IMG_1981FinnHEMSin lääkärihelikopteri joutui Pirkkalassa 21.5.2017 uhkaavaan tilanteeseen luvattomalla korkeudella lentäneen drone-lennokin takia.
Valitettavasti vaaratilanne ei ollut ainoa. FinnHEMS pitääkin huolimatonta drone-lentämistä vakavimpana uhkana lentotoiminnalleen.

FinnHEMSin FH30-lääkärihelikopteri kohtasi sunnuntai-iltana tukikohtaan palatessaan dronen yli 400 metrin korkeudessa Pirkkalan Loukonlahden kohdalla.
”Tapaus ei ole ainoa laatuaan. Vastaavia on viime aikoina raportoitu HEMS-toiminnassa muuallakin Suomessa, ja trendi on nouseva myös Euroopan laajuisesti”, sanoo lentotoiminnan asiantuntija Tuomas Suominen FinnHEMSistä.
Edulliset laitteet ovat lisänneet harrastajien määrää eikä dronen aiheuttamaa vaaraa aina mielletä. FinnHEMS pitää tällä hetkellä droneja HEMS-lentojen suurimpana uhkana.


Uhka helikopterin miehistölle ja potilaille

Sunnuntaisessa tapauksessa lääkärihelikopterin miehistö selvisi arviolta 50 metrin päässä sijainneen dronen kohtaamisesta säikähdyksellä, mutta varomattoman drone-lennättämisen aiheuttama vaara lääkäri- ja lääkintähelikoptereille on todellinen.
”HEMS-helikopterit laskeutuvat paitsi lentokentillä sijaitseviin tukikohtiinsa myös potilaiden luo. Varomaton drone-lennättäjä vaarantaa sekä HEMS-miehistön turvallisuuden mutta samalla myös kriittisesti loukkaantuneen tai vammautuneen potilaan avun saamisen”, muistuttaa lentotoiminnan johtaja Jouni Romppanen Skärgårdshavets Helikoptertjänstistä, joka vastaa lentopalvelusta FinnHEMSin eteläisellä alueella.

Määräyksiä noudattamalla toiminta turvalliseksi

Droneja ammattimaisesti käyttävät ovat tavallisesti erittäin vastuullisia lennättäjiä. FinnHEMS kehottaa kaikkia harrastajia tutustumaan Trafin määräyksiin drone-lennokkien lennättämisestä sekä ilmailun yleisiin turvallisuussäädöksiin. Määräyksiä noudattamalla toiminta on kaikille turvallista.
Trafin määräysten mukaan dronen lennättäminen lentoaseman lähialueella tai lentotiedotusvyöhykkeellä alle viiden kilometrin etäisyydellä kiitotiestä ja/tai yli 50 metrin korkeudella on kielletty, ellei lennättämisestä ole sovittu etukäteen lennonjohdon kanssa.
Useimmissa tapauksissa tämä alue ulottuu kiitotien suunnassa noin 20 kilometriä ja sivusuunnassa noin 13 kilometriä lentoasemaa ympäröivään maastoon. Alue ei siten rajoitu kiitotien välittömään läheisyyteen.

Lähde FinnHEMSin tiedote
Kuva FinnHEMS