ekg2
Venäläinen Mikard-yritys on Suomessa uusi tuttavuus, vaikka se on jo 30 vuotta vanha. Venäläiset tuotteet eivät ole onnistuneet tekemään läpimurtoa maailmalla aseteknologiaa lukuun ottamatta. Ehkä tällä uudella keinoälyyn liittyvällä terveysteknologialla on kysyntää myös länsimaissa. Laitetta on aiemmin testattu Saimaan ammattikorkeakoulussa. Sitä on esitelty myös muutamalle suomalaiselle yritykselle mutta kiinnostusta maahantuonnille ei kuitenkaan ole ollut.

EKG-laite itsessään ei ole kovin erikoinen. Laite on noin kämmenen kokoinen laatikko, jonka kannessa on ohjeet elektrodien asettamiselle sekä ledit, jotka kuvaavat laitteen olevan päällä ja yhteydessä puhelimeen. EKG-johdot ovat molemmin puolin laitetta ja ne ovat samalla lailla sekaisin kuin missä tahansa muussakin vastaavassa laitteessa. Laite yhdistetään bluetoothilla puhelimeen, jossa on asiaan kuuluva ohjelmisto asennettuna. Ohjelmisto kuuluu laitteiston hintaan ja se on saatavilla ainoastaan Android-laitteille. Ohjelmistosta löytyy venäjän- ja englanninkielinen versio.

Pakettiin kuuluu myös tulostin ja elektrodit. Myyntipakkaus on pienen salkun kokoinen ja se toimitetaan puhelimen kanssa kokonaishintaan 135 000 ruplaa (2100€). Olemme tutustuneet kahteen venäläiseen sairaalaan, jossa kyseinen laite on käytössä, jossa laite kulkee hoitajan taskussa tai hoitokärryssä, jolloin voi sanoa laitteen olevan käytännöllisen kokoinen ja mukana kulkeva.

ekg1Itse laite ei ole kovin kummallinen tai poikkeava muista ekg-laitteista mutta sovellus ja pilvipalvelu ovat vuorostaan erityisen mielenkiintoisia. Pilvipalveluun rakennettu keinoäly on koulutettu 300 000 vahvistetun ekg:n avulla. Tämä tarkoittaa, että kardiologit ovat analysoineet ekg-nauhoja, joista tieto on syotetty palvelimelle. Ekg-tietoa on kerätty vuodesta 1990 alkaen.  Palvelin pystyy vertaamaan uuden syötetyn nauhan aikaisemmin otettuihin ja tuottamaan niistä diagnoosin. Lääkäreiden vahvistaessa uusia ekg-nauhoja päivittäin datan määrä kasvaa jatkuvasti ja tarkkuus tätä myötä paranee entisestään. Keinoäly on siis jatkuvasti oppiva.

Kännykkäsovellus on käytännöllinen ja yksinkertainen käyttää. Muutaman käyttökerran jälkeen toiminta alkaa sujua. Puhelinsovellukseen on tehty yksinkertainen käyttöliittymä, jota jopa maallikko voi käyttää tehokkaasti. Ekg:n oton jälkeen diagnoosi tulee tekstillä ja värikoodilla.
Punainen tarkoittaa, että soita välittömästi ambulanssi, keltainen ohjaa ottamaan yhteyttä omaan lääkäriin arkena ja vihreä kertoo kaiken olevan kunnossa. Ohjelmalla on mahdollisuus katsoa nauha kokonaisuudessaan, lukea analyysiteksti tai tulostaa nauha valitsemallaan nauhanopeudella. Nauha ja analyysi voidaan lähettää tai tallentaa useammalla erilaisella tiedostoformaatilla, kuten jpeg tai pdf. Nauha tallentuu myös palvelimelle, josta se menee suoraan omistavan organisaation tietokantaan. Sieltä omalääkäri tai konsulttilääkäri voi sen tulkita uudelleen tarvittaessa.

Laitetta on kehitetty nyt 30 vuotta ja siitä on tehty lukuisia tutkimuksia. Tutkimukset ovat kaikki vertaisarvioituja kansallisesti, mutta niitä ei ole toistaiseksi saatavilla englanniksi. Kansainvälistä tutkimusta ollaan aloittamassa, kun laitteen vienti lähtee CE-merkinnän myötä laajenemaan. Nykyiset tutkimukset osoittavat laitteen tunnistavan ekg-muutokset paremmin ja nopeammin erikoislääkäreihin verrattuna. Nykyiset tulokset vahvistetaan noin 99% kardiologien tekemissä uudelleen tarkastuksissa.

Laite on laajasti käytössä Venäjällä. Käyttökokemukset ovat olleet hyviä kaikilla viranomaisilla, ketkä ovat laitetta käyttäneet. Tulosten luotettavuuden takia on laitteella pystytty tekemään laajoja seulontoja, joissa alueellisesti on pystytty arvioimaan jopa 50 000 ekg:tä vuodessa ja löytämään mahdollisia riskipotilaita väestöstä.

Kuvat ja teksti Juha Jormakka, Saimaan ammattikorkeakoulun projektipäällikkö
Kuvankäsittely Dimitri Lisitsyn