tomppa

Palomies Tomi Poikolainen nimitettiin suurten suomalaisten urheilusankarien joukkoon. Huomionosoitus julkistettiin Urheilugaalassa 16.1.2017. Palkintokahvit oli juotava myös työpaikalla Hyvinkään paloasemalla.

Palomies Tomi Poikolainen nimitettiin Suomen urheilun Hall of Fameen. Nimitys on kunnianosoitus suomalaisille urheilusankareille. Poikolainen kilpaili jousiammunnassa viisissä olympialaisissa ja voitti niissä kultaa ja hopeaa.

Palomies Tomi Poikolainen nimitettiin suomalaisen urheilun Hall of Fameen.
”Siellä se nimi nyt on – loppuun asti. Kai se on osoitus siitä, että joskus on tehty otain oikeinkin”, Poikolainen sanoo.

Poikolainen voitti jousiammunnan olympiakultaa Moskovassa 1980. Hän on ainoa suomalainen jousiammunnan olympiavoittaja ja maamme nuorin kesäolympialaisista kultaa tuonut urheilija. Olympiahopeaa Poikolainen voitti jousiammunnan joukkuekilpailussa Barcelonassa 1992. Hän edusti Suomea yhteensä viisissä olympialaisissa.
Poikolainen pitää olympiasaldoaan hyvänä, kaikkiaan hänen huippu-urheilusaldoonsa mahtuu 13 arvokisamitalia, joista viisi on henkilökohtaisia.

Myrskyn silmässä

Moskovan olympialaisissa voitto ratkesi kirjaimellisesti myrskyn silmässä, kun nelipäiväisen ja 288 nuolen kisasta oli ampumatta enää 9 nuolta. Poikolainen oli kisassa toisena, neljän pisteen päässä isäntämaa Neuvostoliiton Boris Isachenkosta.
Ampuminen tapahtui kolmen nuolen sarjoissa, jotka piti ampua 2,5 minuutissa. Kolmanneksi viimeistä sarjaa ennen kilpailupaikan päälle nousivat mustat pilvet ja alkoi myrskykuuro.
”Arvioin, että kuuro kestää ampuma-aikaa kauemmin ja ammuin kelistä riippumatta normaalissa tahdissa”, Poikolainen kertoo.
Sade painoi ensimmäisen nuolen alakutoseen, minkä jälkeen hän korjasi tähtäyspistettä reilusti ylös. Kaksi viimeistä nuolta napsahti kymppiin.
”Mulla nousi fiilis heti kun se vesisade tuli. Oli aivan mahtavaa ampua siinä sateessa. Yleensä jos on vesisade tai aurinkoista, niin ei siinä tulokset mulla paljon heitä”, Poikolainen kertoi Ylen haastattelussa puolisen vuotta kisan jälkeen.

Johdossa ollut Isachenko teki toisenlaisen ratkaisun.
”Hän jäi odottamaan, että kuuro menee ohi ja hänelle jäi vain puoli minuuttiia aikaa ampua. Kiireessä hän ampui nuolet minne sattui. Sade lakkasi, kun kävelimme pois ampumapaikalta odottamaan seuraavaa sarjaa.”
Kaksi viimeistä sarjaa ammuttiin hyvässä säässä ja tasaisesti. Viimeiseen sarjaan Poikolainen ampui ensin kaksi kymppiä.
”Sitten tuli fiilis, että taitaa tulla voitto ja viimeinen nuoli lipsahti kasiin. Kisa oli tiukka, jos olisin ampunut huonosti viimiset nuolet, olisin voinut pudota pronssille.”
Näin kirjoitettiin pala suomalaista olympiahistoriaa. Toistaiseksi ainoa suomalainen jousiammunnan olympiavoittaja ja maamme nuorin kesäolympialaisista kultaa tuonut urheilija oli Moskovan palkintopallilla ollessaan 18 vuoden ikäinen.

Poikolaisella on on pitkä ura myös palokunnassa, Hän työskentelee palomiehenä Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksella Hyvinkään paloasemalla.

Teksti Marko Partanen
Kuva Jari Vuoripuro