HUS kertoo hoitaneensa kolmea ilotulitteiden aiheuttamaa silmävammaa pääkaupunkiseudulla. Vammat olivat viimevuosia lievempiä.

Hyksin silmätautien klinikan uusivuosi oli suhteellisen rauhallinen. Uudenvuodenpäivään klo 12 mennessä klinikassa on hoidettu kahta ilotulitevammapotilasta. Lisäksi hoidettiin Töölön sairaalassa olevan potilaan vammautunutta silmää. Viime vuonna samassa ajassa oli hoidettu 7 potilasta.

Kaksi vammautunutta oli 14- ja 15-vuotiaita nuoria, jotka olivat seuranneet ilotulitusta ilman suojalaseja. Toinen sai ilotulitteen kipinän ja savua silmäänsä noin kymmenen metrin päästä, mistä aiheutui silmän lievä pintavamma. Toinen sai maassa sähisevän, ylös pompanneen ilotulitteen lähietäisyydeltä silmäkulmaansa. Tästä syntyi keskivaikea silmän ruhjevamma, silmänsisäistä verenvuotoa ja sarveiskalvoturvotusta, mutta vamman arvioidaan kuitenkin paranevan aiheuttamatta pysyvää haittaa. Kumpikaan vammautuneista ei joutunut jäämään sairaalaseurantaan.

Kolmas vammautunut oli 26-vuotias mies, joka oli jo uudenvuoden aattopäivänä ennen sallittua ilotulitusaikaa sytyttänyt kädessä vanhaa ilotulitetta. Tulite oli räjähtänyt saman tien. Räjähdys aiheutti leikkaushoitoa vaatineen käsivamman ja silmän lievän
pintavamman.

Silmävammamäärän ilahduttavaan pienenemiseen vaikuttivat todennäköisesti Turvatekniikan keskuksen, pelastusviranomaisten, poliisin ja Suomen Silmälääkäriyhdistyksen tehostettu viestintäkampanja sekä pääkaupunkiseudulla suuren ihmismäärän kerännyt satavuotisjuhla.

Suojalasien pakollisuus ilotulitetta sytytettäessä on merkittävästi vähentänyt etenkin tulittajien silmävammoja ja vaikeita silmävammoja jo vuodesta 2010 alkaen.