971Pelastajakurssi 97:n osalta kiireinen kevätlukukausi on tulossa päätökseen – lue ja katso tästä mitä kevät on pitänyt sisällään.

Viimeisten ensihoidon kokeiden jälkeen vaihdoimme ripeästi punaiset housut sammutusasuun ja siirryimme sammutus- ja pelastustekniikan jaksolle. Sammutus- ja pelastustekniikan jaksolle on mahtunut tieliikennepelastamista, savusukellusta, pintapelastusta, korkealla työskentelyä, eläinpelastusta sekä sähköradan hätämaadoitusta.
Osaltamme jakso alkoi aluksi savusukelluksen teoriaopinnoilla, josta hyvin pian siirryimme kylmiin savusukellusharjoituksiin huoneistosimulaattorissa ja häkkiradalla. Savusukellukseen liittyen suoritimme savusukellustestit, jonka jälkeen pääsimme aloittamaan rajatun tilan palon harjoitukset. Tieliikennepelastamisen osalta harjoittelimme ajoneuvojen purkamista ja puristuksissa olevan henkilön pelastamista.
Jakso jatkui mm. korkealla työskentelyn ja pintapelastuksen merkeissä. Korkealla työskentelyssä opettelimme tekemään katolle rajoituslinjoja sekä savunpoistoaukkoja köysien varassa. Kävimme myös läpi eri menetelmiä henkilöiden nostoista ja laskuista. Pintapelastusharjoituksissa kävimme perusvälineuinti- sekä allasharjoituksen jälkeen uimassa avovedessä, jossa koetimme päästä heikkojen jäiden päälle sekä käytännössä toteuttaa erilaisia etsintämenetelmiä.
Kävimme myös paikallisella maatilalla tutustumassa hevostalliin ja hevosten pelastamisessa tarvittaviin välineisiin. Jakson lopuksi kaikki opiskelijat testataan teoria- ja käytännönkokeella. Käytännönkokeessa testattavia osa-alueita ovat savusukellusvarustuksen pukeminen, eläinpelastus, pintapelastus, kattotyöskentely sekä tieliikennepelastaminen. Kurssimme osalta jäljellä on enää teoriakoe viimeisellä kouluviikolla. Kesäkuun alusta siirrymme pelastuslaitoksiin kesätöihin palomiehen tehtäviin.

Teksti Henri Tuhkanen

Kuvia kurssilta

 

977

976

975

 

974

 

973

 

972