img_9805

Erittäin vaarallisten ilotulitteiden maahantuoja Suomen Ilotulite Oy ei verkkosivuillaan ota mitään vastuuta tuottamastaan vaarasta. Verkkosivuilla kaikki näyttää edelleen olevan kuin kympin suoritus.

Tänä vuonna ei kannata ilotulittaa ollenkaan. Ilotulitteiden maahantuoja Suomen Ilotulite Oy on levittänyt myyntiin ilotulitteita, jotka voivat ampua pommituksensa ampujaansa tai yleisöä päin.
”Markkinoilla on ollut myynnissä useita patoja, joissa oleva ylimääräinen keltainen tarra ”TÄMÄ KYLKI KOHTI YLEISÖÄ – DENNA SIDA MOT PUBLIKEN” ohjaa ampumista väärään suuntaan ja aiheuttaa näin vakavan vaaran ampujalle ja katsojille”, kerrotaan ilotulitemyyntiä valvovan viranomaisen Tukesin tiedotteessa.

Suomen Ilotulite Oy on tuonut myyntiin turvallisuudelle vaaarallisia ilotulitteita. Niissä on tarra, joka ohjaa asettamaan ilotulitteen siten, että värisuhku voi tulla ampujan tai yleisön silmille. Opastava tarra on näissä tuotteissa lätkäisty väärään paikkaan.
Virheelliset ilotulitteet käsketään palauttamaan ostopaikkaan. Toivottavasti kenenkään ei tarvitse etsiskellä sokeana viallisten tuotteiden jäännöksiä palautusta varten.
Tästä herää kysymys: Mitä myynnissä olevista tuotteista on tämän lisäksi jäänyt huomaamatta. Yleensähän ilmitulevat asiat ovat vain jäävuorenhuippuja. Ilotulitteita valvova viranomainen, Tukes, suorittaa myytäville ilotulitteille vain pistokokeita.

Suomen Ilotulite Oy huomasi virheen maahantuomissaan ilotulitteissa. Virhe on pahin mahdollinen. On käsittämätöntä, että tällaista kuraa päätyy myyntiin.
Suomen Ilotulite Oy antoi asiasta tiedotteen ePressi.comin kautta. Tiedotteen sanoma on paradoksaalinen; tuote on täysin turvallinen, kun toimii ohjeiden mukaan. Ohjeeksi ei kuitenkaan tiedotteen mukaan saa noteerata ohjeeksi erikseen liimatun tarran sanomaa.

Suomen Ilotulite Oy ei mainitse omilla verkkosivuillaan asiasta millään lailla. Siellä kaikki tuntuu olevan vakavasta vaarasta huolimatta kympin arvoisesti, kiitettävästi. Yrityksen verkkosivuilla nimittäin mainitaan, että: ”Kaikki tuotteemme ovat: Turvallisuus 10 pistettä, Laatu 10 pistettä, Palvelu 10 pistettä.” Se on valhe, sillä sadat tuotteet ovat todella varallisia.

Tämä on härskiä, sillä tuotteiden puutteellisella testauksella on luotu kuluttajille pahanlaatuinen turvallisuusriski, jossa joidenkin tuotteiden laatu turvallisuusnäkökulmasta on täysi nolla. Sen kaunis ja värikäs suihku ilahduttaa kovin vähän kun se räkii viimeiset säkenensä ampujan silmässä.
Näiden tuotteiden ampuminen on venäläistä rulettia eikä verkkosivuilla mainittua kympinarvoista turvallisuutta. Laatukin sakkaa, sillä ristiriitaisin ohjein varustettu räjähde on turvaton eikä se siten voi olla laadukas. Ainoastaan palvelu, jos se on tehty hymyssä suin ja hyvät uudetvuodet toivottaen, voi olla laadukasta. Turvallisuusvalistusnäkökulmasta sekään ei silti ole ihan kympin arvoista – ei lähellekään.

Tapaus ei oikein istu Tukesin turvallisuuspläjäykseenkään, jonka se julkaisi Hyksin silmälääkäreiden kanssa. Siinä sanottiin, että yksikin silmävamma on liikaa. Niin on. Mutta asian edistäminen ei pääse puolitiehenkään, kun markkinoille lasketaan silmiille mahdollisesti sinkoutuvia pommeja.
Siksi Tukesin ja Suomen Ilotulite Oy:n on kannettava vastuunsa syntyvistä, ei pelkästään silmä- vaan kaikista vammoista. Ei kun kättä lompakolle, onneksi ei olla Amerikassa.
Voiko räjähtäneen räjähdelaatikon kyljestä enää selvittää, oliko siinä väärä tarra vai ei? Vakava kysymys kuuluu: Onko kuluttajalla suojansa, jos viranomaisen valvoma ja yrityksen maahantuoma tuote tekee ruumiillista vahinkoa? Miten asia tutkitaan, kun 1,5 promillea puhaltava rakettisilmä sanoo, että ”kyllä siinä padassa tarra oli mutta enpä muista missä paukuteltiin.”

Tänä vuonna ilotuliteasioissa vastuullisesti on toiminut ainoastaan silmälääkärit, sillä kansainvälinen silmälääkäreiden järjestö International Council Ophthalmology (ICO) on ehdottanut maailmanlaajuista ilotulitteiden kuluttajakäytön kieltoa.

Älä ammu ilotulitteita – tänä vuonna silmäsuoja ei välttämättä riitä!

Lue Tukesin vaaratiedote tästä!

Teksti: Marko Partanen