Palopäällystöhuhut kertovat palomiehen keinutelleen luppoajallaan. Tapauksen sisäinen tutkinta on kesken, koska ei ole selvää, minkä laitoksen sisällä tapaus on sattunut. On jopa mahdollista, että keinuttelu olisi sattunut ulkosalla.

Palopäällystöhuhut kertovat palomiehen keinutelleen luppoajallaan. Tapauksen sisäinen tutkinta on kesken, koska ei ole selvää, minkä laitoksen sisällä tapaus on sattunut. On jopa mahdollista, että keinuttelu olisi sattunut ulkosalla, jolloin tapaus ei kuuluisi sisäisen tutkinnan piiriin.

Pelastajien luppoaika on mielenkiintoinen käsite. Monelle työnantajan edustajalle se on kateuden kohde ja lamaannuttavaa myrkkyä. Avuntarvitsijalle pelastajan luppoaika on kullanarvoista – Parhaimmassa tapauksessa sen takia pelastuu henki.

Pelastusjohtaja Seppo Lokka myöntää Hesarin haastattelussa, että yksi uusien työaikamallien tavoite on vähentää palomiesten luppoaikaa. Eräs työnantajan edustaja totesi jopa, että häntä vituttaa palomiesten luppoaika.

Moni päällystön edustaja kertoo tietävänsä, mitä palomiestyö pitää sisällään, koska on itsekin sitä joskus tehnyt. Mutta kommenteista kuitenkin huomaa, että aika on koulinut heidän käsityksiään asiasta – toivottavasti ei avuntarvitsijan vahingoksi.
Näyttää nimittäin siltä, että luppoaika toimistossa saa päättävän osapuolen kiinnitämään huomion lillukanvarsiin ja pahimmillaan heikentämään valmiutta. Luppoajan tappamiseksi kun kehitellään mitä ihmeellisempiä virityksiä.

Pelastusjohtaja Petteri Helisten on eri linjoilla. Hän ihmettelee, että jotkut tekevät ongelman siitä, että palomiehetkin voivat ja heidän jopa pitää viettää työpaikallaan luppoaikaa. Helistenin mukaan palomiesten töissä viettämän luppoajan tehostamisista annetut lausunnot ovat kärjistyneitä. Pelastuslaitos on valmiusorganisaatio ja sen tehtävä on tuotaa valmiutta, Helisten linjaa.

Kun ollaan valmiina avuntarvitsijaa varten, se tarkoittaa luppoaikaakin. Toki päivystys- tai valmiusaikana voidaan tehdä muitakin töitä, sellaisia, jotka eivät viivästytä apua.
Tästä luppoajalla teetettävästä työstä ei kuitenkaan saisi tulla itse tarkoitus, muuten sen leikkisä kutsumanimi muuttuu tappoajaksi. Se on ikävämpi ratkaisu se.
Nyt kaikki voimavarat käyttöön kun keksitään niitä uusia töitä – niiden on oikeasti tuettava perustehtävää.

Lokan ja hänen hengenheimolaistensa mielestä luppoaika saadaan minimiin, kun työvuoroista tehdään lyhyempiä. Miten niin?
Hälytyksiähän tulee ihan saman verran oli työaika mikä tahansa. Siten luppoaikaakin on ihan yhtä paljon, oli työaika pätkitty tai pitkitetty. Pätkitty työaika ei siis ole luppoajan kannalta autuaaksi tekevä ratkaisu; myös luppoaika on silloin vain pätkitty.

Lokka pätki työvuorot Etelä-Savon pelastuslaitoksella. Hänen mukaansa pätkityssä mallissa ehtii luppoajalla tekemään paremmin työt. Palomiehet kysyivät Lokalta: Mitä töitä luppoajalla on aiemmin jäänyt tekemättä? Siihen palomiehet eivät koskaan saaneet vastausta, vaikka kolme kertaa kysyivät.

Erikoista, että päälliköt puhuvat luppoajasta. Miksi pelastusjohtaja haluaa antaa julkisuudessa työntekijöistään laiskan kuvan? Se on strategia, jota on vaikea ymmärtää. Siinä täytyy olla jokin korkeamman tason visio.

Palomiesten luppoaika taitaa olla päällystön luppoajalla syntynyt päähänpisto. Se on sitä, kun operatiivinen ajattelu tukehtuu. Ei enää muisteta, minkä takia valmiutta tehdään. Pääfokus ei voi siirtyä pelastamisesta luppoaikatöihin.
Kaikissa päätöksissä pitää olla visusti mielessä avuntarvitsijan paras – siihen ikävä kyllä kuluu niin palomiehen kuin pelastusjohtajankin luppoaika.

Jos luppoaika haluttaisiin hyödyntää asiakkaan parhaaksi tehokkaimmin, harjoituksista ja työtoiminnan kehittämisestä tehtäisiin palomiehen tärkein luppoaikatyö, jonka keskeyttäisivät vain hälytykset. Harjoitteluun tulisi hankkia asialliset puitteet ja resurssit ja sitä tehtäisiin sateella, pakkasella ja pimeässä. Ammattitaito paranisi ja avuntarvitsija saisi parasta mahdollista apua.
Tämä ei silti tarkoita sitä, etteikö harjoituksia voitaisi ajoittain korvata myös muilla auttamistyötä tukevilla työtehtävillä, jotka eivät häiritse valmiutta eli luppoaikaa.

Sitä ei silti parane unohtaa, että luppoajalta lähdettäessä avuntarvitsija saa pääsääntöisesti nopeimman ja parhaimman avun.

Teksti Marko Partanen