takametsa%cc%888_1va%cc%88ri

Päällikkö Lepsun ja apulaispäällikkö Aarghin lasarettireissu uhkaa pikkujouluvalmisteluja.

Takametsän auttajat – Jouluvalot – Osa 8/11
Tiesitkö, että Takametsässä kaikki eläimet auttavat toisiaan? Ehkä tiesit mutta sitä et varmaankaan tiennyt, että kaikilla eläimillä on tarkasti suunniteltu tehtävänsä. Tämä tarina on kaikille lapsille ja melkein kaikille aikuisillekin.
Lataa tarinan lopusta värityskuvia.

Pikkujoulu on käsillä. Päällikkö Lepsu ja apulaispäällikkö Aargh ovat Otilla, Lasaretin peräkammarin parivuoteessa hoidettavana. Molemmat potilaat kantavat huolta tulevasta pikkujoulusta, sillä järjestämisaikaa on vain vähän. Päällikkö ja apulaispäällikkö arvelevat, että koko juhlan onnistuminen on nyt vaakalaudalla, kun he kummatkin ovat lasaretissa. Konitohtori Otti on ehdottomasti kieltänyt heitä liikahtamasta senttiäkään tai rasittamasta itseään edes ajatuksilla.

Takametsässä asiat kuitenkin sujuvat. Järjestelyt ovat jo kovaa vauhtia menossa, vaikka Lepsu ja Aargh eivät sitä tiedäkään. Häly-pöllö on ylintä hälytyskäskyvaltaa muutenkin käyttävänä laittanut eläimet hommiin. Koristeellinen pikkujoulu on nyt päätety unohtaa ja siinä keskitytään ydessäoloon, se on tärkeintä.
”Koska Lepsu ja Aargh eivät pääse tulemaan pikkujouluun, niin pikkujoulu menee heidän luokseen”, oli ylipäivystäjäpöllö Häly lausunut.

Häly-pöllö ja muut metsän eläimet olivat sopineet, että lasaretissa pidettävään juhlaan vietäisiin Karhu Taikinakouran torttuja ja pipareita. Glögimestarina tunnettu Pomppa-Vompatti oli luvannut keittää tuplasatsin Takametsän kuulua höyry-häyry -glögiä. Se oli siitä kummallista, että sen kaikki ainekset oli kerätty Takametsästä ja varsinkin siitä, että kaikki tykkäsivät siitä paljon.

Häly-pöllö lentää lasarettiin ja kertoo potilaille, että heidän ei tarvitsisi huolehtia, sillä pikkujoulu pidettäisiin heidän luonaan. Päällikkö ja apulaispäällikkö tietenkin ilahtuvat mutta heille nousee heti seuraava huoli.
”Mutta emmehän me sairaalan vaatteissa voi juhlia ja edustaa”, Lepsu huomaa.
”Ai niin, niin-niin, noinnin tottakai tilanne on kiusallinen, jos näissä sairaalakalsareissa joudumme juhlaa viettämään”, Aargh toteaa.

Häly-pöllö ehdottaa, että joku voisi noutaa heidän juhla-asunsa lasarettiin, jotta päällikkö ja apulaispäällikö voisivat sonnustautua niihin ennen kuin muut tulevat.
”No mutta Häly, sehän on oivallinen idea”, Lepsu ilahtuu.
”Ai niin, niin-niin, noinnin jo vain, se ratkaisisi ongelmamme”, Aargh sanoo.
Lepsu vannottaa Häly-pöllöä, että sen, joka sitten juhlavaatteet hakee, on varmistuttava, että niissä on isot kunniamerkit paikoillaan. Ja niitä tulisi siksi kuljettaakin varovaisesti, koska varsinkin isot kunniamerkit voisivat tippua helposti, jos juhla-asuja liikuteltaisiin huolimattomasti. Häly-pöllö antaa juhlapukujen noudon Takametsän arvokuljetuksen tehtäväksi. Kaikista tärkeistä kuljetuksista ovat vastanneet kengurut Rip ja Rap, ne ovat aina hoitaneet hommansa nopeasti ja varmasti.

Ennen kuin Häly-pöllökään huomaa, ovat Rip ja Rap jo matkalla. Ne loikkivat täyttä vauhtia vaatteita noutamaan. Mennessään ne laulavat. ”hoop, hoop, hop, hop, hop, hoop, hoop, hop, hop, hop.” Rip ja Rap ovat jakaneet tehtävän siten, että Rip hakee päällikön puvun ja Rap apulaispäällikön puvun – siten he pystyvät hoitamaan homman vieläkin nopeammin.
Heti kun Häly-pöllö on lähtenyt potilaiden luota lasaretista, potilashuoneen oveen koputetaan.
”Sisään”, Lepsu pyytää.
”Tervehdys, olemme Takametsän arvokuljetus Rip ja Rap. Tässä ovat pyytämänne juhlapuvut isoin kunniamerkein”, Rip-kenguru sanoo.
”Sehän kävi ripeästi. Laittaisitteko ne puvut roikkumaan tuohon verhokaiteeseen, niin ne eivät mene ryppyyn”, Lepsu pyytää.
Kun Rap asettaa vaatehenkaria verhokaiteeseen, päällikkö Lepsu huomauttaa häntä.
”Laittaisitko puvut siten päin, että isot kunniamerkit näkyvät tänne vuoteeseen”, Lepsu sanoo.
Se on pyynnöistä helpoin ja se totetuu todella nopeasti. Poistuessaan paikalta Rip ja Rap toivottavat pikaista paranemista ja hyvää päivänjatkoa.

Häly-pöllön järjestelyt ovat jo hyvässä vauhdissa; Pomppa-Vompatti hämmentää glögiä, Karhu Taikinakoura varaa varastostaan sopivan määrän naposteltavaa. Joulutontuksi on hälytetty gööttikoira Frendi, koska se on aina iloinen. Metsän paras ompelija, Täkki Hämähäkki, oli räätälöinyt Frendin pystykorvien väliin sopivan erikoistonttulakin. Se päässään Frendi oli leikkinyt piirileikkejä joskus kesälläkin.

Häly-pöllön on kuitenkin kesken juhlavalmitelujen narautettava niskojaan. Vihikoirat Kolvi, Ööra ja Linssi saavat hälytyksen. Lasaretin peräkammarissa on sattunut rikos.
”Päivää. Kertokaa ihan rauhallisesti koko tarina. Mitä on tapahtunut?”, Vihikoira Ööra sanoo.
Rikoksen uhri on apulaispäällikkö Aasi Aargh. Hänellä on vaikeuksia aloittaa kertomusta, koska nyt hänen piti kertoa kaikki ihan itse ensin eikä hän voinut myötäillä päällikkö Lepsun puheita. Syntyy kiusallinen hiljaisuus, sillä Aargh ei saan sanaa suustaan. Päällikkö auttaa.
”Kerropas nyt vihikoirille, että iso kunniamerkki on varastettu”, Lepsu ohjaa.
”Ai niin, niin-niin, noinnin tottakai, sehän se oli. Uusin ja kiiltävin iso kunniamerkkini on varastettu tuosta juhlapuvun rinnasta”, Aarhg aloittaa.
Vihikoita Kolvi tutkii takin ja toteaa: ”Kyllä, tästä se on hävinnyt Metsäliiton hopeisen kunniamerkin ja pronssisen eläinpelastusmerkin välistä. Voisitko kertoa minkälainen kunniamerkki se oli?”
”Ai niin, niin-niin, noinnin tottakai, se oli iso”, Aargh sanoo.
”Oliko siinä muita tuntomerkkejä, sillä molemmat jäljelle jääneetkin ovat isoja?” Kolvi kysyy.
”Ai niin, niin-niin, noinnin tottakai, se oli kultainen mitali tosivaaratunnuksin ja noinnin tosi kiiltävä. Sellaisen voi saada pitkästä ja ansiokkaasta urasta auttamistoimen hyväksi niinkuin kaikki muutkin merkit.”

Kolvi miettii hetken ja sanoo: ”Kyllä tässä pieni johtolanka on mutta koska aikataulu on kiireellinen, meidän on saatava etsintään tehoja. Ajattelin pyytää kontrailmamaali Messerschmittiltä virka-apua. Hänen hävittäjälaivue voisi haravaoida alueen ilmasta käsin”, Kolvi sanoo.

Kontrailmamaali Messerschmittille avustaminen on kunnia-asia. Hän komentaa heti joukkonsa valmiuteen.
”Valmistautukaa etsintätehtävään – aikaa yksi minuutti!” Messerschmitt komentaa.
Hyttysarmeija asettautuu lämmitettyyn puolijoukkuetelttaan lämmittelemään koneittaan.
”Etsimme varastettuja kiiltäviä esineitä: Karhu Taikinakouran hopeanvärisiä piparkakkumuotteja sekä apulaispäällikkö Aasi Aarghin isoa kunniamerkkiä, joka on kullan värinen ja siinä on tosivaaratunnukset. Lennämme tiheä kampa -muodostelmassa muiden metsien ilmatilaa loukkaamatta. Ensin lennämme etelästä pohjoiseen, sitten koillisesta lounaaseen, sitten idästä länteen ja viimeisenä kaakosta luoteeseen. Ilmoitatte heti minulle, jos jotakin näkyy. Onko kysyttävää?”

Kysyttävää ei ole ja Messerschmittin hyttysarmeija syöksyy taivaalle käsketyssä muodostelmassa. Hyttysarmeijan tiheä kampa -muodostelma lentää ensimmäisen välin etelästä pohjoiseen, mitään ei löydy eikä seuraavallakaan lennolla. Kontrailmamaali Messerschmitt huolestuu jo hieman, sillä kaksi metsän ylilentoa kattaa etsinnöistä jo isoimman osan, loput kaksi lentoa ovat enää näytösmäistä varmistelua. Sitten ylipilotti Heittoistuimela ilmoittaa Messerschmittille havainnostaan.
”Herra kontrailmamaali, kello yhdessä näkyy jotain kiiltävää.”
”Kiitän, jatkakaa!” kontrailmamaali Messerschmitt vastaa.
Samalla hän käskee tiedustelupilotti G.P. Ässän lentää kello yhteen välittömästi. Tiedustelupilotti G.P. Ässä aloittaa oikealla kaarrolla ja pudottaa samalla korkeutta päästäkseen käskettyyn paikkaan. Siellä hän tapaa vanhan tuttunsa Klepto Harakan. Hänellä on rinnassaan kultainen mitali tosivaaratunnuksin ja kaulassaan uutuuttaan kimalteleva piparimuotti. Samalla Klepto ihailee itseään peilistä.
takametsa%cc%888_2va%cc%88ri”Kas päivää, herra G. P. Ässä, eivätkö nämä olekin kauniita”, Klepto-Harakka kysyy tiedustelupilotti G.P. Ässältä.
”Kyllä ovat, Klepto hyvä, mutta mistä olet saanut ne?”
”Nappasin ne ohimennen mukaani, koska ne näyttivät kauniilta.”
”Etkö tiedä, ettei toisten tavaroita saa ottaa. Siitä tulee tavaran omistajalle paha mieli.”
”Kas tuota en tullut ajatelleeksikaan. Otin ne vain matkaani, kun ne olivat niin koreat. En minä kenellekään mitää pahaa halunnut”, Klepto sanoo.
”Kuule Klepto, vaikka ne ovat sinusta kovin kauniita, niin ne täytyy palauttaa niiden oikeille omistajille”, G.P. Ässä sanoo.
”Kas niinhän se sitten varmaan on.”
”Kyllä. Ehdottaisinkin, että veisit itse ne oikeille omistajille takaisin, pahoittelisit tapahtunutta ja kertoisit, ettet ymmärtänyt tuottaneesi mielipahaa.”
”Kas niin teen, hetimiten”, Klepto sanoo.

Tiedustelupilotti G.P. Ässä nostaa kierroksensa Klepto Harakan pesällä ja nousee ilmaan. Hän lentää suoraan kontrailmamaali Messerschmittin komentokeskukseen ja kertoo tarinansa.
”Mainiota. Todella hienosti toimittu. Siitä hyvästä ylennän teidät ylipilotiksi ja myönnän teille hyttysarmeijan herrasmiesristin.”
”Kiitän. Voinko poistua?” G.P. Ässä vastaa.
”Poistukaa!” kontrailmamaali Messerschmitt antaa luvan.

Karhu Taikinakoura oli iloinen saadessaan piparkakkumuottinsa takaisin eikä hän ollut Klepto Harakalle yhtään vihainen, koska tämä palautti ne itse ja pyysi vielä anteeksi. Apulaispäällikkö Aargh oli ensin vähän hämillään mutta ymmärsi hänkin Klepto Harakaa. Rikos, joka ei oikeastaan ollutkaan rikos vaan ajattelemattomuutta, oli selvitetty. Kaikki alkoi olla vamista pikkujoulua varten.
Seuraava osa ilmestyy 18.12.2016.

Lataa värityskuva1 tästä!

Lataa värityskuva2 tästä!

Teksti Marko Partanen
Piirros Marjut Makkonen