lasarus7

Tuloksettomana lopetetun elvytyksen jälkeen potilasta tulisi monitoroida tarkasti 10 minuutin ajan, ehdottaa suomalainen tutkimusryhmä.

Lasarus-ilmiö, jossa tuloksettomana lopetetun elvytyksen jälkeen elintoiminnot palautuvat spontaanisti, tukittiin Suomessa. Aiheesta ei ollut saatavilla aiempia tutkimuksia, tutkimusryhmän johtaja Markku Kuisma sanoo.


Raamatun Lasarus tunnetaan siitä, että Jeesus herätti hänet kuolleista neljäntenä päivänä kuoleman jälkeen. Lääketieteen Lasarus on nimetty Raamatussa olevan kaimansa mukaan mutta on luonteeltaan erilainen. Siinä tuloksettoman elvytyksen jälkeen potilaan elintoiminnot palaavat yllättäen ja nopeahkosti.

Raamatussa Jeesus huusi hautaluolan suulta: ”Lasarus, tule ulos”, jolloin Lasarus asteli hautaluolastaan ulos kääreet yllään ja hikiliina silmillään. Lääketieteen Lasarukset juttelevat vähemmän saati kävelevät, vaikka heidän elintoimintonsa palaavat nopeammin, muutamassa minuutissa, tuloksettomana lopetetun elvytyksen jälkeen. Viiveet ovat silti liian pitkiä eikä heistä tyypillisesti eläjiksi enää ole.

Vaatii paneutumista

Lasarukseen pitää kuitenkin paneutua; sitä täytyy kouluttaa, kuolinaikaa liittyvää asetusta tulee muuttaa ja asia tulee huomioida elvytyssuosituksissakin. Näin edellyttää suomalainen tutkimusryhmä, joka tutki Lasarus-ilmiötä ensimmäisenä maailmassa. Tähän mennessä aiheesta oli kirjoitettu vain yksittäisiä potilastapauksia.

”Suomessa on Lasarus-keissejä, jotka ovat päätyneet iltapäivälehtien riepoteltavaksi. Ne ovat aiheuttaneet myös ammattilaispiireissä keskustelua. Olen tyytyväinen, että tutkimus on saatu päätökseen”, tutkimusryhmän johtaja, dosentti Markku Kuisma sanoo.

Hänen mukaansa Lasarus-ilmiö on normaali asia, vaikka sen patofysiologiaa ei tunnetakaan. Ilmiö kaipaa lisää tunnettuutta, sillä medialle se on herkkupala, minkä avulla voidaan lyödä terveydenhuollon ammattilaisia aivan syyttä, Kuisma sanoo.

Hänen vetämässään tutkimuksessa Lasarus-tapauksia ilmaantui viisi kuuden vuoden ajalla. Laskennallisesti voidaan todeta, että Lasaruksia ilmenee kuusi tuhatta tuloksetonta elvytystä kohti.
”Pääsääntöisesti näissä tapauksissa on niin, että aika on tehnyt tehtävänsä eikä potilaan selviytymisen kannalta ole enää mitään tehtävissä. Potilaita hoidetaan olemassa olevien ohjeiden mukaan, mitään Lasarus-ohjeita ei ole tarpeen kirjoittaa. Yleensä näillä potilailla on hyvin alkeelliset reaktiot”, Kuisma sanoo.

Tutkijat ehdottavat muutoksia

STM on avaamassa asetusta, johon liittyy kuolinajan määrittäminen. Kuisman mielestä samassa yhteydessä asetus pitäisi tarkentaa myös Lasarus-tapausten osalta.
”Meidän on osattava määrittää tarkka aika, jolloin potilas on kuollut siten, ettei määrittäminen olisi pelkkää byrokratiaa.”
Nykyasetuksen mukaan kuolema voidaan todeta, kun hengitys ja verenkierto ovat pysähtyneet, eikä verenkierto hoitotoimenpiteistä huolimatta käynnisty.

Myös elvytyssuosituksia pitäisi tämän osalta tarkentaa.
”ERC:n elvytyssuosituksissa tästä asiasta ei ole sanaakaan ja siitä on johdettu myös Suomen suositukset. Nekin kaipaisivat päivitystä”, Kuisma sanoo.

Potilasta, jonka elvytys on lopetettu, tulee monitoroida 10 minuutin ajan. Mikäli Lasarus ilmenee, siihen on kyettävä reagoimaan normaalisti, jotta vältytään omaisten traumoilta ja uutisilta, joissa revitellään, että ensihoito ei osaa hommiaan.
”Täydennyskoulutus hoituu helposti vaikkapa luentona muun koulutuspäivän lomassa. Asia ei vaadi mitään isoa massiivista koulutuspakettia”, Kuisma sanoo.

Lasarus-tutkimus
– Ajanjakso: 2011-2016.
– Potilaita tutkimuksessa: 840
– Lasarus-tapauksia ilmeni: 5
– Elintoiminnot palautuivat 3-8 minuutissa tuloksettomana päätetystä elvytyksestä
– Esiintyvyys: 6/1000 tuloksettomana lopetettua elvytystä

Teksti Marko Partanen