Olen useiden vuosien ajan seurannut ensihoitotyössä työskentelevien henkilöiden kertakäyttökäsineiden käyttöä. Aseptiikan merkitys hoitotyössä iskostui mieleen sairaanhoitajakoulutuksen aseptiikan kurssilla. Kiinnitän automaattisesti huomion ensihoitohenkilöstön käsineisiin ja niiden käyttämiseen. Päivittäin sairaalassa, tehtävillä ja median välityksellä näen ensihoitohenkilöstön tuovan potilaita sairaalaan.

Kuinka ollakaan – heillä on hanskat kädessä kun he nousevat autosta, kärräävät ja luovuttavat potilaan. Kaikki tämä tehdään tyylikkäästi samat hanskat koko ajan kädessä ja vasta tämän jälkeen he heittävät hanskat pois ja desinfioivat kätensä.  Sen jälkeen taas otetaan sama potilaskansio käsiin, työnnetään paareja samoista kahvoista ja niin edelleen. Kaikki pinnat ovat jo kontaminoituneet likaisista hanskoista – niistä kaikista eritteistä, mitä noilla yksillä samoilla hanskoilla keikan aikana sitten onkin käsitelty.

Kohteeseen mennessä ensihoitohenkilöstö monesti laittaa hanskat käteen jo autossa istuessaan ja hoitaa koko keikan yhdet ja samat hanskat käsissään. Parhaat ajavat vielä autoakin samat hanskat käsissään. Kun olen kysynyt kollegoilta, että miksi sinulla on hanskat jo kohteeseen mennessä autossa kädessä tai sairaalassa potilasta luovuttaessa, niin yleisin vastaus on: Minä suojaan itseäni. Monesti kollega joka on hoitajavuorossa, ei koske potilaaseen ollenkaan vaan hoitaa pelkästään haastattelun ja kirjaamisen – koko ajan hanskat kädessä.

Olen kaikkien työparieni ja opiskelijoideni kanssa ottanut asian keskusteluun kun olen kiinnittänyt huomion hanskojen vääränlaiseen käyttöön. Ensimmäiseksi olen kysynyt: Onko teillä käyty koulussa aseptiikan kurssi? Kaikki vastaavat pääsääntöisesti kyllä. Kun kysyn seuraavaksi mitä sieltä jäi mieleen hoitajien toimimisesta mikrobien levittäjinä, suurin osa jää miettimään asiaa. Niin mitäs siitä itse asiassa sanottiin?

Mielestäni meillä ensihoidossa ja ensihoidon koulutuksissa olisi nyt ryhtiliikkeen paikka aseptisessa työskentelyssä. Meillä kyllä siivotaan ja puhdistetaan tunnollisesti kalusto ja hoitovälineet, mutta uskallan väittää että käsihygieniassa olisi paljon petrattavaa. Hanskoja tuleekin käyttää kun niitä tarvitaan – mutta vain silloin kun niitä tarvitaan. Hoitajan tulee vaihtaa hanskat vaikka sitten kymmenen kertaa, jos tarve vaatii. Koko keikkaa ei tule työskennellä samoilla hanskoilla.

Käsidesin käyttö ja käsien pesu kyllä hallitaan aika hyvin. Suojakäsineiden tarkoituksena taas on suojata potilasta tartunnoilta ja estää infektion leviäminen hoitajan käsien välityksellä potilaasta toiseen ja ympäristöön. Nykyisin myös työsuojelullinen näkökulma on tullut entistä tärkeämmäksi: Käsineitä käyttämällä hoitaja suojaa itseään potilaiden aiheuttamilta tartunnoilta. Hoitajien oikeanlaisella aseptiikalla säästetään huonokuntoisten potilaiden ihmishenkiä ja kansantaloudellisesti suuria määriä euroja.

Tässä meillä kokeneilla ensihoidon työntekijöillä olisi näytön paikka toimia esimerkkinä tuleville alan ammattilaisille, sillä uudet kaverithan ottavat mielellään esimerkkiä meistä alan konkareista. Toivottavasti tämä kirjoitus herättäisi jokaista ajattelemaan omaa aseptista toimintaansa.

 

Teksti: Jarmo Tanninen

Kirjoittaja työskentelee ensihoitajana Pohjois-Karjalan pelastuslaitoksella.