Avajaisseremoniaan kuului paloletkun katkaisu. Pelastuslaitoksen eri henkilöstöryhmien edustajat pitelivät letkua, jonka sisäministeri Paula Risikko katkaisi. Kuva LUP/Susanne Vuorinen

Avajaisseremoniaan kuului paloletkun katkaisu. Pelastuslaitoksen eri henkilöstöryhmien edustajat pitelivät letkua, jonka sisäministeri Paula Risikko katkaisi. Kuva LUP/Susanne Vuorinen

Länsi-Uudenmaan pelastuslaitoksen keskuspaloaseman avajaisjuhlia vietettiin 1.3.2017 Espoossa. Juhlapuheen tilaisuudessa piti sisäministeri Paula Risikko. Hän toivoi henkilöstölle vähän töitä, mikä tarkoittaisi myös vähän onnettomuuksia ihmisille.

lup2Yhteistyökumppaneita sekä pelastuslaitoksen henkilöstöä kokoontui 1.3. juhlistamaan peruskorjatun ja laajennetun keskuspaloaseman avajaisia. Tilaisuus oli merkittävä, koska Länsi-Uudenmaan pelastuslaitoksen keskuspaloaseman peruskorjausta ja laajennusta on suunniteltu jo 1980-luvulta lähtien. Alun perin toteutuksen piti ajoittua vuosille 1989–1991 mutta vaikean taloustilanteen vuoksi silloiset suunnitelmat eivät toteutuneet. Uusi hankesuunnitelma hyväksyttiin kaupunginvaltuustossa vuonna 2013 ja samana vuonna pelastuslaitoksen henkilöstö siirtyi keskuspaloasemalta evakkoon kolmeksi ja puoleksi vuodeksi. Nyt Länsi-Uudenmaan pelastuslaitoksen keskuspaloasema toimii ajanmukaisissa ja riittävän kokoisissa tiloissa.

lup3

Länsi-Uudenmaan pelastuslaitoksen pelastuslaitoksen pelastusjohtaja Veli-Pekka Ihamäki.

Pelastusjohtaja Veli-Pekka Ihamäki kiitti Espoon kaupunkia ja sen päättäjiä, suunnittelijoita ja urakoitsijoita keskuspaloaseman toteutumisesta sekä pelastuslaitoksen henkilöstöä kärsivällisyydestä muuttokuvioissa.
”Nyt Länsi-Uudenmaan pelastuslaitos ja Espoon kaupunki ovat saaneet arvoisensa keskuspaloaseman”, Ihamäki sanoi.
Hän myös totesi, että hankesuunnitelmaan nähden kustannusarvio jopa alittui ja aikataulu piti. Pelastusjohtaja viittasi puheessaan myös meneillään olevaan sote- ja maakuntauudistukseen.
”Pelastustoimen maakunnallistaminen ei vie pelastustointa tai paloasemia minnekään, vain paloasemien vuokranmaksaja vaihtuu. Pelastus- ja ensihoitoyksiköt ovat jatkossakin juuri siellä missä pitääkin. Lähellä kuntalaista, luotettavina ja ammattitaitoisina, valmiina auttamaan vuoden ja vuorokauden jokaisena hetkenä.”

Sisäministeri Paula Risikko kertasi juhlapuheessaan pelastustoimen muutosta.
”Espoon ensimmäinen vapaapalokunta, Espoon VPK, aloitti toimintansa vuonna 1890. Espoon kauppalan vakinainen palokunta perustettiin vuonna 1956. Alueelliseen pelastustoimeen siirryttiin vuodesta 2004 alkaen. Nyt edessä on muutos maakunnalliseen pelastustoimeen.”
Ministeri totesi, että muutos 18 maakunnalliseen pelastuslaitokseen on tarpeellinen, jotta pelastustoimi toimii yhtenevillä alueilla sote-alueiden kanssa. Yhteys sosiaali- ja terveystoimen, ensihoidon ja pelastustoimen välillä on keskeistä säilyttää.

Sisäministeri Paula Risikko.

Sisäministeri Paula Risikko.

”Uudellamaalla tehdään jo nyt merkittävää yhteistyötä ensihoidon ja pelastustoimen välillä. Sisäministeriön tavoitteena on, että pelastuslaitokset voivat jatkossakin tuottaa ensihoitopalveluita. Tämä on keskeistä toimintakyvyn varmistamiseksi myös suuronnettomuustilanteissa ja moniviranomaistehtävissä”, sisäministeri Risikko sanoi.
Lisäksi hän kertoi sisäministeriön hankkeesta pelastusalan prosessien, koulutuksen ja johtamisen kehittämiseksi.
”Maakuntien perustaminen on vauhdilla meneillään. Tavoitteena on, että ihmiset saavat jatkossa entistä parempia palveluita mutta kustannukset pysyvät kurissa. Tehdään yhdessä hyvä pelastustoimi. Toivon keskuspaloaseman työntekijöille vähän töitä eli että mahdollisimman vähän onnettomuuksia tapahtuisi”, sisäministeri päätti puheensa.

lup5

Espoon kaupunginvaltuuston puheenjohtaja, kansanedustaja Maria Guzenina.

Espoon kaupunginvaltuuston puheenjohtaja, kansanedustaja Maria Guzenina painotti puheessaan sen tärkeyttä, että turvallisuustoimijoilla on hyvät, turvalliset, terveelliset ja toiminnalliset työtilat. Hän kiitti pelastuslaitoksen nykyisiä ja eläkkeelle jääneitä työntekijöitä arvokkaasta ja raskaasta työstä, jota alan kenttätyössä tehdään.
”Toivottavasti tämä on sellainen paloasema, jolle voitte astua kevein askelin raskaasta työstä huolimatta. Toivon teille turvallista työpäivää tänään ja joka päivä”, hän toivotti pelastuslaitoksen väelle koko Espoon kaupungin puolesta.

Keskuspaloasema on Länsi-Uudenmaan pelastuslaitoksen vanhin paloasema. Se on rakennettu vuonna 1968. Asema peruskorjattiin vuosien 2015–2016 aikana. Peruskorjauksen lisäksi paloasemaa täydennettiin itäpäädyn laajennusosalla ja länsipäädyn uudella korjaamohallilla. Peruskorjauksessa vaalittiin rakennuksen hahmoa sekä ikkunanauhojen ja -pintojen rytmiä suoralinjaisessa julkisivussa. Tarkoituksena on ollut säilyttää alkuperäisen suunnittelukauden henki. Rakennus on led-valaistuksen pilottikohde. Toimistotilat on toteutettu ns. monitilatoimistona, jossa työntekijöillä ei ole omia työhuoneitaan vaan kokonaisuus koostuu erilaisista yhteisistä työskentelytiloista. Keskuspaloasemalla on 24 h valmiudessa pelastus- ja ensihoitoyksiköitä sekä Länsi-Uudenmaan pelastuslaitoksen tilannekeskus. Lisäksi paloasemalla toimii pelastuslaitoksen hallinto, päivystävä palotarkastaja, varusvarasto ja korjaamo.

Lähde: Länsi-Uudenmaan pelastuslaitoksen tiedote
Kuvat: LUP/Susanne Vuorinen

lup6