Kellokosken vpk:n videoblogi: Savusukellus.
Savusukellus on yksi haastavimmista pelastustoimen tehtävistä. Sitä säätelee lait sekä asetukset, joissa määritellään harjoitusten määrä sekä laatu. Kellokosken VPK pitää savusukellusvalmiutta sekä -kelpoisuutta yllä harjoituksilla ja oppitunnelilla. Osan harjoituksista järjestää Keski-Uudenmaan pelastuslaitos. (Katso jutun pääkuvana oleva video)

Videolla VPK:n henkilöstö pääsee maistamaan ”harvinaista herkkua” ja polttamaan oikeaa rakennusta. Kyseessä on vanha puinen junavaunu, joka on levytetty ja valmisteltu etukäteen. Oikean tulen kohtaamista sekä savusukeltajan reagoimista kuumuuteen sekä liekkeihin ei voi harjoitella kunnolla kuin oikean tulen kanssa.
Tuli käyttäytyy tietyllä tavalla ja palon vaiheet ovat luettavissa muun muassa savun väristä sekä savupatjan liikkeistä. Tämä lisää savusukelluksen turvallisuutta – paloa tulee osata lukea, jotta voidaan ennustaa esimerkiksi lämpötilan nousua sekä mahdollista savukaasujen räjähdystä. Realistisen harjoituksen saa aikaan kun käytössä on oikea rakennus eikä yleisesti käytetty luukuilla varustettu merikontti.

Oikeiden rakennusten saaminen poltettavaksi on tänäpäivänä harvinaista. Ympäristömääräykset ovat tiukat ja rakennusten polttaminen on rajattua. Tämän vuoksi näiden harjoitusten tärkeyttä ei voi liiaksi korostaa.

Vaikka harjoituspuitteita saataisiinkin paljon, ei oikean tulen harjoituksia samalle väelle voi pitää mielin määrin. Palossa syntyy syövälle altistavia mikropartikkeleita, joiden iholle sekä hengitysteihin joutumista tulee välttää. Tämän vuoksi harjoitusten jälkipyykki on melkoista hoitaa. Jälkipyykissä käytetään suojakäsineitä sekä hengityssuojaimia. Tänäpäivänä hälytysten sekä harjoitusten jälkeenkään ei paloasemalla saisi haista savu.

Tämän harjoituksen jälkeen osallistujat olivat todella tyytyväisiä: ”Kerrankin sai kunnolla lämpöä ja tuntuman siihen, miten kuumuus tulee varusteista läpi. Oman toiminnan ja rajojen tuntemuksen vuoksi tämä oli erittäin tärkeä harjoitus.”

Teksti Timo Åhs