takametsa%cc%885_1va%cc%88riTakametsän auttajat – Jouluvalot – Osa 5/11
Tiesitkö, että Takametsässä kaikki eläimet auttavat toisiaan? Ehkä tiesit mutta sitä et varmaankaan tiennyt, että kaikilla eläimillä on tarkasti suunniteltu tehtävänsä. Tämä tarina on kaikille lapsille ja melkein kaikille aikuisillekin.
Lataa tarinan lopusta värityskuva.

Ylipäivystäjä-pöllö Hälyn niska narahtaa. Se kääntyy aamuvarhain ennen kukonlaulua, savun suuntaan. Kaiken piti olla itsenäisyyspäiväjuhlallisuuksien jälkeen hyvin mutta jotain oli sattunut. Kun partiolaispuput olivat laskeneet soihtunsa maata kohti antaakseen merkin taivaalla kiitävälle hyttysarmeijalle, oli erään soihdun liekki ottanut osuman palleroporonjäkälään, joka oli alkanut kyteä.

Palleroporonjäkälä hehkui punaisena mutta niin syvällä, maan lähellä ettei sitä voinut silmin havaita. Kun palleroporonjäkälä oli aikansa kytenyt, se kuumeni niin, että liekit lehahtivat esiin. Palava palleroporonjäkälä sytytti maastoa, puuvartisia kanervia ja muuta kuivunutta aluskasvillisuutta. Maastopalo.

”Hu, Huu, Hu, Huu, Hu, Huu”, Häly-pöllö ääntelee.
Hälytys on nyt poikkeuksellinen, sillä tulipalot ovat Takametsässä vaikeimmin hallittavia onnettomuuksia. Ne ovat vaikeita hallita siksi, että paikalle on vaikea saada riittävästi sammutusvettä. Mikään eläin ei pysty tuomaan palopaikalle paljoa vettä kerralla. Siksi jokaiseen tulipaloon hälytetään kaikki jalkeille saatavat norsut, myös lähimetsien norsut saavat aina hälytyksen. Jokainen norsu imaisee kärsänsä täyteen vettä ja on valmiina sammuttamaan sillä parhaansa mukaan. Mikäli palopaikan lähellä ei ole lampea tai järveä, kuluu paljon aikaa ennen kuin kerran kärsänsä tyhjäksi paloon suihkuttanut norsu käy täyttämässä kärsävesitykkinsä uudelleen.

Norsulaumat jyristävät joka suunnasta kohti Takametsän maastopaloa. Koska laumoja on hälytetty paikalle useampi, katsoo päällikkö Lepsu parhaakseen lähteä johtamaan sammutustöitä. Hän komentaa keikalle myös apulaispäällikkö Aarghin. Peräkkäin Lepsu ja Aargh juoksevat kohti palopaikkaa.
Häly-pöllön kuusen luona Lepsu huutaa ylipäivystäjälle: ”Onko mahdollisesti mitään lisätietoja?”
”Lisätietoja ei ole. Kerron niistä heti, jos niitä tulee”, Häly-pöllö vastaa.
Lepsun perässä tuleva Aargh kysäisee hänkin vanhasta muistista vielä saman asian.
”Ai niin, niin-niin, noinnin tiedustelen niitä lisätietoja”, Aargh huhuilee kuusen alla.
”Lisätietoja ei edelleenkään ole. Kerron niistä kyllä heti, jos niitä tulee”, Häly-pöllö vastaa.

Hieman ennen liekkejä Lepsu käskee Aasi Aarghin pysähtymään ja jäämään paikoilleen odottamaan sopivaa tehtävää, jonka hän pian antaisi. Lepsu itse juoksee maata pitkin etenevän tulen kiinni. Sen harja ei syty palamaan, sillä se on savulla kyllästetty. Palon laajuudesta Lepsu tajuaa nopeasti, että sammutustyöstä tulee normaalia pitempi, joten hän komentaa apulaispäällikkö Aarghin järjestämään sammutustöihin osallistuville ruokailun. Aargh laukkaa parasta mahdollista vauhtia takaisin asemalle ja soittaa sen tornissa olevaa vellikelloa.

Kengurut kiiruhtavat pitkin loikin banaaniviljelmille. Samasta vellikellohälytyksestä lähtevät liikkeelle myös paviaanit. Ne kiipeilevät banaaniviljelmillä ja tiputtelevat banaaniterttuja maahan. Kengurut poimivat banaanit taskuihinsa ja kuljettavat ne asemalle, jossa muonitus tapahtuu.

Lepsu näkee ensimmäisen norsulauman lähestyvän paloa. Kun norsulauma on sopivan matkan päässä tulesta, Lepsu karjaisee kaksi kertaa. Se on merkki norsuille, että maata tulee alkaa kastella siten, ettei tuli enää pääse siitä kohtaa etenemään. Häly-pöllö huhuilee ohjeita muille norsulaumoille, ne ohjataan mastopalon lähelle siten, että palava alue voidaan kastella joka puolelta sen ympäriltä siten, että tuli lopulta piiritetään norsujen kastelemalla alueella. Siten tuli ei pääse enää etenemään maastossa mihinkään suuntaan.

Maastopalo on sammutettu. Lepsu komentaa kaikki sammutustöissä auttaneet asemalle syömään banaania. Norsuilla onkin jo kova nälkä. Äkkiä ne syövät tarjolle asetetut banaanit parempiin suihinsa. Kun vatsat ovat täynnä, Lepsu antaa kaikille luvan palata koteihinsa ja norsulaumat aloittavat paluumatkansa.

Lepsu jää pohtimaan, mikä oli voinut sytyttää maaston tuleen. Hänelle eikä kenellekään muullekaan asia ollut millään lailla selvä, vaikka huhut kertoivatkin palon syttyneen partiolaispupujen soihduista. Miksi palo saattoi syttyä kylmällä ajanjaksolla, lähellä joulua?
”Johtuisiko outo sattumus mahdollisesti kasvishuoneilmiöstä?” Lepsu arveli. Asia olisi tutkittava mahdollisimman pikaisesti. Hän antaa hälytyksen onnettomuustutkintaryhmälle. Paikalle kiermurtelee Silmälasikäärme Täsmä ja kaveriksi saapuu selkäänsä nostellen Mittarimato Summanmutikainen.

”Selvittäkää palon syy äkkiä, ettei vastaavaa tapahdu ikinä”, Lepsu sanoo.
”Selvitellään, selvitellään mutta meillä on vielä vähän puuhaa sen jouluvalotutkinnankin kanssa. Kumpi hoidetaan kiireisempänä?” Täsmä kysyy.
”Ööö, tämä palo on tutkittava heti ja jouluvalot viipymättä”, Lepsu ehdottaa.
”Selvä. Pannaan toimeksi”, Täsmä sanoo.

Täsmä alkaa tarkastella heti kohtaa, mistä palo on saanut alkunsa. ”Hmm”, hän hymistelee mietteliäänä. Täsmä korjaa nenällään olevia lähilaseja ja tiiraa alkupalopaikkaa vieläkin tarkemmin. Mittarimato Summanmutikainen kiertelee paloaluetta sieltä täältä ja toteaan itsekseen: ”Se oli siinä.” Summanmutikainen liikahtaa verkkaisesti Täsmän luokse.
”Kyllä on näin, että tällainen tulipalo ei käytännössä ole edes mahdollista. Ei se selity partiolaispupujen soihduilla kahdestakaan syystä. Ensinnäkin siitä syystä, että partiolaispuput eivät kyseisenä iltana olleet palopaikalla ja toisekseen ei sellainen pieni kipuna pakkastetun palleroporonjäkälän juuressa viihdy – ei se siinä lämpimänä pysy kahta minuuttia kauempaa. Tämä palohan syttyi vasta päiviä myöhemmin”, Summanmutikainen sanoo.

Täsmä katsoo Summanmutikaista ja korjaa samalla lähilasejaan.
”Se on sillä lailla, että ei tämä palo johtunut ollenkaan partiolaispupujen soihduista siksi, että se johtuu aivan jostain muusta. Olen sitä mieltä, että maanpäälliset voimat eivät riitä tämän probleeman ratkaisuun. Huomasitko saman kuin minäkin?” Täsmä kysyy Summanmutikaiselta.

Molemmat olivat havainneet, että maa on vieläkin lämmin. Itse asiassa se on lämmin laajemmaltakin alueelta kuin vain palaneelta alueelta.
”Kyllä on näin, että huomasin sellaisen asian, jotta koko läntinen puoli Takametsän maastosta käy kuumana”, Summanmutikainen sanoo.
”Se on sillä lailla kuten sanoin, että tämä ei selviä maanpäällisin voimin, vaan meidän pitää porautua maan uumeniin ja etsittävä lämmön syy sieltä”, Tarkka sanoo.

Paikalle hälytetään Takametsän mestarikaivaja Uri-Kaivuri Mäyrä. Silmälasikäärme Täsmä näyttä Uri-Kaivurille kohdan, josta kaivaminen tulisi aloittaa. Ja Uri-Kaivuri pistää töpinäksi. Minuutissa hän on kaivanut esiin erikoisen tunnelin, se jatkuu molempiin suuntiin silmänkantamattomiin. Uri-Kaivuri Mäyrä nostaa päänsä ylös maanuumenista ja tunnelista.
”Jo vain, oli siellä erikoinen tunneli”, hän sanoo.
”Oliko siellä lämmintä?” Täsmä kysyy.

Uri-Kaivuri kertoo, että tunnelissa oli kyllä lämmin mutta ei kuuma. Tuskin se maan päällä paloa oli sytyttänyt. Kun Uri-Kaivuri, Täsmä ja Summanmutikainen pohtivat tutkintansa tuloksia, Uri-Kaivurin kaivamasta aukosta työntyy esiin 10 myyrää.
”Nyt te rikoitte tahallanne uuden metrotunnelimme”, moniseur Myyrä saanoo.
”Metrotunnelin?” Summanmutikainen ihmettelee.
”Metrotunnelin, metrotunnelin”, moniseur Myyrä toistaa.
”Onko ihmeellisempää kuultu: myyrien metrotunneli?” Täsmä kysyy.
”Emme me mitään tyhmiä ole. Kun on tehty yksi käytävä, ei sitä enää toista kertaa kaiveta. Koko metsän alla on pian kattava metrotunnelisto”, moniseur Myyrä sanoo.

Se kertoo, että kaikkialla muualla metsän maapohjassa kulkee jo metroverkosto mutta länsiosaan se on vasta tekeillä.
”Tämän länsimetronkin piti olla valmis jo vuosi sitten mutta emme perehtyneet tarpeeksi hyvin maaperään ja jouduimme vahvistamaan tunnelin seiniä kuumentamalla niihin erikoispinnoitteen”, moniseur Myyrä sanoo.
”Se on sillä lailla, että tämä maastopalo on selvitetty. Myyrien länsimetrotunnelin pinnoiteen laitossa käytetty kuumennus on kuumentanut koko maaperän niin, että palleroporonjäkälät syttyivät palamaan. Jatkossa ohjeistan kaikki varautumaan etukäteen töissä ja puuhissa, jossa käsitellään kuumia aineita. Työmaille on nimettävä kuumaporukka, joka osaa käsitellä kuumuutta. Kuumatöistä on myös ilmoitettava Takametsän viranomaisille. Minun puolestani tämä on raportin kirjoittamista vaille valmis.”

Moniseur Myyrä tivaa muilta, että kuka korvaa rikkoutuneen länsimetrotunnelin. Hän valittelee sitä, että nyt sen käyttöönotton myöhästyy entistä enemmän.
”Kyllä näin on, että tässä tapauksessa Uri-Kaivuri Mäyrä täyttää kaivamansa kuopan ja te joudutte omalta osaltanne kaivamaan siltä kohtaa tunnelin uusiksi mutta muistakaa olla varovaisia sen pinnoitteen lämmittämisen kanssa”, Summanmutikainen sanoo.

Onnettomuustutkintaryhmän onnistui selvittää maastopalo ripeästi. Seuraavaksi heidän pitää saada myös jouluvalotapaus valmiiksi, jotta Takametsän asukkaat pääsevät asettelemaan jouluvalojaan.
Seuraava osa ilmestyy 12.12.2016.

Lataa värityskuva1 tästä!

Teksti Marko Partanen
Piirros Marjut Makkonen