Kuva Dimitri Lisitsyn
Vuoden ensihoitaja 2017 on lappeenrantalainen Jan-Erik Palviainen, joka on ollut kehittämässä ensihoitoa Etelä-Karjalassa jo kymmenen vuoden ajan. Palviainen opiskeli ensihoitajaksi Saimaan ammattikorkeakoulussa, jossa häntä opetti  vuonna 2013 Vuoden ensihoitajaksi valittu Simo Saikko.

Jan-Erik Palviainen työskentelee palvelupäällikkönä Eksote Akuutissa, johon huhtikuun alusta lähtien on ensihoidon ja tehostetun kotisairaanhoidon lisäksi kuulunut myös päivystys. Organisaatioon kuuluu 208 henkilöä.

Eksote Akuutista on Palviaisen johtamana syntynyt eräs maan innovatiivisimmista organisaatioista, jonka tekemiä rohkeita ratkaisuja seurataan kaikkialla Suomessa. Esimerkkinä näistä ratkaisuista on Lappeenrannan yhden hengen ensihoitoyksikkö, jonka Palviaisen tiimi ideoi vastaamaan jatkuvasti lisääntyviin tehtävämääriin. Myöhemmin vastaava yksikkö on otettu käyttöön myös Imatralla.

Huomionosoitus tuli vuoden ensihoitajalle täytenä yllätyksenä. Palviainen haluaakin omistaa nimityksen henkilöstölleen, joka on ollut mukana muutoksen etulinjassa. ”Nimitys on mielestäni palkinto koko meidän Eksotea ja etenkin Akuutti-tulosyksikköä kohtaan. Henkilöstö on ollut suuressa roolissa muutosten toteuttamisessa ja arvostan sitä kovasti”, Palviainen kertoo Asemalle.

 

Millainen sitten on Vuoden ensihoitaja 2017 ja mikä on hänelle tärkeää?

”Työlleen omistautunut, kuten kaikki aiemmatkin kollegani. Haluan kehittää akuuttien hätätilanteiden ensihoitoa, mutta samalla katsoa sitä myös paljon laajemmasta näkökulmasta ja miettiä, kuinka asiakkaamme hyötyvät eniten ensihoitajien laajasta osaamisesta”, Palviainen toteaa. Ensihoidon kehittämisessä Palviainen vannookin asiakaslähtöisyyden nimeen. ”Keskeistä on se, kuinka asiakas kokee tulleensa hyvin autetuksi. On se sitten uusi tai vanhasta modifioitu, mutta sen on oltava asiakkaalle lisäarvoa tuova malli.”, hän jatkaa.

Palviaisen ja hänen tiiminsä ideoima ja kehittämä yhden hengen ensihoitoyksikkö on parantanut kiireettömien potilaiden hoitoa ja selkeyttänyt ensihoitajien työnkuvaa. Sen on laskettu säästävän vuodessa jopa 280 000 euroa. Kysyttäessä käytäntöjen jalkauttamisesta muualle Suomeen, Palviainen vannoo hyvin toimivien verkostojen nimeen.

”Valtakunnallisesti tunnemme kohtuullisen hyvin kollegat ympäri Suomen, jolloin ongelmatilanteissa on helppoa kysyä neuvoa tai jakaa omia käytänteitä. Aina voi tehdä tietysti paremmin. Eihän joku vuosittainen ensihoidon kehittämisseminaari olisi väärin, jolloin sosiaalinen kanssakäyminenkin face to face olisi mahdollista”, hän pohtii.

Ammatillisella rintamalla seuraavat askeleet ovat jo selvillä. Palviainen aikoo istua alas ensihoidon, päivystyksen ja tehostetun kotisairaanhoidon henkilöstön kanssa sekä miettiä, mitä voidaan tehdä vielä paremmin. ”Erilaisia pienempiä kehityskohteita on useita ja olemme nyt ottaneet ensiaskeleita, mutta lupaan, että Eksoten Akuutista kuullaan vielä.”

Vuoden ensihoitajalla 2017 on myös suunnitelmat selvillä sen suhteen, miten nimitystä juhlitaan.

”Jos vaikka toukokuussa ottaisi lyhyen loman ja kävisi katsomassa Pariisissa jääkiekon MM-kisat.”

Asema onnittelee Vuoden ensihoitajaa 2017!

 

Teksti: Erik Lydén
Kuvat: Dimitri Lisitsyn