kk-uusi

Kuusi-Varkauden Salakaatopiiri on antanut joulukuusen hoito-ohjeen.
Ohje tulee voimaan hetikohta välittömästi ja sen on voimassa viimeiseen kuuseen asti.


Kuusi-Varkauden Salakaatopiiri                                19.12.2016

 

JOULUKUUSEN HOITO-OHJE

Johdanto
Varustaudu kuusen noutoon asianmukaisesti. Kiinnitä huomiota jalkineisiin; parhaimpaan lopputulokseen pääset, jos voit valita tehtävän ajaksi jalkineet, jotka voit polttaa tai muuten hävittää heti tehtävän jälkeen. Muut välineet tulee olla mahdollisimman vähän huomiota herättäviä, esimerkiksi äänekäs moottorilla käyvä joulukuusen hoitoväline, saattaa saada omaiset ja sivulliset suunniltaan.

Kuljetus
Kuusi tulisi kuljettaa viileässä ympäristössä, esimerkiksi farmariautoon tunkeminen voi sisälämmityksen takia haitata kuusen sekundaariselviytymistä. Paitsi, jos auton lämmityslaite on rikki. Kuusen kannalta on parasta, jos se kuljetetaan jalka edellä, makuuasennossa ja hyvin kattotelineelle tuettuna.
Kuljetuskiireellisyys on Daavid, mikäli kuusi kuljetetaan ilman saattajaa. Saattajan läsnä ollessa kuljetuskiireyden määrittelee saattaja. Tällöin kuljetuspaikka ja -reitti eivät välttämättä ole nopein ja tarkoituksenmukaisin loppusijoituspaikka, vaan tilanteen niin vaatiessa, on voitava käyttää luovia ratkaisumalleja. Konsultaatiopuheluihin ei tässä tapauksessa ole aikaa.

Hoito
Hoitopaikassa kuuselle annetaan viilennyshoitoa. Se on hyvä pitää ulkona ja viileässä mutta hyvin valvotussa paikassa, ettei sitä enää toista kertaa varasteta.
Lämmin ja turvallinen paikka saattaa heikentää kuusen vointia, ja sen iho saattaa alkaa hilseillä. Tällöin sen elämänlaatu ei enää ole kovin laadukasta ja se saattaa johtaa ennenaikaiseen dehydraatioon.

Kotiuttaminen
Kun kuusi kotiutetaan huoneenlämpöön, on se tehtävä hitaasti lämmittäen. Jos kuusi on jäässä, se tulee sulattaa viileässä. Sulatuksen ajan kuusen jalkaa pidetään vedessä. Jos kuusi joudutaan ottamaan heti lämpimään, on se suihkuteltava kylmällä vedellä ja löyhyteltävä pyyheliinalla sen ympärillä, kuten intiaanit tapaavat löyhytellä savumerkkejä antaessaan. Kuusen jalka on tällöinkin asetettava vesihauteeseen. Suihkuttelu- ja löyhyttelyhoito toistetaan muutaman tunnin kuluttua.

Amputointi
Amputoi kuusen jalasta kuolion verran pois. Tämä tulee tehdä ennen joulupuun seisontatukeen asettamista, muuten joudut ruuvaamaan seisontatuen tyngästä irti ja asettamaan sen uudestaan. Kuusen jalkaan tulee kuitenkin jättää mahdollisimman paljon ehjää luonnon sukkaa, sillä se parantaa vedenkiertoa. Olemassa olevan sukan poistamista ei tästä syystä suositella missään olosuhteessa.
Huomaathan, että kun kuusi on evakuoitu metsästä, se ei enää selviä itsenäisesti. Se tarvitsee selviytymiseensä tukivälineitä ja jatkuva hoitoa.

Lääkehoito
Amputoidun pinnan, sen joka jää amputoinnin jälkeen kiinni isompaan kappaleeseen, tulee olla jatkuvasti vesihauteessa. Vedensaantia on tarkkailtava jatkuvasti mutta muusta lääkityksestä voidaan pidättäytyä.

Ohjeen täytäntöönpano
Tämä hoito-ohje on voimassa toistaiseksi. Se on salassa pidettävä asiakirja.
Mikäli asiakirja tai sen sisältö paljastuu, kiistämme kaiken.
Kun olet lukenut hoito-ohjeen, tuhoa se välittömästi esikuntafaxilla tai polttamalla.

Maukka ”Quickhand” Notkeasaha
joulupuuosaston osastonylipöllijä
Kuusi-Varkauden Salakaatopiiri