Piti olla pintapelastusharjoitus. Järvi oli jäässä. Ainoastaan avantouimareiden pieni kastautumisaukko oli auki. Siihen olisi juuri ja juuri mahduttanut käytössä olleen Resca-monitoimilautan. Siirryttiin toiseen ja kolmanteenkin paikkaan, niisä sulatilanne oli vielä huonompi. Kokemuksitta ei kuitenkaan jääty – empiiristä! (Katso pääkuvana oleva video!)

Pintapelastusvälineitä päätettiin kokeilla jäällä. Resca-monitoimilautta liikkuu hyvin jäällä ja on tukeva. Työnnettäessä lauttaa siihen saatoi asettaa potilaan makaamaan ja kaksi hoitajaa polvilleen. Vauhdissa onnistui myös kylmäkalle-potilaan selinmakuulta kylkiasentoon asettaminen – pikku puuhastelukin oli mahdollista.

Hankaluuksia liukkaalla jäällä aiheutti pintapelastuspuvun liukkaat saappaat. Jäällä liikkuminen pelkässä pintapelastuspuvussa ilman pitävämpiä kenkiä tai nastoja on lähes mahdotonta, varsinkin jos täytyy työntää tai vetää taakkaa kuten pintapelastuslauttaa.

la%cc%88mpo%cc%88k100

Lämpökameran still-kuva nostolavasta otettuna. Pintapelastajat erottuvat vain vaaleina hahmoina, sillä pintapelastuspuku ei päästä ulos lämpöä kuten normaalit vaatteet.

Pimeältä rannalta seurattiin jäällä tapahtuvaa toimintaa ensin lämpökameralla. Hahmot erottuivat harmaina hahmoina, sillä pintapelastusasu päästää lämpöä ulospäin heikosti. Siinä missä normaaliin talvivaatetukseen sonnustautunut kulkija näkyi lämpökamerassa punaisena, niin pintapelastusasussa kamera näytti hahmon vain harmaana.

pintavalo

Rannalta valaisu kannattaa, vaikka pimeällä valoteho vaikuttaa riittävän vain lähelle rantaa. Pintapelastuspuvuissa olevat heijastimet erottuvat valokeilan ulottumaa huomattavasti pitemmältä, vaikka hahmot eivät erotukaan.

Rannalle pedattiin myös nostolava-auto, johon kytkettiin valaisimet päälle. Vaikka niiden valot eivät kovin pitkälle järven jäälle näyttäneetkään, toivat ne rantaan kuitenkein riittävän valaisun. Pintapelastusasujen heijastimet erottuivat nostolavan valojen avulla hyvin pitemmältäkin, vaikka itse hahmot erottuivat huonosti. Pintapelastuspuvuissa kannattaa siis olla heijastimet.

Lisäksi pohdittiin kevytkypärän, valaisimen ja radion käyttämistä pintapelastustehtävällä. Kevytkypäriä on jo ambulansseissakin, pitäisikö niitä hankkia takapenkillekin – niille olisi käyttöä myös monella muullakin tehtävällä kuin pintapelastuksessa.
Valaisin voisi olla pintapelastuslauttaan kiinnitettävä malli tai lautan päälle asetettava järeämpi malli.
Radioyhteys yksikertaisimmillaan toimii käytössä olevalla virvekapulalla. Jotkut käsiradiot ovat vesitiiviitä ja niitä on käytetty pintapelastusharjoituksissa teippaamalla käsikapula pintapelastuspuvun hihaan.