan pelastuslaitos käynnistyi viipymättä. Haastajan oli kuitenkin nöyrryttävä.
”Vastus oli liian kova”, Paavola päivittelee.
Paavola ja Sintonen pitivät kisapäivää silti onnistuneena. Kivaa oli ja revanssikaan ei ole täysin pois suljettu vaihtoehto. Lontoon MM-kisatkin ovat pian.

Katso Palolympia-video jutun pääkuvasta!

 

palo2

Moukariverkoissa oli liian tiheät silmät.

 

Teksti ja kuvat Marko Partanen