Savusukellus on pelastustoimen eräs vaativimmista tehtävistä. Kellokosken VPK harjoittelee säännöllisesti savusukelluksen tekniikkaa sekä taktiikkaa ilman elävää tulta. Harjoituksissa on tavoitteena saada varusteiden käytöstä kokemusta sekä harjoitusta. Säännöllinen harjoittelu luo turvaa ja toimintavarmuutta savusukeltajille tositilanteessa.
Katso video jutun pääkuvasta!

Savusukellus on haastava tehtävä ja voisin väittää, että astetta haastavampaa kuin ammattipelastajille. Miksi? Kuvitellaan tilanne, jossa hälytykseen vastaavat ne, jotka paikalle pääsevät. On kokeneita, uusia sekä siltä väliltä. On sähkömiestä, putkimiestä, sairaanhoitajaa jne.
Koskaan et tiedä, ketä kaikkia hälytykseen vastaa. Voi olla tilanne, että savusukeltajille kyseinen hälytys on ensimmäinen ikinä, jossa savusukelletaan. Tilanteessa on monta muuttujaa. Ammattipelastajilla on pidempi koulutus sekä yleensä toinen parista on kokenut. Tähän ongemaan törmättäessä ainoa keino estää ongelmatilanteita on varautua, valmistautua sekä harjoitella paljon.

Toimintakykyharjoitukset – miksi?

Toiminnan kannalta on tärkeää tuntea omat henkilökohtaiset rajat, varusteiden rajat sekä varautua muuttuviin tilanteisiin. Toimintakykyharjoituksissa tutustutaan omiin rajoihin sekä oman kehon reaktioihin kovassa – normaalista urheilusta poikkeavassa rasituksessa. Siksi teemme videolla esitettyjä raskaita harjoituksia, joissa jäljitellään pelastustehtävää.

1. Rasitus ennen tehtävää:
Kannetaan letkuja, kävellään, noustaan portaita, lyödään lekalla renkaita – mitä vain vastaavaa. Tarkoituksena on kuvata ennen varsinaista savusukellusta tulevaa fyysistä rasitusta, kun letkut vedetään kohteeseen. Tunne kehosi.

2. Lämpörasitus:
Kuumassa saunassa nostetaan ruumiinlämpö haalarin sisällä korkeammaksi ja lisätään fyysistä rasitusta. Saunassa heitetään runsaasti löylyä, jotta opitaan miten sammutusasu eristää höyryä ja miten läpitunkevaa kuuma vesihöyry on. Myös kuumuutta simuloidaan ja kokeillaan paljastamalla hieman ihoa löylyjen kuumimmassa vaiheessa. Tunne varusteesi.

3. Savusukellus:
Liikkuminen sekä etsintä pimeässä, savuisessa tilassa. Tunne oman kehosi rasitus kun on lämmin, rasitus päällä sekä pimeää. Tunne itsesi, luota pariisi.

4. Lopettelu:
Harjoituksissa seurataan sykemittareilla syketasoja, joiden tulosten avulla voimme ohjata henkilöä harjoittelussa sekä nähdään samankaltaisissa harjoituksissa tapahtuvaa kehitystä. Sykemittari tuo myös turvaa ja tietoa savusukeltajalle tuntemuksista suhteutettuna numeraalisiin arvoihin. Mikäli ilmaa riittää savusukelluksen ja etsinnän jälkeen, tehdään nk. sammutusraivaus ja käydään ottamassa ”loppuhiet” saunassa. Tunne rajasi.

5. Huolto:
Opetellaan tehtävän jälkeen tapahtuva huolto niin, että altistutaan mahdollisimman vähän haitallisille partikkeleille, jotka aiheuttavat syöpää. Myös lepo, jäähdyttely sekä nestetankkaus palautumiseksi seuraavaa sukellusta varten. Varaudu ja valmistaudu.

Kaikki tämä näyttää yksikönjohtajille omien miesten toimintakykyä, toimintaa sekä kasvattaa luottamusta porukan kesken. Harjoitusten aikana kannustetaan jäseniä ylittämään itsensä ja poistumaan niinkutsutulta mukavuusalueelta, jotta omat rajat saavutetaan ja tunnistetaan oman kehon merkkejä paremmin.

Teksti, kuva ja videokuvaus: Kellokosken vpk